Dåliga matvanor är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död. Trots det äter endast vart tionde barn enligt kostråden. En fjärdedel av barnen i lågstadieåldern lever med övervikt eller obesitas. Nu måste regeringen agera. Vi har tagit fram åtta förslag på åtgärder som har stöd av forskningen, skriver Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden.
Hjärt-kärlsjukdom och cancer är de två vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Varje år dör omkring 50 000 svenskar i någon av dessa folksjukdomar.
Vad vi äter har en stor betydelse för risken att drabbas av såväl cancer som hjärt-lungsjukdom. 46 procent av alla fall av kranskärlssjukdom (ischemisk hjärtsjukdom) och 15 procent av all stroke kan kopplas till svenskarnas matvanor.
Av cancerfallen beräknas fem procent vara kopplade till ohälsosamma matvanor och högt BMI, och siffran befaras öka de kommande åren. Enligt WHO riskerar övervikt och obesitas att gå om rökning som den viktigaste påverkbara riskfaktorn för cancer.
Trots den kunskapen äter vi allt sämre. Vi äter för mycket salt, för mycket rött och processat kött, för mycket socker och för mycket ohälsosamma fetter. Samtidigt minskar konsumtionen av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär samt fisk och skaldjur.
Tittar man på hur barn och unga äter blir utvecklingen än mer oroande. Endast var tionde barn följer kostråden och vart fjärde barn i lågstadieåldern lever idag med övervikt eller obesitas, även kallat fetma. De senaste 30 åren har andelen 11–15-åringar med obesitas femfaldigats.
Vi ser också att hälsoklyftorna mellan olika socioekonomiska grupper växer. Barn till föräldrar med kortare utbildning äter mindre frukt och grönsaker och dricker mer läsk än de som har föräldrar med längre utbildning.
Det här är en djupt oroande utveckling, som hotar möjligheterna att nå det folkhälsopolitiska målet om att skapa en god och jämlik hälsa och att sluta hälsoklyftorna inom en generation.
En bidragande orsak är att vår matmiljö, det vill säga den sociala och fysiska miljö som formar våra matvanor, har förändrats drastiskt de senaste decennierna.
Reklam för ohälsosam mat omger oss, samtidigt som utbudet och tillgången till ohälsosamma livsmedel ökat lavinartat. Det påverkar vad vi äter, vad vi gillar och vilken näring vi får i oss.
Visst har vi som individer ett stort ansvar och kan göra mycket på egen hand. Men att bryta ett invant mönster är lättare sagt än gjort. Och om vi vill minska dödligheten i cancer och hjärt-kärlsjukdom krävs insatser på samhällsnivå. Samhället är en del av orsaken till våra matvanor, men också en del av lösningen.
En opinionsundersökning som Verian (tidigare Kantar Sifo) gjort på uppdrag av Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden visar att sju av tio svenskar (71 procent) vill äta hälsosammare än de gör idag. Undersökningen visar också att en överväldigande majoritet (80 procent) vill att regeringen tar fram en handlingsplan för mer hälsosamma matvanor.
I början av februari lämnade Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket över förslag till mål och delmål för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion till regeringen.
Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden välkomnar dessa mål, eftersom de utgör en viktig grund för arbetet med att minska risken för att människor ska drabbas av cancer och hjärt-kärlsjukdom.
Men det räcker inte med goda ambitioner. För att nå målen krävs konkreta åtgärder. Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden har därför tagit fram en handlingsplan med de åtta viktigaste insatserna för att nå målen. Vi uppmanar därför regeringen och riksdagen att:
Att förbättra våra matvanor är avgörande för att skapa en god och jämlik hälsa. Individen kan göra mycket, men inte allt. För att ändra våra matvanor måste samhället göra det lätt att välja rätt – oberoende av vem du är, var du bor och vilka förutsättningar du har.
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.