Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi bidragit med ungefär 16 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.
Forskning som sker i nära koppling mellan sjukvården och laboratoriet kallas translationell forskning. När professor Jan Zedenius träffar patienter uppstår forskningsfrågor och i labbet söker han svar på dem.
En translationell resa kan till exempel börja i operationssalen när en kvinna opereras för cancer i sköldkörteln.
Tumören opereras bort och en del av den skickas på analys för att ta reda på vilken behandling som ska erbjudas till kvinnan. En annan del av den sparas för forskningsändamål.
Kanske kan just det här vävnadsprovet bli en pusselbit i jakten på ny kunskap om sköldkörtelcancer. Här är provet på väg med rörpost till biobanken där proverna sparas.
Biobanken är navet i forskningen. Där finns insamlade prover från många olika patienter och där kan facit finnas till varför cancerceller beter sig olika.
I ett forskningslaboratorium i närheten av operationssalen arbetar doktoranden Johan Paulsson med ett blodprov från biobanken. Han utvinner DNA som analyseras för att besvara en forskningsfråga.
Patologen Christofer Juhlin och doktorand Johan Paulsson forskar om hormonproducerande tumörer med hjälp av proverna från biobanken. Kanske kan de hitta mönster i hur celler ser ut och beter sig.
Resultaten från forskningen kan nu komma tillbaka in till sjukvården. Translationell forskning innebär just att resultat från experimentell forskning överförs till vården eller att problem i vården ger upphov till nya forskningsidéer.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.