Stockholm3 är ett blodprov där man kombinerar proteinmarkörer och genetiska markörer med klinisk information, som medicinsk historia, symtom, diagnoser, provsvar och behandlingar, för att upptäcka prostatacancer som behöver behandlas.
Stockholm3 är ett avancerat blodprov som kan användas för att kanske förbättra utredningen och diagnostiseringen av prostatacancer.
Provet kombinerar flera olika typer av proteinmarkörer (biomarkörer), genetiska markörer och klinisk information för att bedöma risken för allvarlig prostatacancer.
Med hjälp av testet analyseras nivåerna av fem proteinmarkörer, inklusive PSA (prostata-specifikt antigen), men också andra biomarkörer som är kopplade till prostatacancer.
Stockholm3-testet undersöker också över 100 genetiska varianter som kan påverka risken för prostatacancer.
Den avancerade algoritmen som väger samman resultatet från analyserna av biomarkörer och genetiska markörer tar också hänsyn till klinisk information som ålder, tidigare sjukdomshistoria och familjehistorik.
Prostatacancer är den näst vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år insjuknar fler än 11 000 män i prostatacancer.
Idag används ett PSA-prov för att se om en någon behöver utredas för misstänkt prostatacancer.
PSA är ett äggviteämne, ett enzym, som finns naturligt i kroppen hos alla män.
En del av det PSA som tillverkas i prostatakörteln läcker ut i blodet. Helt friska män har därför också små mängder PSA i blodet. Men vid prostatacancer ökar PSA-halten i blodet.
Ökningen beror bland annat på att cancern bryter ner prostatavävnaden så att mer PSA läcker ut i blodet.
Men PSA-halten ökar också vid godartad förstoring av prostatakörteln och vid inflammationer i prostatan, vilket gör att provet inte är helt träffsäkert.
För att kunna bota fler och minska dödligheten i prostatacancer är det viktigt att hitta cancern tidigt, och vad gäller prostatacancer handlar det om innan man har symtom.
Stockholm3 har visat sig hitta fler prostatacancerfall i studier än när bara PSA-prov har använts.
Det kan göra att många kan slippa gå igenom biopsier, vävnadsprov, av prostatakörteln. En biopsi kan upplevas som obehaglig.
I dag finns det inget screeningprogram för prostatacancer, men de flesta regioner har startat en så kallad organiserad prostatacancertestning, OPT.
Ett syfte med OPT är att se om man kan minska antalet biopsier genom att göra magnetkamerundersökning på män med förhöjt PSA innan man tar beslut om en biopsi ska göras.
I en del regioner studerar man också om Stockholm3 tillsammans med magnetkameraundersökning ytterligare kan minska antalet män som behöver gå igenom en biopsi.
Det är i dag inte tillräckligt studerat om Stockholm3 fungerar tillräckligt effektivt som tillägg till magnetkameraundersökning. Därför rekommenderas det inte som ett rutinprov när man ska göra utredningar för prostatacancer.
Det finns runt 200 vårdgivare i Sverige som erbjuder Stockholm3.
Precis som med PSA-provet finns det både för- och nackdelar med att ta Stockholm3. Det är viktigt att fundera över dem innan testet tas.
Läs mer om fördelar och nackdelar med PSA-prov
Stockholm3-testet har fått sitt namn från huvudstaden, där det utvecklades av forskare vid Karolinska Institutet. Siffran 3 representerar de tre huvudkomponenterna som ingår i testet: Proteiner, genetiska markörer och klinisk information.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.