Mat och dricksvatten behöver alla konsumera, men ibland är dessa källor till ämnen som kan vara direkt hälsoskadliga. Ett exempel är akrylamid och dess metabolit glycidamid som kan bildas vid upphettning av kolhydratrika livsmedel, samt glycidol som uppstår vid raffinering av vegetabiliska oljor. Dessa ämnen är genotoxiska och troligtvis carcinogena baserat på studier i gnagare. Ytterligare kan dricksvatten som desinficeras med klor innehålla kloreringsbiprodukter som också kan vara genotoxiska. Vi vill därför utvärdera risken att utveckla vissa cancerformer vid exponering av dessa ämnen.
Ett epidemiologiskt projekt baserat på etablerade populationsbaserade kohorter med tillhörande biobank samt vanligt förekommande cancerformer. Vi kommer mäta biomarkörer av akrylamid, glycidamid och glycidol i blod och utvärdera risken för kolorektal-, bröst- och livmodercancer. Vi kommer även använda data med halter av kloreringsbiprodukter i kommunalt dricksvatten och utvärdera risken för bröst-, livmoder-, lever- och njurcancer i över 50,000 kohortdeltagare.
Målet med projektet är att utvärdera huruvida vanligt förekommande föroreningar i processade livsmedel och dricksvatten ökar risken för vissa cancerformer. Vi hoppas på att utöka kunskapen och förståelsen för utvecklingen av dessa cancersjukdomar kopplat till exponering av akrylamid, glycidamid, glycidol och kloreringsbiprodukter. Vi hoppas kunna fylla de kunskapsluckor som finns inom fältet, och därmed öka kunskapen om, och behovet av preventivt arbete för att minska cancerrisken. Projektet kan potentiellt leda till förändringar i rutiner om hur mat och dricksvatten hanteras med klara förutsättningar för att lyckas – givet behovet finns.