Organiserad prostatacancertestning

Organiserad prostatacancertestning (OPT) innebär att en del män som har fyllt 50 år erbjuds att få lämna ett blodprov, så kallat PSA-prov. Det kan visa om du behöver utredas vidare för att se om du har prostatacancer.

Varför har man infört OPT?

Det finns flera anledningar till varför man har börjat med organiserad prostatacancertestning. Framför allt handlar det om att göra testningen mer jämlik och att hitta ett effektivt sätt för regionerna att arbeta med testningen.

Den organiserade testningen gör också att man kan utvärdera själva testet och få ett kunskapsunderlag som Socialstyrelsen kan titta på när de ska bedöma om prostatacancerscreening ska införas. Om ett screeningprogram införs skulle det gälla i hela landet och erbjudas alla inom en viss målgrupp. 

Inom en del regioner studeras samtidigt om kompletterande tester, som Stockholm3, kan ge ett mer träffsäkert resultat.

Det är RCC i samverkan, staten och SKR som har fått i uppdrag att stödja regionerna i organiserad prostatacancertestning. 

Vem erbjuds att få testa sig?

Det finns en viss variation mellan de olika regionerna kring vem som erbjuds tester. Många regioner erbjuder nu 500 personer med manligt personnummer över 50 år att delta i den organiserade prostatacancertestningen.

Några regioner erbjuder alla män som har fyllt 50 år. Målet är att med tiden kunna erbjuda alla män mellan 50 och 74 år.

Den som har ett kvinnligt personnummer men ändå har en prostata, måste själv kontakta kansliet för prostatacancertestning. Kontaktuppgifter till kansliet i din region hittar du hos 1177.se.

Erbjudandet om testning skickas ut med post. Efter att erbjudandet har skickats ut har du sex veckor på dig att boka en tid, eller gå på drop-in, för att ta blodprovet på vårdcentralens provtagningscentraler.

Vad är PSA-prov?

PSA-prov är ett vanligt blodprov som oftas tas i armvecket. PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen.

PSA är inte något ”cancerämne” från en tumör utan ett äggviteämne, ett enzym, som finns naturligt i kroppen hos alla män. 

En del av det PSA som tillverkas i prostatakörteln läcker ut i blodet. Även helt friska män har därför små mängder PSA i blodet. 

PSA-halten i blodet ökar vid prostatacancer. Det beror bland annat på att cancern bryter ner prostatavävnaden så att mer PSA läcker ut i blodet.

PSA-halten ökar också vid godartad förstoring av prostatakörteln.

Fördelar och nackdelar med att ta PSA-prov

Det finns både fördelar och nackdelar med att ta ett PSA-prov.

Fördelar med PSA-prov

  • Om PSA-värdet är normalt kan eventuell oro för att drabbas av cancer minska.
  • En allvarlig prostatacancer kan upptäckas i ett tidigt skede, innan den har spridit sig. Då är chansen att bli botad större än om cancern upptäcks i senare skede.
  • Om du lämnar PSA-prov regelbundet minskar risken att drabbas av spridd prostatacancer och att dö av sjukdomen. Ett enstaka PSA-prov vid ett tillfälle är däremot sällan värdefullt.

Nackdelar med PSA-prov

  • Du kan få besked att du har ett förhöjt PSA-värde, trots att du inte har prostatacancer. Det kan leda till upprepade provtagningar och obehagliga undersökningar.
  • Misstanke om cancer kan leda till oro.
  • PSA-provet kan leda till en prostatacancerdiagnos trots att cancern har väldigt låg risk att göra dig sjuk. I de här fallen skulle man kunna säga att du har blivit "cancerpatient i onödan". Vetskapen om cancern kan minska livskvaliteten.

Läs mer om PSA-prov

Vad händer när jag har lämnat provet?

Inom ett par veckor efter provtagningen skickas ett brev med posten med resultat och information om när du ska lämna prov nästa gång.

Om PSA-värdet är lågt kommer nästa provtagning ske om två eller sex år beroende på hur lågt värdet är.

Om PSA-värdet är förhöjt erbjuds undersökning av prostatan på en urologmottagning för att ta reda på om det förhöjda värdet beror på cancer eller inte. 

Den vanligaste orsaken vid lite förhöjt PSA-värd är en godartad förstoring av prostatakörteln.

Vad händer om PSA-värdet är förhöjt?

Vid ett förhöjt PSA-värde erbjuds vidare utredning på en urologmottagning.

Syftet med utredningen är att ta reda på om det förhöjda värdet beror på prostatacancer eller en godartad förstoring av prostatakörteln.

Inför besöket hos urologen får du lämna ett nytt PSA-prov. Om det fortfarande är förhöjt görs en undersökning av prostatan med hjälp av ultraljud eller magnetkamera.

Om undersökningen visar någonting avvikande kommer urologen ta vävnadsprover, biopsier, från prostatan för att kunna avgöra om det är cancer eller inte.

Om vävnadsprovet visar att det är cancer gör urologen en behandlingsplan tillsammans med dig.

Ibland behöver prostatacancer behandlas och ibland vill man avvakta med behandling och istället göra regelbunden kontroller.

Om vävnadsprovet visar att det inte är cancer erbjuds ett nytt prov efter två år.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.