Förebygga cancer

Drygt 16 000 cancerfall årligen kan kopplas till levnadsvanor. Tobak, alkohol, matvanor, vikt, fysisk aktivitet, solexponering och föroreningar utgör riskfaktorer för cancer. 

Våra levnadsvanor påverkas av världen omkring oss: normer, socioekonomi, lagar, miljö, psykiska och fysiska förutsättningar är några av de faktorer som spelar in.

För att färre ska drabbas av cancer krävs därför insatser på samhällsnivå för att göra det lättare för fler att fatta hälsosammare beslut. 

Alla människor äger rätten att forma sina liv och levnadsvanor genom egna beslut, men i praktiken styrs vi av så mycket annat än individuella val idag. Våra beslut påverkas ständigt och omedvetet av miljön vi lever i. 

Åtgärder på samhällsnivå

Därför arbetar Cancerfonden för åtgärder på samhällsnivå som gör det lättare för människor att leva hälsosamt. Sveriges minskade rökning är ett framgångsexempel.

Under flera decennier har Sverige lagstiftat för att göra tobak mindre attraktivt och tillgängligt.

På samma vis måste vi investera i samhällsinsatser för att påverka övriga levnadsvanor som utgör riskfaktorer för cancer: det måste bli lättare att göra rätt. Och kampen mot den tobaksrelaterade cancern är långt ifrån vunnen. 

Forskning visar att ju tidigare i livet hälsosamma vanor etableras desto större är chansen att de finns kvar in i vuxen ålder.

Därför behövs insatser på samhällsnivå särskilt riktade till barn och unga. Genom att främja goda levnadsvanor för barn kan vi skydda dem från att utveckla allvarliga sjukdomar senare i livet.

Arbete på flera nivåer

Vårt påverkans- och opinionsarbete gentemot beslutsfattare är brett och omfattar många frågor på både internationell, nationell, regional och kommunal nivå.

Vårt arbete bygger alltid på fakta och den senaste forskningen. För att lyckas nå vår vision och mål för Sverige 2030 måste våra politiker fatta prioriterade och strategiskt viktiga beslut. 

Här har vi samlat det vi anser är viktigast att lyfta i policies för området förebygga:

Policyförslag matmiljö

  • Anta mål för hälsosam livsmedelskonsumtion och ta fram en nationell handlingsplan för hälsosamma matvanor.
  • Använda ekonomiska styrmedel för att främja hälsosamma matvanor – kombinationen av skatter och subventioner är mest effektivt.
  • Utreda ett förbud av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som barn exponeras för.
  • Ge Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för upphandling av mat i offentliga verksamheter.
  • Ge Livsmedelsverket i uppdrag att utveckla en obligatorisk märkning för hälsosam och ohälsosam mat.

Policyförslag tobak

  • Ta fram en nationell, konkret handlingsplan med tydliga delmål för att nå målsättningen om en tobaksfri generation till 2040.
  • Genomföra regelbundna och betydande höjningar av tobaksskatten. Införa krav på neutrala förpackningar utan logotyper.
  • Utreda ett förbud mot att exponera produkter i butiker.
  • Utreda ett förbud av distans- och onlinehandel.
  • Implementera strategier, både på nationell och kommunal nivå, för att minska användningen av tobak, exempelvis inom vården och tillsynsverksamheten.

Vi driver frågan, ger stöd och underlag

Vi tar fram hållbara rapporter och kan bidra med stöd och underlag när beslut ska fattas. Kontakta gärna oss om du har frågor eller vill veta mer.