Att ge en gåva i sitt testamente är ett sätt att bidra till livsviktig forskning. Här svarar våra jurister på de vanligaste frågorna kring testamente.
Ett testamente är ett juridiskt dokument du kan skriva för att bestämma hur dina tillgångar, det du äger, ska fördelas efter din död.
Med ett testamente bestämmer du själv hur du vill fördela dina tillgångar. Det kan vara att du vill ge allt till en privatperson eller en del till en organisation som ligger dig varmt om hjärtat.
Alla som är myndiga kan skriva ett testamente.
Du kan testamentera alla dina tillgångar, alltså all egendom du själv äger. Det kan vara pengar, banktillgångar, aktier, värdepapper, fastigheter eller bostadsrätter. Det kan vara fysiska saker som möbler och bilar men också immateriella rättigheter, som patent och upphovsrätt.
Du kan fördela tillgångarna som du vill. Du kan till exempel ge allt till en person eller en organisation eller fördela dina tillgångar procentuellt mellan flera. Du kan också ange att en viss person eller organisation ska få ett bestämt belopp eller en viss egendom, som till exempel en fastighet.
Att skriva testamente behöver inte vara krångligt, men för att ett testamente ska vara giltigt finns särskilda formkrav.
Ett testamente som är tydligt och korrekt är en förutsättning för att det blir som du vill. Det minskar också risken för framtida tvister.
Testamentet behöver upprättas i original, undertecknas av dig och vara bevittnat av två samtidigt närvarande personer.
Att upprätta ett testamente med hjälp av en jurist kostar oftast pengar men kan vara ett tryggt sätt att veta att allt blir korrekt gjort. Det går också att själv sätta upp ett testamente själv kostnadsfritt. Vi erbjuder flera olika sätt:
Den som ärver dig ansvarar för hanteringen av alla möbler, saker och annat som kan behöva tas hand om efter din bortgång.
Lösöre är lösa saker som hör till ditt hem, som möbler, verktyg, konstverk och hushållsartiklar. Större saker som inte går att flytta på i hemmet räknas inte som lösöre utan tillhör fastigheten eller bostadsrätten.
Om det finns instruktioner i testamentet hur lösöret ska hanteras av till exempel en organisation följs de så långt det är möjligt. Om det inte finns instruktioner värderas och säljs lösöret oftast via en auktionsfirma.
Enklare lösöre som inte har något ekonomiskt värde kan skänkas till välgörenhet.
Personliga föremål som brev och fotografier överlämnas som regel till anhöriga.
Fastigheter/bostadsrätter som testamenteras till Cancerfondens säljs i vårt namn på den öppna marknaden till marknadspris. Även värdepapper (som aktier, fondandelar med mera) överförs till Cancerfonden före försäljning.
Om du inte har skrivit ett testamente fördelas tillgångarna efter dig enligt lag.
De släktingar som kan ärva dig enligt svensk arvsrätt är
I Sverige har kusiner ingen arvsrätt.
Om det inte finns någon arvsberättigad släkting i livet ärver Allmänna Arvsfonden.
Svensk arvsrätt regleras främst i Ärvdabalken, som är en lag. Där finns de flesta regler och bestämmelser kring arvsrätt.
Lagen trädde i kraft 1958 och innehåller bland annat krav för hur ett testamente ska upprättas, vem som får bevittna testamentet och information om hur testamentet ska tillämpas efter din död.
Ärvdabalken är en omfattande lag med många bestämmelser kring arv och legala arvsordningen, laglott, testamente och bouppteckning.
Om du är gift eller sambo kan även delar av Äktenskapsbalken och Sambolagen bli aktuella.
I ditt testamente kan du bestämma om din egendom och hur den ska fördelas efter din död.
Egendom är allt du äger, från fysiska saker som hus, lägenhet, möbler och kläder men också pengar på bankkonton, aktier och andra tillgångar. Det kan också vara immateriella rättigheter, som patent och upphovsrätt, fordringar eller andra ekonomiska rättigheter.
Du kan bestämma att egendomen dina arvingar får ska vara enskild egendom genom ditt testamente. Det betyder att den inte ska delas upp vid eventuell framtida bodelning. Om dina barn eller arvingar skiljer sig, separerar eller dör ska arvet efter dig alltså inte delas med deras make/maka eller sambo.
Du kan upprätta ditt testamente själv, men det är ofta en trygghet att ta hjälp av en jurist så att testamentet både blir juridiskt korrekt och att det överensstämmer med just din vilja.
Ett testamente är giltigt om det finns ett original och är undertecknat av dig och bevittnat av två samtidigt närvarande vittnen.
Vittnena får inte vara släkt med dig eller själva gynnas av testamentet.
Cancerfonden är befriad från kapitalvinstskatt.
Om någon testamenterar fastigheter och bostadsrätter till oss tar vi därför över ägandet av fastigheter och bostadsrätter innan försäljning.
Om det står i testamentet att bostaden först ska säljas och att pengarna från försäljningen sen ska gå till Cancerfonden kan bostaden dock behöva säljas i dödsboet. Då beskattas försäljningen.
Sambor ärver inte varandra, oavsett hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn.
Arvet kommer då följa den svenska arvsrätten och legala arvsordningen. Det innebär att barn, föräldrar, syskon eller syskonbarn kan komma att ärva istället för sambo.
Om det inte finns några arvsberättigade släktingar ärver Allmänna Arvsfonden enligt svensk arvsrätt.
Om du vill att din sambo ska ärva dig måste du därför upprätta ett testamente. I testamentet kan du bestämma att din egendom ska tillfalla din sambo med full äganderätt, eller att din egendom ska tillfalla din sambo medans hen är i livet och efter bådas bortgång ska din egendom tillfalla någon annan.
Arvsrätten i Sverige innebär att gifta makar ärver varandra med så kallad fri förfoganderätt. Barn eller andra legala arvingar ärver först när båda makarna har dött.
Barn som inte är gemensamma, så kallade särkullbarn, har alltid rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång.
Ett testamente kan inte registreras och är bara giltigt i original. Det är därför viktigt att det förvaras på en säker plats och att det går att hitta efter din bortgång.
Enligt svensk arvsrätt är ett testamente bara giltigt om det finns ett fysiskt original som går att återfinna.
Det går inte att registrera testamentet hos Skatteverket eller en tingsrätt. En digital kopia är inte giltig som testamente. Det är därför viktigt att du förvarar originalet av ditt testamente på en säker plats och att det går att hitta efter din bortgång.
Vi på Cancerfonden tar tacksamt emot en kopia av ditt testamente när du har upprättat det. Det blir en bekräftelse på att gåvan är din vilja och hjälper oss att undvika tvist eller frågetecken kring din vilja i framtiden.
Om du delar ditt testamente med oss kan du också få svar på dina frågor och få löpande information om vårt arbete. Det ger oss också en chans att få säga tack för att just du har tagit med oss i ditt testamente.
Det är viktigt att förvara sitt testamente på en säker plats eftersom testamenten bara är gällande i original.
Det finns flera företag och aktörer på den privata marknaden som erbjuder testamentesförvaring och bevakning.
Cancerfonden har ett samarbete med den digitala juristbyrån Lawly kring förvaring av testamente.
Om du har upprättat ett testamente till förmån för Cancerfonden och vill veta mer om förvaring, kontakta gärna oss på juristerna@cancerfonden.se.
I svensk arvsrätt finns något som heter laglott. Det är en rättighet bröstarvingar har.
Laglotten motsvarar hälften av arvslotten, det vill säga den del som enligt lag hade tillfallit bröstarvingen. Om arvslotten är 100 %, är laglotten 50 % och så vidare.
En bröstarvinge är den eller de som ärver dig i rakt nedstigande led i släkten: barn, barnbarn och så vidare.
Ett universellt förordnande innebär en andel av eller hela arvet, oavsett vad det arvet består av.
En person eller organisation som får ett universellt förordnande kallas universell testamentstagare. Den blir en så kallad dödsbodelägare, alltså delägare i dödsboet tillsammans med legala arvingarna – anhöriga eller Allmänna Arvsfonden.
Alla dödsbodelägare måste gemensamt besluta och bestämma över dödsboet och behöver därför vara överens om alla åtgärder som ska göras i dödsboet.
Den universella testamentstagaren ansvarar tillsammans med övriga dödsbodelägare för att hantera och avsluta dödsboet.
Ett legat är en viss sak eller bestämd summa som anges i ett testamente. Det kan till exempel vara en fastighet, bostadsrätt eller ett specifikt belopp pengar.
Den som får ett legat kallas legatarie. En legatarie blir inte en dödsbodelägare och behöver inte kallas till bouppteckningen.
I bouppteckningen ska alla tillgångar och skulder som en person lämnar efter sig när de dör tas upp. I bouppteckningen antecknas också vilka som är dödsbodelägare, både enligt testamente och legala arvingar, samt ev legatarier.
Kvarlåtenskap är den egendom som tillhörde den avlidne personen och som ska fördelas enligt lag eller testamente.
Fri förfoganderätt innebär att den som något testamenteras till får disponera arvet under sin livstid. Men när den personen dör ska arvet gå vidare till den person eller organisation som den ursprungliga testatorn (den som skrev testamentet) har bestämt.
Den som får arvet med fri förfoganderätt får inte ge bort eller testamentera bort det vidare.
Ja, du kan alltid ändra i ditt testamente.
Ändring av eller tillägg till testamente har samma formkrav som upprättande av testamente. Därför är det ofta smidigt att upprätta ett nytt testamente med de ändringar du önskar göra.
Om du ärvt någon med fri förfoganderätt kan du däremot bara ändra testamentet för den delen du själv äger och inte det förordnande som finns sedan innan.
Det innebär att om du tidigare har haft ett inbördes testamente med din sambo eller make/maka kan du bara ändra din del av testamentet och inte de förordnanden som din avlidne partner har bestämt sedan innan.
Arvet efter din tidigare avlidne partner kommer fördelas som hen ville enligt testamentet, men du kan ändra hur du vill att tillgångarna efter dig ska fördelas. Ditt testamente omfattar all egendom du själv äger, men inte eventuell egendom du ärvt med så kallad fri förfoganderätt från någon annan.
Det går bra att skriva sitt testamente för hand. Du kan använda våra mallar för testamente eller skriva fritt.
Om du skriver testamentet för hand är det viktigt att det fortfarande uppfyller formkraven för upprättande av testamente. Testamentet ska till exempel bevittnas av två samtidigt närvarande personer och de ska intyga att du egenhändigt (själv) har undertecknat testamentet och är vid dina sinnens fulla bruk.
Att ge en gåva till Cancerfonden i ditt testamente är ett sätt att bidra till livsviktig forskning. När du testamenterar till oss ska du veta att din gåva går till Sveriges främsta cancerforskning. Vi finansierar varje år hundratals forskningsprojekt om att förebygga, diagnostisera, behandla och leva med cancer. Du kan känna dig trygg i att vi förvaltar din vilja på bästa sätt.
Du bestämmer själv vad eller hur mycket du vill skänka till Cancerfonden. En testamentsgåva kan vara pengar, värdepapper eller en fastighet.
Vi tar tacksamt emot till exempel bankmedel, värdepapper, fastigheter, bostadsrätter och lösöre. Eftersom vi är skattebefriade från kapitalvinstskatt tillfaller hela beloppet av försäljningen för bostadsrätter, fastigheter och värdepapper Cancerfonden och kan stötta livsviktig forskning.
Fastigheter och bostadsrätter säljs av Cancerfonden på den öppna marknaden till marknadspris.
Cancerfonden tar alltid in flera offerter och värderingar av auktoriserade mäklare vid försäljning av bostäder.
Den som ärver dig ansvarar för hanteringen av alla praktiska delar, som att tömma bostaden, städning och försäljning.
Det vanligaste är att vi får veta att vi är med som förmånstagare i ett testamente först i samband med att vi kallas till efter personens död.
Om du inkluderar Cancerfonden i ditt testamente tar vi gärna emot en kopia av ditt testamente när du har upprättat det. Det blir en bekräftelse på att gåvan är din vilja och det hjälper oss att undvika tvist eller frågetecken kring din vilja i framtiden.
Du kan också få svar på dina frågor och få löpande information om vårt arbete då. Det ger oss också en chans att få säga tack för att just du har tagit med oss i ditt testamente.
Vill du låta oss veta att du har inkluderat Cancerfonden i ditt testamente? Mejla gärna oss på juristerna@cancerfonden.se. Tack!
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.