Folkhälsomyndigheten, Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden har skapat ett verktyg som visar hur stor inverkan levnadsvanor har för risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och cancer. Med simuleringar går det visa effekten av insatser som kan minska antal sjukdomsfall, vårdkostnader och dödlighet.
— Förebyggande insatser är en av de mest kraftfulla åtgärderna vi har för att minska risken för framtida cancerfall och andra sjukdomar. Med det här verktyget kan vi nu tydligt se vilken effekt förbättrade levnadsvanor har på antalet framtida sjukdomsfall och på samhällets vårdkostnader, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden
I simuleringsverktyget är det möjligt att variera hur många som kommer att ha olika riskfaktorer i framtiden, som till exempel rökning eller högt saltintag. Totalt åtta olika riskfaktorer kan användas för att simulera hur effekten på cancer och hjärt-kärlsjukdom blir, det vill säga hur många som insjuknar, är sjuka, hur stora vårdkostnaderna blir och hur många som dör. Med en åldrande befolkning är behovet stort av att redan i dag kunna se hur många som riskerar att drabbas av cancer och hjärt-kärlsjukdom om 20-30 år.
Med dagens levnadsvanor har vad, och hur mycket vi äter, en betydande roll för hur många som insjuknar i cancer och hjärt-kärlsjukdom i Sverige. Simuleringar i verktyget visar att:
Simuleringsverktyget kallas NCDSim, där ”NCD” står för ”non-communicable diseases”, eller ”icke smittsamma sjukdomar” på svenska. Det är framtaget gemensamt av Folkhälsomyndigheten, Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden. Resultaten av beräkningarna kan ingå i beslutsunderlag till politiker och andra beslutsfattare på alla nivåer i samhället. Till exempel kan det komma till nytta i regioner och kommuner tillsammans med andra kunskapsunderlag. De åtta riskfaktorer som i dag är inkluderade i verktyget är rökning, obesitas (fetma) och otillräcklig fysisk aktivitet, samt de fem kostrelaterade riskfaktorerna lågt intag av fiber, fullkorn, grönsaker och frukt samt högt intag av kött och salt.
̶ Vi ser en stor utvecklingspotential med simuleringsverktyget, eftersom det steg för steg kan utvecklas vidare genom att inkludera ytterligare riskfaktorer, till exempel alkohol. På samma sätt kan andra sjukdomar läggas till, exempelvis diabetes, säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.