Framåt i forskningen om pankreascancer

Världsledande forskare inom pankreascancer samlades på Sveriges första stora vetenskapliga konferens om bukspottkörtelcancer. Tillsammans vill de ta forskningen framåt för denna allvarliga sjukdom.

människor i aula
Under två dagar utbyttes mängder av kunskap och idéer på konferensen.

De stora forskningsgenombrotten har än så länge uteblivit inom pankreascancer, det vill säga bukspottkörtelcancer. För att ändra på det samlades forskare på en gemensam konferens för att dela kunskap och engagemang och hitta nya samarbeten. Cancerfonden var en av finansiärerna bakom konferensen och på plats fanns också patientrepresentanter.

Vår forskningsredaktör fångade några av dem som var med på plats.

Dhifaf Sarhan

Docent i immunologi vid Karolinska Institutet

närbild kvinna

Vad är viktigast just nu?

För att forskare och patienter ska våga utforska nya och innovativa behandlingar krävs fler akademiska kliniska studier som erbjuder en trygg miljö för att testa olika metoder. Jag forskar inom cancerimmunologi, ett område som har blivit alltmer centralt inom behandling av cancer men behöver fortfarande utvecklas inom bukspottkörtelcancer.

Jag ser med hopp på framtiden, där vi snart kan ha vacciner som fungerar som behandling. Immunsystemet är redo att aktiveras mot tumören, men utmaningen är att hitta det rätta sättet att stimulera det så att det mer effektivt bekämpar cancern.

Läkemedel riktade mot mutationer i KRAS-proteinet öppnar nu helt nya möjligheter för behandling. Ett av de stora problemen med pankreascancer är dess komplexitet; tumören kan skilja sig mycket från patient till patient, och även inom samma tumör kan cellstruktur och mutationer variera.

Därför tror jag kombinationer av olika behandlingar är vägen framåt för att slå mot de olika delarna.

Du har varit med och arrangerat konferensen. Vad betyder den?

Jag tillsammans med organisationsteamet har jobbat för de här dagarna i två år och vi har verkligen lyckats samla en skara av de bästa forskarna i världen från många olika områden inom bukspottkörtelcancer. Även patientorganisationer är med vilket är väldigt bra. Det är inte så vanligt med ett sådant brett koncept kring en sjukdom på en vetenskaplig konferens och jag är väldigt nöjd med resultatet.

Alla deltagare har delat mycket kunskap och även opublicerade data och nya samarbeten kommer nu att bli möjliga.

Mattias Löhr

Professor i gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska Institutet

närbild man

Vad är viktigast just nu?

Att hitta behandlingar som verkligen fungerar. Idag kan vi operera 20 procent av patienterna. Det betyder att 80 procent behandlas med enbart cytostatika och det behövs nya behandlingar som verkligen gör skillnad.

Nu har det precis kommit ett nytt läkemedel, en så kallad KRAS-hämmare, som kan vara bra för vissa patienter med vissa mutationer, men tyvärr inte för alla. Men äntligen finns det något nytt! Det är hoppfullt!

Jag är också mycket hoppfull om att det ska komma nya vacciner som kan användas för behandling och som är skräddarsydda efter patienten. Jag forskar själv om det och arbetar i ett team där jag gör analyser av gensekvensen hos tumörer hos patienter och sedan kan ett företag tillverka vaccin som passar för just den tumören.

Vad forskar du mer om?

Jag är involverad i flera projekt om tidig upptäckt, bland annat ett som handlar om att upptäcka cancer med ett blodprov, så kallad liquid biopsy. Vi letar efter ämnen som tumören lämnar i blodet och som kan tyda på en cancer.

I ett annat projekt har vi fokus på olika risk att utveckla bukspottkörtelcancer där inflammation i bukspottkörteln, pankreatit, kan öka risken för cancer. Med AI kan vi skapa modeller som bedömer den risken.

Christina Gerde

Representant för patientföreningen Palema

närbild kvinna

Vad är viktigast just nu?

Att det går snabbare! Vi behöver nya behandlingar nu! Fort! Det är viktigt med fler kliniska studier i Sverige. 

För även om det pågår forskning så kommer det dröja så länge innan det finns nya godkända läkemedel, enda chansen för oss som är drabbade nu är att vara med i en studie för att få tillgång till nya målinriktade läkemedel.

Vad betyder konferensen?

Det är viktigt att nätverka. Samtidigt får jag en jobbig känsla av att höra alla forskare föreläsa. Det pågår mycket men finns samtidigt så många obesvarade frågor och forskningen inom bukspottkörtelcancer ligger fortfarande så långt efter andra cancerområden.

Jag fick min diagnos i början av 2023 och har fått jättebra vård, med operation och cytostatika. Ändå är det 75 procents risk för återfall. Cancerfonden har ju som mål att 80 procent ska överleva cancer år 2030. För bukspottkörtelcancer är det idag 7 procent för kvinnor. Så nu är det bråttom att få saker att hända!

 

närbild man
Kenneth P. Olive, associate professor of medicine, Columbia University Irving Cancer Research Center, NY, USA, var riktigt hoppfull om att nya så kallade KRAS-hämmare kommer att förändra bilden för pankreascancer på ett påtagligt sätt. Han vågade sig på att tala om bot.

 

konferens med talare
Margaret Sällberg Chen, professor i klinisk oral immunologi, talade om hur bakteriefloran i kroppen kan påverka vid pankreascancer.

Malin Sund

Professor vid Umeå universitet och ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd

närbild kvinna

Vad är viktigast just nu?

Att hitta nya sätt att angripa bukspottkörtelcancer. Vi säger att vi letar efter nya mål för läkemedelsbehandling. För att göra det behöver vi förstå mer om hur tumörerna fungerar och vad som får dem att växa och spridas.

Till exempel pågår mycket forskning om den miljö som är närmast tumören. Där finns stödjevävnad som hjälper till att upprätthålla cancern eller gör det svårare att komma åt den med läkemedel.

Vad betyder konferensen?

Det är det första stora vetenskapliga mötet om bukspottkörtelcancer i Sverige och det betyder jättemycket för samarbete och nätverkande för att forskningen ska komma vidare och lösa de viktiga frågorna. Aktiviteten kring den här diagnosen har ökat mycket de senaste åren och det ger stort hopp för framtiden.

Det är jätteroligt att Cancerfonden kan vara med och finansiera den här typen av konferens.

Jonas Fuxe

Cancerforskare vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet

man närbild

Vad är viktigast just nu?

Att vi hittar sätt att upptäcka bukspottkörtelcancer tidigare. Denna typ av cancer upptäcks tyvärr alltför ofta när den redan har spritt sig till andra delar av kroppen och är svår att behandla.

Tänk om vi kunde ha ett blodprov som visar på pankreascancer på samma sätt som det finns ett PSA-prov för prostatacancer. Eller ett blodprov som i kombination med vissa symtom gör att sjukdomen kan upptäckas tidigare.

Det behövs också nya behandlingar eftersom cancercellerna vid bukspottkörtelcancer inte är så känsliga för de som finns. Orsakerna till detta är inte helt klarlagda och forskning är därför viktigt för att vi ska kunna lära oss mer om cancercellerna och forska fram nya typer av behandlingar.

Detta gäller även immunterapi, som visat sig fungera bra för vissa cancerformer men inte för bukspottkörtelcancer då dessa tumörer ofta är kalla, dvs inte innehåller immunceller som kan attackera cancercellerna. Kanske kan vi hitta metoder som gör att det går att värma upp tumörerna i framtiden och på så sätt göra dem mottagliga för immunterapi?

Vad forskar du om?

Hur det går till när cancer blir invasiv och sprider sig till andra organ i kroppen. Vid bukspottkörtelcancer verkar det som att den sprider sig tidigt i processen, jag studerar varför och vad som driver det.

Xiaonan Zhang

Cancerforskare i medicinsk molekylär biologi, Uppsala Universitet

närbild kvinna

Vad betyder konferensen?

Det är ett bra sätt att möta andra forskare inom områden som jag forskar i. Det är bra presentationer och bra att nätverka.

Vad forskar du om?

Jag forskar om svårbehandlade och sovande fasta tumörer. I solida tumörer är det alltid några av cancercellerna som inte så aktiva därför att de har brist på näring och syre och de uppfattas som om de sover.

De flesta cancerbehandlingar är riktade mot celler som växer och därför biter de inte på passiva eller sovande celler. Men de sovande cellerna kan vakna upp när förhållanden ändras och också orsaka återfall.

Jag tror att det är viktigt att hitta sätt att komma åt dessa celler för att bli bättre på att behandla bukspottkörtelcancer.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.