Gynekologen: ”Därför ska du tacka ja till screening”

Strunta aldrig i en kallelse till cellprovtagning eller att göra självprovet om du får det hemskickat. Det är gynekologen och överläkaren Kristina Elfgrens bästa råd kvinnor kvinnor för att de ska slippa drabbas av livmoderhalscancer.

Närbild på gynekologen Kristina Elfgren som håller upp en burk med vätska. Foto: Theresia Köhlin.
Gynekologen och överläkaren Kristina Elfgren har ägnat över 35 år åt att förbättra diagnostik och behandling av HPV och cellförändringar. Foto: Theresia Köhlin.

Kristina Elfgren är en av de drivande krafterna i kampen mot livmoderhalscancer. Hon har ägnat över 35 år åt att förbättra diagnostik och behandling av både HPV och cellförändringar.

Och hon är övertygad om att vi kommer att kunna bli av med det virus som orsakar 98 procent av all livmoderhalscancer.

– Vi är på god väg att utrota den här sjukdomen, säger hon.

Kristina Elfgren vid ingången till avd B77.
Kristina vid ingången till avdelning B77 på Karolinska sjukhuset i Huddinge där hon tillbringar en del av sin arbetstid. Foto: Theresia Köhlin.

Numera erbjuds gratis vaccin till samtliga femteklassare – både pojkar och flickor. HPV (humant pappilomvirus) är ett sexuellt överförbart virus som vem som helst kan få.

Dessutom erbjuds vaccinet gratis till alla kvinnor födda mellan 1994 och 1999 till och med sommaren 2025. Detta sker inom ramen för det så kallade utrotningsprojektet där målet är att livmoderhalscancer ska försvinna.

– HPV-vaccinet är otroligt bra om man får det före 17 års ålder, före den sexuella debuten, säger Kristina Elfgren.

Vi är på god väg att utrota den här sjukdomen. 

Det är därför vaccinet inte erbjuds hela befolkningen, även om det är testat på kvinnor upp till 45 års ålder. Kostnaderna blir större än vinsterna. Och det är därför screening, att ta ett HPV-prov, är en så viktig del i arbetet med att få livmoderhalscancer att bli en sjukdom som inte längre finns. 

– Med screeningen hittar vi dem som har förstadium till livmoderhalscancer, som vi kan behandla så att det inte utvecklas vidare till cancer.

Enkelt att utföra 

Även de kvinnor som HPV-vaccinerat sig kallas till screening från och med att de fyllt 23. Mer än hälften av alla kvinnor som diagnosticeras med livmoderhalscancer har inte regelbundet tagit de screeningprov de erbjudits. Både onödigt och sorgligt, tycker Kristina. 

– Att screena sig kostar inget annat än lite av din tid och det är väldigt enkelt att utföra. 

Självprovtagningskit för HPV.
Mer än hälften av alla kvinnor som diagnosticeras med livmoderhalscancer har inte regelbundet tagit de screeningprov de erbjudits. Både onödigt och sorgligt, tycker Kristina Elfgren. Foto: Theresia Köhlin.

Till skillnad från de flesta andra cancersjukdomar ger förstadierna av livmoderhalscancer inga symtom. 

– Det är det därför den här sjukdomen är så bra att screena sig för, eftersom man kan upptäcka den redan på förstadiet och därmed förhindra utveckling till cancer. Screening för livmoderhalscancer skiljer sig till exempel från mammografi där det är tidiga stadier av cancer man kan hitta.

Att screena sig kostar inget annat än lite av din tid.

Sedan pandemin tillämpar många regioner så kallad självprovtagning. Det innebär att ett självprovningskit skickas hem till den kvinna som ska screenas. Om provet sedan visar på förekomst av HPV kallas kvinnan till barnmorska för att ta ett cellprov på livmoderhalstappen. 

– Självprovtagning har visat sig väldigt framgångsrikt. Vi når grupper som vi tidigare inte nådde, de så kallade långtidsuteblivarna. Första året vi tillämpade det i Stockholm ökade deltagandet rejält.

Kolla datumstämpeln

Men visst händer det att kvinnor som fått ett provtagningskit hemsänt glömmer det i byrålådan eller helt enkelt slarvar bort det. Så vad gör man om det skulle inträffa? 

Kristina Elfgren i halvfigur, håller i en cellprovspinne.
Kristina Elfgren har arbetat med att förebygga HPV och livmodercancer ända sedan slutet på 1980-talet. Hon stortrivs fortfarande med jobbet. Foto: Theresia Köhlin.

– Om du hittar kittet inom ett halvår kan du använda det. Kolla datumstämpeln på röret och på pinnen. Om det gått längre tid än ett halvår kan du ringa ditt regionala cancercentrum och be dem att skicka ett nytt kit till dig. Här vill jag flagga för att rutinerna kan vara olika i olika regioner, säger Kristina Elfgren.  

Man brukar räkna cancerfall i antal fall per 100 000 invånare. I Sverige har vi nu cirka tio fall av 100 000 vad gäller livmoderhalscancer. Målet är fyra fall av 100 000, den nivå då sjukdomen anses utrotad.

Självprovtagning har visat sig väldigt framgångsrikt.

Men även om sjukdomen försvinner i Sverige finns den kvar på många platser runt om i världen. 

– Livmoderhalscancer är den fjärde vanligaste cancern i världen bland kvinnor och en cancer som i många år har varit den ledande dödsorsaken i cancer globalt. Men tvärtemot vad man skulle kunna tro är screeningprogrammet väl utbyggt i många låg- och medelinkomstländer medan det fungerar betydligt sämre i en del länder som betraktas som rika. 

Kristina Elfgrens bästa råd för att livmoderhalscancer ska kunna utrotas – och för att du eller din dotter ska slippa bli drabbad:

  1. Tacka ja till HPV-vaccination i skolan för dina barn när de blir erbjudna det i årskurs fem. Det gäller även pojkar. 
  2. Om du tillhör den grupp som ingår i utrotningsprojektet, det vill säga är född mellan 1994 och 1999, se till att delta även om du har vaccinerat dig tidigare. Dagens vaccin ger ett bredare skydd. 
  3. Gå på screeningproverna när du blir kallad eller gör provtagningen själv om du får ett provtagningskit hemskickat.

Så ofta blir du kallad till gynekologisk screening

  • I Sverige kallas alla kvinnor mellan 23 och 49 år att göra gynekologiskt screeningprov vart femte år. Kvinnor mellan 50 och 70 år kallas vart sjunde år.

Detta är utrotningsprojektet

  • WHO har utlyst ett globalt mål om total eliminering av livmoderhalscancer. Sverige kan bli först i världen att utrota livmoderhalscancer genom vaccination.  
  • För att lyckas erbjuds gratis HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-1999.
  • Dessutom arbetar Sveriges regioner med att öka deltagandet i gynekologisk screening.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.