Utrotning av livmoderhalscancer i fokus när Cancerfonden besöker Almedalen

Livmoderhalscancer kan utrotas om bara tre år, men det förutsätter att fler kvinnor vaccinerar sig mot HPV, det virus som orsakar sjukdomen. I Almedalen sätter Cancerfonden ljus på den här frågan genom informationsspridning och samtal med beslutsfattare och andra samhällsaktörer. Målet är att öka vaccinationstakten så att färre drabbas och fler liv kan räddas.

– Almedalsveckan kommer präglas av samtal om hur vi kan utrota livmoderhalscancer och rädda fler liv, säger Ulrika Årehed Kågström, Generalsekreterare Cancerfonden Foto: Malin Bondeson
– Almedalsveckan kommer präglas av samtal om hur vi kan utrota livmoderhalscancer och rädda fler liv, säger Ulrika Årehed Kågström, Generalsekreterare Cancerfonden Foto: Malin Bondeson

– Vår vision är att besegra cancer och nu står Sverige inför en möjlighet där vi kan bli först i världen att utrota en hel cancerform. För oss är det givet att driva den här frågan på alla sätt vi kan. Därför kommer Almedalsveckan i stor utsträckning att präglas av samtal om hur vi tillsammans kan utrota livmoderhalscancer och därmed rädda fler liv, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden. 

”1000 steg med Cancerfonden” 
På plats i Almedalen bjuder Cancerfonden in beslutsfattare och andra samhällsaktörer till att gå ”1000 steg med Cancerfonden”. Under promenaderna kommer vi bland annat att diskutera hur vi kan öka vaccinationstakten mot HPV (humant papillomvirus) redan under andra halvan av 2024. Det här året är viktigt på många sätt eftersom kvinnor födda 1994-1999 just nu erbjuds gratis HPV-vaccin. Om 70 procent av kvinnorna i det här åldersspannet vaccinerar sig under 2024 kan livmoderhalscancer utrotas redan 2027. Folkhälsomyndigheten har nyligen även presenterat en utredning om nyttorna av att fler grupper, däribland pojkar och män, upp till 26 års ålder vaccineras. 

– Vi är många aktörer som kämpar för att vaccinationstakten mot HPV ska öka men för att lyckas behöver vi kraftsamla från flera håll, inte minst ute i regionerna. Det är min förhoppning och övertygelse att Almedalsveckan kan öppna upp för många konstruktiva och givande diskussioner om hur vi kan öka tillgängligheten och informationsspridningen av det livsviktiga HPV-vaccinet, fortsätter Ulrika Årehed Kågström. 

Fler frågor i fokus i Almedalen; prevention, palliativ vård och jämlik vård 
Flera representanter från Cancerfonden finns på plats under Almedalsveckan för att belysa hur vi tillsammans ska besegra cancer. Utöver arbetet kring HPV-vaccin och utrotning av livmoderhalscancer kommer vi även att delta i seminarier om bland annat förebyggande insatser mot cancer, palliativ vård och jämlik vård. 
 
Här är ett urval av seminarier där Cancerfonden kommer att medverka:  
•    Onsdag 26 juni kl. 13:00 - 14:00.
Livsmedelsföretagarna: Livsmedel, folkhälsa och hållbarhet – vilka åtgärder har störst effekt?
•    Onsdag 26 juni Kl 16.05 - 16.55
Nätverket mot cancer: EU Beating Cancer Plan – Leva väl, ett enklare liv som patient. 
•    Torsdag 27 juni klockan 08.00 - 08.45
Skandia och Cancerfonden: Hur kan vår matmiljö främja hälsa och förebygga cancer?
•    Torsdag 27 juni klockan 08.00 - 08.45
All.Can Sverige, Nollvision cancer: Färre dör i cancer – men regionala orättvisor består. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.