Tack vare forskningen överlever i dag sju av tio en cancerdiagnos. Forskningen har nått långt – men än finns stora genombrott kvar att göra. Cancerfonden vet vad som behöver uträttas.
De senaste 70 åren har det gjorts enorma framsteg inom cancerforskningen. Tidigare överlevde tre av tio en cancerdiagnos. I dag lever fler än 70 procent av patienterna tio år efter sin diagnos, enligt en sammanställning från Cancerfonden och Socialstyrelsen.
– Det behövs mer forskning för att ännu fler ska överleva. Särskilt för vissa cancerformer är prognosen fortfarande dålig. Forskningen som pågår är intensiv och flera stora genombrott väntar runt hörnet, säger Malin Sund som är professor, kirurg och ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
Forskningen som pågår är intensiv och flera stora genombrott väntar runt hörnet
Malin Sund fortsätter:
– Bland annat inom precisionsmedicin, som handlar om att skräddarsy behandling så att den passar den enskilda individen och just den tumör som individen har. Forskning om genetik har lagt grunden för precisionsmedicinen. Att det nu är möjligt att snabbt och billigt analysera en hel genuppsättning skapar fantastiska möjligheter.
Ett annat område där forskningen går fort framåt är inom artificiell intelligens, AI. Tekniken blir allt viktigare vid bedömning av medicinska bilder, till exempel röntgenbilder och vävnadssnitt. Med hjälp av AI går det att upptäcka cancer tidigare vilket är väldigt viktigt för framgångsrik behandling och bot.
Forskning om immunterapi, där immunförsvaret trimmas för att bli bättre på att bekämpa cancerceller, har också nått stora framgångar. Nu väntar vården och patienterna på nya och fler immunterapier som kan öka antalet cancerformer där behandlingen fungerar.
– Vi läkare har tidigare sagt att en spridd cancer inte går att bota, bara bromsas. Med nya läkemedel kommer vi förhoppningsvis närmare ett läge där vi även kan bota spridd cancer, säger Malin Sund.
Framgångsrik forskning har en hög prislapp. Här spelar Cancerfonden, som finansierar cancerforskning vid svenska universitet och högskolor, en mycket viktig roll. De insamlade pengarna möjliggör grundforskning där målet är att förstå mekanismerna bakom cancer. De banar också väg för den kliniska forskningen där nya behandlingar och diagnostik testas på människor.
Stöd går även till studier som handlar om patienternas välmående under och efter behandling, och om hur förändrade levnadsvanor kan förebygga cancer.
Det ger mig hopp att som cancerkirurg på nära håll få se hur forskningsframstegen resulterar i skonsammare behandlingar samtidigt som vi botar fler
Med mer pengar skulle det gå att göra ännu mer. För det råder inte någon brist på innovativa projekt – det brukar handla om närmare 500 ansökningar som kommer in till Cancerfonden varje utlysningsperiod. Forskningsnämndens granskningsgrupper väljer ut den bästa och mest lovande forskningen bland dessa.
– Det ger mig hopp att som cancerkirurg på nära håll få se hur forskningsframstegen resulterar i skonsammare behandlingar samtidigt som vi botar fler, säger Malin Sund.
Var det här en intressant nyhet?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.