Designer rosa bandet 2024

Textilkonstnären Britta Marakatt-Labba är årets designer av Cancerfondens rosa band. Hon har varit konstnär i 40 år och skapat broderier med motiv från samernas historia, samtid och mytologi. 

Britta Marakatt-Labba har drömt om att få göra Cancerfondens rosa band i många år. 

Så när hon fick frågan hade tankeprocessen pågått länge, hon visste redan hur det skulle se ut.  

– Min första tanke var att livet är väldigt skört. Vi vet ju aldrig när vår livstråd brister. Jag ville göra en röd tråd, blodet som flyter inom oss. Ibland kan ju den här tråden brista, för tidigt. Men i och med att forskningen går framåt så ser det ljusare ut, det finns hopp.  

– Livet är skört. Vi behöver stötta cancerforskningen så att livet kan fortsätta för den som är drabbad. För vi kan ju faktiskt göra något, tillsammans. Köp rosa bandet och bär det med stolthet!

Den gula färgen symboliserar sol och liv i samisk kultur. Då har vi den här gula näsan, som för oss fram i livet som en pekande pil. Och utsnittet på bandet, en cutout, för in en extra dimension av färg som speglar varje bärare. 

– Vi människor blir glada och lyckliga av solsken, och när det är grått då blir vi nedstämda. Så det här utsnittet får spegla den som bär bandet, hur den känner sig just i dag. 

– Kanske bär du grått och känner du dig dyster för att du inte vet hur det ska gå med livstråden. Och bandet är vävt i ett lite starkare material. Allt det här tillsammans symboliserar livet. 

Och livet ska vi vara rädda om.

Prisbelönt konstnär

Britta Marakatt-Labba fick 2017 stort internationellt erkännande på konstutställningen Documenta i Tyskland med det 24 meter långa broderiet Historjá.

2019 fick hon Stig Dagerman-priset och hon har också belönats med den kungliga medaljen Illis Quorum.  

Dokumentärfilmen om hennes liv ”Historjá - stygn för Sápmi” vann två guldbaggar vid Guldbaggegalan 2023, en för bästa dokumentärfilm och en för bästa originalmusik.

Om årets rosa band och armband

Årets rosa band består av 100% polyester med struktur. Säkerhetsnålen är i nickelfri metall. Rosa bandet kostar 50 kronor, varav 4,96 kr är tillverkningskostnad och resten går till Cancerfonden.

Årets rosa armband speglar det rosa bandet och är tillverkat i RPET-material från återvunna PET-flaskor. Armbandet kostar 100 kronor, varav 6,41 kronor är tillverkningskostnad.

Intervju med Britta Marakatt-Labba

Det samiska folkets kamp för sin identitet och överlevnad står i centrum för hennes konstnärskap.

Britta Marakatt-Labba berättar

Rosa bandet genom åren

2023

På rosa bandet 2023 fick 20 designers skriva orden ”Tillsammans mot cancer” med sin handstil och den som köpte Cancerfondens rosa band fick ett unikt utsnitt av detta mönster.     

2022

Skådespelaren Emma Örtlund designade 2022 års rosa band med influenser från 80-talet. Bandet står för kraft och snabbhet, att alla kan göra något i kampen mot cancer. 

2021

Modeskaparen och kostymören Selam Fessahaye designade 2021 års band i tyll. Inget band är det andra likt eftersom trycket hamnar olika på alla band.

2020

Systrarna Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit designade banden 2020 i slitstarkt manchestertyg som symboliserade hopp, kärlek och kraft.

2019

Parfymkreatören och entreprenören Ben Gorham formgav bandet som ett slitstarkt rep för att symbolisera hoppet som binder oss samman i kampen mot cancer. 

2018

Modedesignern och konstnären Bea Szenfeld formgav 2018 års rosa band utifrån formen av en stege. Stegen blev en symbol för något hoppfullt, en passage från mörker till ljus.

2017

Smyckesdesignern Efva Attling designade bandet ville förmedla ett hoppingivande budskap om att vi tillsammans kan besegra cancer. Bandet pryddes med orden Beat it. 

2016

Skådespelerskan Alicia Wikander formgav bandet med bilden av en våg. Att köpa ett band kan kännas som en droppe i havet men designen symboliserar att många droppar tillsammans skapar en våg som blir ett kraftfullt bidrag till cancerforskningen.

2015

Arkitekterna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune formgav bandet med inspiration från symbolen för liv och kvinnlighet – cirkeln. Antalet cirklar, med en liten cirkel mitt i, symboliserar antalet kvinnor som får bröstcancer i Sverige varje dag.

2014

Kreatören Camilla Thulin designade bandet med utgångspunkt i virkade mönster och det konstnärliga hantverk som förts vidare i generationer och som kräver tålamod och kunskap, något som också behövs i svåra stunder. 

2013

Mor och dotter, konstnären Helene Billgren och inredaren och programledaren Elsa Billgren, byggde designen av bandet på det mest personliga avtrycket som finns – fingeravtrycket. De ser mönstret, ”tummen”, som symbol för pepp, tröst och hopp.

2012

Grundarna av klädmärket Dagmar, systrarna Kristina Tjäder, Sofia Wallenstam och Karin Söderlind designade bandet bland annat för sin farmor Dagmar, som gick bort i cancer. Mönstret är en symbol för treenigheten i systerskapet och vikten av att agera med sitt hjärta. 

2011

Artisten Lena Philipsson och modedesignern Per Holknekt formgav en minikollektion med sex olika mönster av en omfamning som symboliserar att bry sig om. För första gången utvecklades en manlig och en kvinnlig variant av bandet som symboliserar att cancer drabbar alla. 

2010

Illustratören Liselott Watkins designade bandet med ett 70-talsinspirerat mönster av bröst. Med mönstret hyllas brösten på ett positivt och glatt sätt för att visa att det kan vara viktigt att plocka fram det glada även när det är tungt.

2009

Arkitekten Gert Wingårdh formgav bandet med orden ”ska bara” i punktskrift på för att påminna om vikten av att inte skjuta upp att undersöka brösten och gå på mammografi när kallelsen kommer.

Rosa bandet 2008

Glasformgivaren Ingegerd Råman lät tryckta ord som vänskap, kärlek och empati pryda bandet som symboliserar eftertanke och samtal. Orden var tryckta på ett oändligt långt sidenband, varje band fick olika kombinationer av ord för att inspirera människor att prata med varandra.                  

Rosa bandet 2007

Modedesignern Lars Wallin utgick från rosa bandet-symbolen i utformningen av bandet och skapade en kedja med inspiration av smycken och fest. Bandets form symboliserar en länk där allas samarbete för en god sak bildar en oändlig kedja.

Rosa bandet 2006

Som första designer av Cancerfondens Rosa band hämtade modeskaparen Carin Rodebjer inspiration från 30-talets brodyrtradition, sjalar och trasmattor, som tillsammans symboliserar livet och kvinnlig kraft. 

Sprid ordet!

En av tre får cancer. Men alla drabbas. Sprid budskapet om Rosa Bandet och engagera fler. Bara tillsammans besegrar vi cancer!

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.