Här erbjuds HPV-vaccin på matcher och stormarknader

Hur får man fler kvinnor att vaccinera sig mot HPV? Jo, genom att låta vaccinatörerna komma till kvinnorna i stället för tvärtom. Med det här sättet att tänka har region Sörmland höjt vaccinationstäckningen rejält.

Emelie Ravelin (till vänster) och Chatarina Strömbäck (till höger) är region Sörmlands verksamhetsutvecklare för utrotningsprojektet. Catharina är dessutom barnmorska. I mitten står hälsoinformatören Asiso. Foto: Theresia Köhlin.
Emelie Ravelin (till vänster) och Chatarina Strömbäck (till höger) är region Sörmlands verksamhetsutvecklare för utrotningsprojektet. Catharina är dessutom barnmorska. I mitten står hälsoinformatören Asiso. Foto: Theresia Köhlin.

Målet med det så kallade utrotningsprojektet är att utrota livmoderhalscancer genom att erbjuda kvinnor födda 1994-1999 gratis vaccin mot HPV (humant papillomvirus). Alla landets regioner deltar i detta projekt som drivs som en studie med statligt stöd sedan 2021.

Region Sörmland kom in relativt sent i projektet – våren 2023. Därför har man tagit till kreativa lösningar för hinna vaccinera så många som möjligt innan studiens slut den sista december 2024. 

Emelie Ravelin och Chatarina Strömbäck är regionens verksamhetsutvecklare för utrotningsprojektet. Catharina är dessutom barnmorska och är själv ute och vaccinerar kvinnor mot HPV några gånger i månaden.

– Emelie och jag är ett bra team. Vi arbetar båda för att skapa en jämlik vård, så att det blir lika villkor utifrån invånarnas förutsättningar, säger Chatarina.

Specialutbildade når kvinnor i utsatta områden

Till hjälp för att nå kvinnor i utsatta områden har Emelie och Chatarina ett antal hälsoinformatörer som är med och sprider kunskap om hälsa och vårdens erbjudanden. 

– Hälsoinformatörerna gör ett fantastiskt jobb, säger Emelie. Vi har gett dem kunskap kring utrotningsprojektet och syftet med att delta. De informerar inte bara om vaccination mot HPV, utan om vikten av att delta i allmän screening, syftet med självprovtagning och liknande. 

När region Sörmland gick med i studien skickades först en kallelse till berörda kvinnor att de var välkomna att vaccinera sig på någon av regionens vaccinationsställen. 

Varför inte vaccinera dig när vi ändå är här?

– Men vi såg att vi bara nådde en viss grupp, dem för vilka det är självklart att vaccinera sig. Samtidigt träffade vi en annan grupp på barnmorskemottagningar, förlossningsenheter, och eftervården. Vi funderade över hur vi kunna nå även dessa kvinnor. Det var då vi började tänka utanför boxen. Eftersom de inte kan vaccinera sig under graviditeten bestämde vi oss för att fånga upp dem efter förlossningen, berättar Chatarina.

Förutom att ta hjälp av hälsoinformatörerna utbildades sjuksköterskor, barnmorskor och annan vårdpersonal i hur de kan informera om vaccinet och uppmuntra kvinnorna att ta det.

Amaal från Somalia får en spruta med HPV-vaccin i armen av barnmorskan Chatarina Strömbäck. Foto: Theresia Köhlin.
Amaal från Somalia får en spruta med HPV-vaccin i armen av barnmorskan Chatarina Strömbäck. Foto: Theresia Köhlin.

Ökad vaccinationstäckning

Men den stora effekten inföll när det blev möjligt för kvinnorna att vaccinera sig under själva informationsmötet.

– I stället för att berätta om fördelarna med vaccinet och sedan tala om vart kvinnorna kan gå för att få det, kunde sjuksköterskan eller barnmorskan säga att ”Varför inte vaccinera dig när vi ändå är här?”, berättar Emelie Ravelin.

Den uppsökande verksamheten startade våren 2024, ett år efter att region Sörmland gick med i projektet. Sedan dess, på bara ett halvår, har vaccinationstäckningen ökat från 27 procent, till knappt 43 procent.

Det nationella målet är 70 procents vaccinationstäckning innan 2024 är slut för att flockimmunitet ska kunna uppnås till 2027. Det är med andra ord bråttom.

Många kvinnor vet inte om att de behöver ta vaccinet.

Vilka kvinnor är det då regionen numera når, som tidigare till stor del föll utanför vaccinationsprogrammet?

Enligt Emelie och Chatarina handlar det främst om kvinnor i så kallade utsatta områden, men även så kallade uteblivare, de som väljer bort screening, det vill säga varken dyker upp på sitt cellprov eller tar sitt självprov som kommer i brevlådan. Vaccinmotståndarna, däremot, är inte någon stor grupp.

Catharina Strömbäck  tar upp en spruta ur sin förpackning. Foto: Theresia Köhlin.
Barnmorskan Chatarina Strömbäck lyfter fram det personliga mötet som den viktigaste faktorn för att öka vaccinationsviljan bland kvinnor. – Att få träffa en livs levande människa, ställa frågor, få sambandet mellan HPV och livmoderhalscancer förklarat för sig betyder väldigt mycket för att kvinnorna ska vilja ta vaccinet, säger hon. Foto: Theresia Köhlin.

Antivaxxarna kommer vi inte att nå hur mycket vi än informerar. Vi fokuserar på att rikta informationen mot dem vi kan påverka, säger Emelie.

Jag minns en kvinna som varken ville vaccinera sitt barn mot kikhosta eller ta HPV-vaccinet själv. För mig är det obegripligt hur man kan tacka nej till att klara sig från att dö i cancer, säger Chatarina.

Personligt möte ökar vaccinationsviljan

Hon lyfter fram det personliga mötet som den viktigaste faktorn för att öka vaccinationsviljan bland kvinnor.

Att få träffa en livs levande människa, ställa frågor, få sambandet mellan HPV och livmoderhalscancer förklarat för sig betyder väldigt mycket för att kvinnorna ska vilja ta vaccinet.

Region Sörmland har tagit fram information om utrotningsprojektet på flera språk och letat upp vilka informationskanaler kvinnorna använder sig av, inte minst deras Facebookgrupper, och kommunicerat via dessa.

Den dag Cancerfondens fotograf besöker Sörmland erbjuder regionen HPV-vaccinering på SFI (svenska för invandrare) i Nyköping. Man håller till i caféet på campus, det är många i rörelse. Hälsoinformatör Asiso tar den första kontakten och svarar på frågor.

Chatarina trycker en kompress mot axeln på Elin Öhrn som läser första året som medicinsk vårdadministratör.
När Cancerfondens fotograf är på besök erbjuder regionen HPV-vaccinering på SFI (svenska för invandrare) i Nyköping. Man håller till i caféet på Campus Nyköping. Elin Öhrn som studerar till medicinsk vårdadministratör passar på att ta en spruta. Foto: Theresia Köhlin.

Vid detta tillfälle tar tolv kvinnor vaccinet, ett bra resultat, enligt Chatarina och Emelie. Några kvinnor föredrar att ta sprutan på toaletten för att slippa visa armen, andra sitter vid ett cafébord. Innan vaccineringen fyller de i en hälsodeklaration.

Efteråt får de ett självprov och instruktioner hur de ska bära sig åt för att ta det och skicka in det. Stämningen är uppsluppen, nästan lite fnissig.

Asiso berättar att det bästa hon vet med sitt uppdrag är när den kvinna hon informerat går och pratar med sina kompisar och de sedan kommer tillsammans för att få veta mer om vaccinet eller rent av vaccinera sig.

Vaccin på Pride och Parken Zoo

Förutom på SFI-lokaler har regionen erbjudit vaccin på folkhögskolor och oväntade ställen som Parken Zoo, Tuna Park och Pernilla Wahlgrens show ”Happy Ending” på Volvo CE i Eskilstuna, Pride i Nyköping – ja, till och med på en handbollsmatch.

Close up på någon (man ser ej ansiktet) som blottar axeln.
Region Sörmland har tagit fram information om utrotningsprojektet på flera språk och letat upp vilka informationskanaler kvinnorna använder sig av, inte minst deras Facebookgrupper, och kommunicerat via dessa. Foto: Theresia Köhlin.

Eskilstuna är en handbollsstad, så vi passade på att vara på en match med Eskilstuna Guif som vi visste skulle dra mycket folk. Vi fick vara inne på arenan och vaccinera före matchen, vid paus och efteråt, berättar Emelie Ravelin.

Vi fick till och med vaccinera stockholmare för det var Hammarby som var motståndarlag. Det var jättekul. Dessutom kom många föräldrar förbi och sa att de skulle uppmana sina döttrar att boka tid för vaccination.

Vi fick vara inne på arenan och vaccinera före matchen.

Nu väntar vaccinering på Ica Maxi, Eskilstuna, Katrineholm och senare Nyköping, något som länge varit Chatarina Strömbäcks målbild.

Alla behöver ju handla mat, så där räknar vi med att nå många kvinnor, säger hon.

Vad har då de kvinnor som nås med den uppsökande verksamheten för inställning till vaccinering? Det handlar främst om okunskap, menar Emelie.

Vaccin - skydd för hela livet

Många kvinnor vet inte om att de behöver ta vaccinet. Eller så tycker de inte att de behöver ta det för att de lever i en fast relation. Men man kanske inte lever i den relationen hela livet. Tanken är ju att du ska skydda dig för hela livet.

Många säger också att ”jag tror att jag tagit det där vaccinet så det är inget för mig”, men det vaccin som finns i dag skyddar mycket bättre än det gjorde för några år sedan.

Chatarina Strömbäck visar Amaal hur självprovet går till.
Chatarina Strömbäck visar nyvaccinerade Amaal hur självprovet går till. Även den som är vaccinerad mot HPV behöver tacka ja till den screening som erbjuds. Foto: Theresia Köhlin.

Chatarina påpekar att viruset kan finnas i kroppen, även om det inte är aktivt.

Om viruset sedan skulle bli aktivt och du är vaccinerad så är du skyddad, säger hon.

Nästa steg i den uppsökande verksamheten är att nå kvinnliga sprutnarkomaner.

Vi har fått möjlighet att bemanna sprutbytarprogrammeten en gång i veckan när bara kvinnorna kommer för att byta sina sprutor. Det här är en grupp som ofta är stora spridare. Genom att bygga förtroende hos dem hoppas att de ska ta emot HPV-vaccinet, säger Emelie.

I början av december kom beskedet att alla kvinnor födda 1994–1999 kommer att erbjudas gratis HPV-vaccin i ytterligare sex månader, det vill säga fram till sommaren 2025. Då hoppas man också ha nått målet på 70 % vaccinerade i den här gruppen.

Detta är utrotningsprojektet

  • WHO har utlyst ett globalt mål om total eliminering av livmoderhalscancer.
  • Sverige kan bli först i världen att utrota livmoderhalscancer genom vaccination.
  • För att lyckas erbjuds gratis vaccin till kvinnor födda 1994-1999.
  • Dessutom arbetar Sveriges regioner med att öka deltagandet i screening med gynekologisk cellprovskontroll.

Utrotningsprojektet i årtal

  • 2018: Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar världens länder att bidra för att utrota livmoderhalscancer orsakad av HPV, ett mål som kan anses vara uppfyllt när fyra eller färre fall per 100 000 kvinnor inträffar per år i alla länder. 
  • 2019: Ett pilotprojekt lanseras i Region Skåne riktat mot de kvinnor som inte nåtts av screening och som anses löpa förhöjd risk att drabbas – exempelvis på grund av tecken på cellförändringar vid tidigare prover eller att de inte hade dykt upp vid provtagning. 
  • 2020: Pilotprojektet sprids vidare till fler regioner i landet, och i World Health Assembly antar 194 länder enhälligt utrotning av livmoderhalscancer som ”prioriterat hälsomål”. 
  • 2021: Sveriges riksdag beslutar att skynda på utrotning av livmoderhalscancer, varför gratis vaccin till alla födda 1994–1999 införs. Informationskampanjen ”Ta sticket mot HPV” lanseras med målet att ha utrotat livmoderhalscancer till 2027, parallellt med att en forskningsstudie som följer och assisterar arbetet i regionerna lanseras. Denna studie leds av professor Joakim Dillner vid Karolinska institutet.
  • 2022: Utrotningsprojektet breddas och samtliga Sveriges regioner uppmanas att sprida budskapet om gratis vaccin mot HPV, parallellt med ökad screening.   
  • 2023: I december passeras gränsen 100 000 nådda deltagare – och ytterligare cirka 2 000 personer nås varje vecka. 
  • 2024: Projektet löper på med fokus på att hålla uppe takten i vaccinering och screening. Prognosen är att fyra regioner – Blekinge, Halland, Jämtland/Härjedalen samt Kalmar – kommer att nå utrotningsmålet före årets slut. 
  • 2025: Erbjudandet om gratis HPV-vaccin till gruppen kvinnor födda 1994-1999 finns fram till sommaren 2025.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.