Många bra satsningar i forskningspropositionen men grundförutsättningarna saknas för den kliniska forskningen

Nu har regeringen presenterat sin forsknings- och innovationsproposition för de nästkommande fyra åren. Det är flera bra satsningar i propositionen: öronmärkta pengar till life science, AI satsningar och forskningsinfrastruktur. Regeringen pekar också ut området kring prevention och folkhälsa som Cancerfonden driver. Nu är det upp till regionerna att skapa fungerande förutsättningar för att kunna bedriva klinisk forskning inom vården.

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden

—Forskning och innovation är helt avgörande för att färre ska drabbas av och fler överleva cancer. Det är glädjande att regeringen fortsatt lägger stort fokus och resurser på detta. Dock saknas grundförutsättningarna för att forska inom vården. Den kliniska forskningen trycks undan i verksamheterna och behöver få större utrymme för att kunna bedrivas effektivt, säger Ulrika Årehed Kågström generalsekreterare på Cancerfonden.

Cancerfonden menar att möjligheterna till kombinationstjänster, där vårdpersonal tillåts forska som en del av sin tjänst behöver ökas. Det behövs också satsas mer på omvårdnadsforskning och forskande sjuksköterskor. Att kombinera klinisk tjänstgöring med forskning har varit, och är inför framtiden, helt oumbärligt för hälso- och sjukvårdens, och inte minst cancervårdens, utveckling.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.