I Sverige ställdes ca 10043 bröstcancerdiagnoser hos kvinnor år 2020 och 1385 kvinnor dog i bröstcancer samma år. Det finns ett stort behov av nya och förbättrade behandlingsmöjligheter mot spridd bröstcancer, och speciellt för kvinnor med spridd trippelnegativ bröstcancer (TNBC). TNBC är en snabbväxande sjukdom som har den kortaste förväntade överlevnaden av alla bröstcancersubtyper. Ett sätt för att förbättra överlevnaden är användningen av målsökande radioaktiva läkemedel, lämpade för både nuklearmedicinsk diagnostik och molekylär strålterapi, så kallade teranostiska preparat och utgör idag nya behandlingsregimer inom precisionsmedicin.
Det övergripande syftet med vårt multidisciplinära och translationella projektet är att utveckla en diagnostisk och en terapeutisk metod baserad på målsökande radioaktiva antikroppar som specifikt binder till TROP2 cellytereceptorn, vilket finns mycket av i trippelnegativ bröstcancer (TNBC). I samarbete med Scilifelab tar vi fram nya specifika antikroppar som kan märkas med en radioisotop av gamma- eller positronstrålning för diagnostik med nuklearmedicinska avbildningstekniker. Samma antikropp kan märkas med en radioaktiv alfa- eller betastrålning för att bestråla tumörer och därmed behandlar cancer.
Projektet är just nu i preklinisk fas, dvs framtagning av dessa läkemedel sker genom försök i cancerceller in vitro och i djurmodeller. Vi hoppas inom en kort tid (3-5 år) kunna gå vidare och testa metoden i en s.k. ’first-in-human’ studie i patienter med spridd TNBC. Vi hoppas att metoden kommer att vara skonsam med mindre biverkningar jämfört med befintliga behandlingar, och kommer att ge en avsevärd förlängd överlevnad till en så bra livskvalitet som möjligt. Om metoden fungerar, kan den även utvärderas för andra cancertyper (tex ovarie- prostata, lungcancer) då just denna receptor även uttrycks i hög grad i dessa cancrar.