Ett gratis vaccin skyddar mot livmoderhalscancer

I Sverige pågår just nu en nationell insats mot livmoderhalscancer som riktar sig till unga kvinnor där samtliga 21 regioner deltar. Genom att vaccinera sig får man ett effektivt skydd mot en allvarlig sjukdom som kan leda till döden.  

Ann Söderlund sitter i soffan tillsammans med kattungen Kattis.
– Det är viktigt att informera om att ett vaccin kan hindra en cancerform från att utvecklas i framtiden, säger Ann Söderlund, här tillsammans med kattungen Kattis som är ny medlem i familjen. Foto: Magnus Laupa.

Varje år drabbas cirka 550 kvinnor av livmoderhalscancer – och 150 dör av sjukdomen. I stort sett all livmoderhalscancer, 98 procent, orsakas av det sexuellt överförbara viruset HPV (humant papillomvirus). Men – vaccinerar man sig får man ett effektivt skydd. 

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet har forskat om livmoderhalscancer sedan 1986 och har länge vetat att det går utrota livmoderhalscancer genom att slå mot HPV – med ett effektivt vaccin. Nu är hans vision snart verklighet. Inom fem år kan man ha vaccinerat bort sjukdomen, och därmed skonat många kvinnor från lidande och förtida död. 

– Vi har utvecklat ett vaccin som är så verkningsfullt att det inte bara skyddar mot allvarlig sjukdom utan även mot infektionen i sig. Om tillräckligt många vaccinerar sig kan vi nå en befolkningsimmunitet inom några år – och då är sjukdomen helt utrotad, säger Joakim Dillner. 

Gratis vaccin till alla unga kvinnor 

Vaccinet godkändes redan 2006 i Sverige. 2012 började man vaccinera alla flickor i femte eller sjätte klass. 2020 började man även vaccinera pojkar i samma åldersgrupp.  

Joakim Dillner. Foto: Melker Dahlstrand.
– Det är nog inte alla som förstår hur enkelt, och unikt, det är, säger Joakim Dillner om HPV-vaccinet som skyddar mot livmoderhalscancer. Foto: Melker Dahlstrand. 

Nu erbjuds alla kvinnor födda 1994–1999 gratis vaccination mot HPV (utom i ett fåtal regioner där man vaccinerar alla kvinnor födda mellan 1994–1998.) I dag är ungefär 50–60 procent av kvinnor i denna åldersgrupp vaccinerade. För att kunna utrota livmoderhalscancer krävs en vaccinationsgrad på 70 procent. 

– Viruset sprider sig som kraftigast bland ovaccinerade som är yngre än 30 år. Det är därför viktigt att unga kvinnor vaccinerar sig. Vaccinationen av flickor och pojkar som erbjuds i skolan är också central för den långsiktiga utrotningen av viruset, säger Joakim Dillner.   

Hur ska man då få unga människor att vaccinera sig?  

– Det är alltid svårt, vi måste sprida kunskap. Att förklara att det bara behövs ett vaccin för att förhindra en framtida cancersjukdom. Det är nog inte alla som förstår hur enkelt, och unikt, det är, menar Joakim Dillner. 

Vaccinet ger hopp 

Någon som brinner för att sprida kunskap om just detta är journalisten och poddaren Ann Söderlund.  

– Jag känner mig helt euforisk över att det nu finns ett vaccin. Samtidigt sorgsen för att min mamma för över 20 år sedan dog just av livmoderhalscancer när hon bara var 49 år. 

Ann Söderlund ute i det fina höstvädret. Foto Magnus Laupa.
– Det känns hoppfullt att man i dag erbjuder vaccinet gratis till alla unga kvinnor, säger Ann Söderlund. Foto: Magnus Laupa.

Ann berättar om hur det på den tiden inte fanns någon kartläggning om kopplingen mellan livmoderhalscancer och HPV. När symtomen började hos mamman som 45-åring tog det dessutom lång tid innan hon fick diagnos.

Hon hade länge haft ont i ryggen och när hon väl fick reda på varför, hade cancern hunnit sprida sig. Ann säger att ingen i familjen då kände till att det kan ha varit ett virus som orsakade mammans sjukdom och död.   

– Det är fortfarande ett öppet sår hos mig. Jag fick liksom aldrig någon vanlig ungdom. Mammas död fick många konsekvenser och ibland kan jag tänka att om hon blivit sjuk idag, kanske hon hade överlevt. Då hade allt varit annorlunda… 

Jag känner mig helt euforisk över att det nu finns ett vaccin.

Ann minns tydligt tiden efter mammans bortgång, hur hon saknade uppbackning. Hon menar att barn och unga reagerar olika, och att det borde finnas mer hjälp att få.  

– Jag tycker att vården har ett stort ansvar att bjuda in och hjälpa barn i sorg. Det upplevde inte jag att jag fick på något sätt. Dessutom reagerade jag och min syster väldigt olika. Hon ville inte prata om det som hänt, men det ville jag.  

Pojkar del av smittspridningen 

Minnena är starka, men insikten om att sjukdomen nu går att utrota ger kraft. Ann vaccinerade sig för några år sedan, fastän hon var över 40. Även hennes fyra söner är vaccinerade.  

– Mina tonårssöner var till en början inte helt övertygade om att de ville vaccinera sig. De har ju inte träffat sin mormor, men genom att jag pratade med dem om det som hände henne fick jag dem ändå att göra det.  

Ann Söderlund: Foto: Magnus Laupa.
– Det är fortfarande ett öppet sår hos mig, säger Ann Söderlund om sin mammas bortgång i livmoderhalscancer. Foto: Magnus Laupa.

Pojkar riskerar inte cancer av HPV i samma utsträckning som flickor, men det finns en viss risk för cancer i bland annat svalg och anus. Däremot är pojkar förstås en del av smittspridningen och därför är det viktigt att även de vaccinerar sig.  

– Det har alltid varit ett stigma kring könssjukdomar och kanske speciellt HPV. Men det är viktigt att informera om att ett vaccin kan hindra en cancerform från att utvecklas i framtiden, säger Ann Söderlund.

– Även om man som ung människa kanske inte bryr sig så mycket om just framtiden. Men det känns hoppfullt att man i dag erbjuder vaccinet gratis till alla unga kvinnor, säger Ann Söderlund.

Fakta livmoderhalscancer

I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus. Tack vare gynekologiska cellprovtagningar och vaccin har antalet insjuknade i livmoderhalscancer halverats sedan mitten av 1960-talet.

Läs mer om symtom på livmoderhalscancer

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.