Upptäcka tidigt

Tidig upptäckt av cancer innebär en större chans till överlevnad. För patienten ökar dessutom sannolikheten för en kortare, skonsammare och mer effektiv behandling. Det är således helt essentiellt att cancer upptäcks tidigt och då spelar screening en viktig roll. 

Screening räddar liv. Men idag ser vi omotiverade ojämlikheter i screeningdeltagandet i Sverige, både mellan och inom regioner samt mellan olika grupper i samhället.

Det är främst utbildning- och inkomstnivå som påverkar deltagandet.  

Cancerfondens uträkningar visar att ungefär 200 liv hade kunnat räddas varje år om screeningdeltagandet var lika högt i hela landet.

Ungefär 3 av 10 kvinnor som saknas i livmoderhalscancerscreeningen, och 1 av 5 kvinnor går inte på sin mammografi.

Det finns också stora skillnader i införandet av nya och uppdaterade screeningprogram. Till exempel kom Socialstyrelsens rekommendation om screening för tarmcancer 2014, men programmet beräknas vara fullt utbyggt i hela Sverige först 2026. Det är alldeles för långsamt och skapar ytterligare ojämlikheter.  

Primärvården spelar också en viktig roll för att vi ska upptäcka cancer tidigare. I primärvården upptäcks de flesta cancerfall. 

Uppskattningsvis 70 procent av alla patienter som får en cancerdiagnos har haft sin första vårdkontakt med primärvården. Regionerna måste därför erbjuda primärvårdens medarbetare ett effektivt och kontinuerligt uppdaterat kunskapsstöd för tidig upptäckt av cancer.  

Arbete på flera nivåer

Vårt påverkans- och opinionsarbete gentemot beslutsfattare är brett och omfattar många frågor på både internationell, nationell, regional och kommunal nivå.

Vårt arbete bygger alltid på fakta och den senaste forskningen. För att lyckas nå vår vision och mål för Sverige 2030 måste våra politiker fatta prioriterade och strategiskt viktiga beslut. 

Policyförslag screening och HPV

Vi har samlat det vi anser är viktigast att lyfta i policies för området tidig upptäckt:

  • Kartlägga regelbundet de grupper som deltar i lägre utsträckning och genomföra riktade insatser för att öka deltagandet i screeningprogrammen, särskilt i de grupper som idag är underrepresenterade.
  • Anta ett nationellt mål för deltagandet i screeningprogrammen.
  • Öka den statliga styrningen och den nationella samordningen för att öka deltagandet i cancerscreening samt öka möjligheterna till en jämlik implementering av nya rekommenderade screeningprogram.
  • Bedriva ett aktivt arbete mot målet att utrota livmoderhalscancer genom riktade insatser för att öka tillgängligheten och kännedomen om catch up-vaccination mot HPV.

Vi driver frågan, ger stöd och underlag

Vi tar fram hållbara rapporter och kan bidra med stöd och underlag när beslut ska fattas. Kontakta gärna oss om du har frågor eller vill veta mer.