Handbollslegenden Per Carlén blir ny ambassadör för Cancerfonden

Per Carlén blir ny ambassadör för Cancerfonden. Våren 2023 diagnostiserades den tidigare handbollsspelaren med spridd tjocktarmscancer och fick genomgå behandling. Nu vill han dela med sig av sina upplevelser kring hur det är att leva med cancer.

Per Carlén, Fotograf: Ola Torkelsson
Per Carlén, Fotograf: Ola Torkelsson

Per Carlén diagnostiserades med spridd tarmcancer våren 2023 och hade 10-20 procents chans att överleva. Han gick från fullt frisk till väldigt sjuk inom loppet av några veckor. Men behandlingarna har fungerat bra på honom och i dag genomgår han ingen cancerbehandling och vid sin senaste kontroll hade han värden som en frisk person har.

— Jag har svarat bra på min behandling. Jag mår fysiskt bra men jag är trött, vilket inte är så märkligt med tanke på vad kroppen har utsatts för under de senaste 10 månaderna. Det har varit mitt livs tuffaste match! Vissa dagar är tuffare än andra. Men jag tror att min bakgrund inom elitidrotten och aktiva livsstil har hjälpt mig i min cancersjukdom. Innan jag fick min diagnos sprang jag varannan dag och jag har som mål att börja springa igen, säger Per Carlén.   

Som ambassadör för Cancerfonden vill Per dela med sig av sina erfarenheter som cancersjuk och om varför sunda levnadsvanor är viktiga för honom. Han vill även lyfta fram den svenska sjukvården, som han ser som den främsta anledningen till att han lever idag.  

— Jag hoppas kunna bidra med erfarenheter från vården och lyfta fram forskningsframsteg. Tidigare hade du oftast bara några år kvar att leva när du fick bromsande behandling, men i dag kan du leva många år efter att den har inletts. Jag tror inte att så många vet om det, säger Carlén. 

Cancerfonden har sedan 2013 drivit ett ambassadörsprogram med utvalda välkända personer. De har genom sina starka positioner i samhällsliv och offentlighet varit en stor tillgång för Cancerfonden och hjälpt till att lyfta viktiga frågor och initiativ.   

— Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Per Carlén som ambassadör för Cancerfonden. Jag tycker att det är så värdefullt att Per delar med sig av sin berättelse och hjälper oss att sprida kunskap till människor. I dag lever 600 000 personer i Sverige som har eller har haft cancer, och för dem blir Per en viktig röst. Ambassadörerna är en del i att uppnå våra långsiktiga mål — att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström. 

Per jobbar halvtid och har sedan augusti varit i rehabilitering efter sin cancer. Han väntar även på besked från sin läkare om eventuell operation av misstänkt metastas i lungan. På sin fritid umgås han helst med familjen eller arbetar i sin 5 800 kvadratmeter stora trädgård. Nästa år hoppas han kunna ta på sig löparskorna igen. 

Läs mer om Per Carléns ambassadörskap här: www.cancerfonden.se/om-oss/ambassadorer/per-carlen  
 
Läs mer om Cancerfondens mål för 2030 här: https://www.cancerfonden.se/om-oss/mal-och-vision

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.