Ökad nationell styrning krävs för en jämlik screening

De nationella screeningprogrammen för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjock- och ändtarmscancer är livsviktiga, men når inte alla. Trots att problemen med ojämlikhet är välkända kvarstår skillnaderna mellan och inom Sveriges 21 regioner. För att säkerställa en jämlik tillgång till screeningprogrammen krävs ökad statlig styrning och nationell samordning.

Ulrika Årehed Kågrström
Ulrika Årehed Kågrström, generalsekreterare Cancerfonden.

De nationella screeningprogrammen för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjock- och ändtarmscancer är livsviktiga, men når inte alla. Trots att problemen med ojämlikhet är välkända kvarstår skillnaderna mellan och inom Sveriges 21 regioner. För att säkerställa en jämlik tillgång till screeningprogrammen krävs ökad statlig styrning och nationell samordning.

Varje år drabbas drygt 70 000 personer i Sverige av cancer och chansen att överleva ökar vid tidig upptäckt. Trots att kunskapen om detta finns kan Cancerfonden konstatera att deltagandet i screeningprogrammen inte går framåt.

Exempelvis visar den data som regionerna rapporterat in till Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan för 2022/2023 att mammografideltagandet i den stora majoriteten regioner står still. Dessutom kvarstår de socioekonomiskt betingade skillnaderna i deltagandet.

Skillnader mellan regionerna vad gäller screeningprogrammens administration skapar ett fragmenterat och ojämnt system där vissa grupper löper större risk att missa sin screening, och därmed möjligheten att upptäcka och bota cancer i tid. Trots att viljan finns klarar regionerna inte att minska klyftorna i den takt som krävs.

Direktiven till Vårdansvarskommittén tar fasta på skillnaderna mellan regionerna, både vad gäller vårdens tillgänglighet och utfallet av sjukvårdens insatser. I Cancerfondens inspel till utredningen pekar vi på flera områden som skulle vinna på ökad statlig styrning. 

Det handlar dels om de stora skillnaderna i deltagande i screeningprogrammen, både inom och mellan regioner samt mellan olika grupper, och dels om skillnaderna som finns mellan olika regioner i införandet av nya och uppdaterade screeningprogram.

En ökad statlig styrning skulle också kunna underlätta arbetet med att sätta upp nationella och mätbara mål för hur de socioekonomiska och geografiska skillnaderna i cancervården ska kunna minska.

Screeningområdet lämpar sig väl som pilotprojekt för ökad statlig styrning. Därför föreslår Cancerfonden fyra åtgärder för ökad jämlikhet i screeningverksamheten:

  • Inrättande av ett nationellt screeningcentrum: Med ett nationellt centrum med övergripande ansvar för screeningverksamheten kan vi säkerställa en mer konsekvent och jämlik implementering och uppföljning av screeningprogrammen över hela landet. Cancerfonden anser att ett sådant screeningcentrum behöver vara statligt och skulle kunna ligga organisatoriskt under Socialstyrelsen, medan regionerna även fortsättningsvis är ansvariga för själva utförandet av screeningen. Konstruktionen skulle kunna påminna om det nationella donationscentrumet på Socialstyrelsen som är ett särskilt organ med ett nationellt samordningsuppdrag, placerat på myndigheten.
  • Förstärkt reglering av screeningprogrammen: Genom att säkerställa ett tillräckligt starkt bemyndigande och en tydlighet i Socialstyrelsens regleringar kan enhetlighet och kvalitet i screeningprogrammen förbättras. Cancerfonden anser också att Socialstyrelsen behöver ha ett tydligt lagstadgat stöd som gör att de har möjlighet att reglera vissa delar av screeningen på föreskriftsnivå, vilket skulle möjliggöra en mer enhetlig styrning av regionerna.
  • Systematisk och årlig uppföljning av Socialstyrelsen och RCC i samverkan: Idag finns ingen obligatorisk uppföljning av screeningprogrammen där resultaten per region presenteras på ett sätt som är både tydligt och transparent för allmänheten. En mer strukturerad och regelbunden uppföljning från Socialstyrelsen och RCC i samverkan skulle säkerställa att nationella mål uppnås och att programmen utvecklas enligt fastställda riktlinjer. 
  • Finansiella incitament genom riktade statsbidrag: För att effektivt möta de identifierade utmaningarna med dagens screening och skapa bättre förutsättningar för cancerscreeningen kan det vara nödvändigt att erbjuda regionerna finansiella incitament. Genom att finansiella medel knyts till specifika målsättningar skapas en tydlighet och ett incitament som i dag saknas.

Det är hög tid att tillvarata de erfarenheter vi har och genom ökad styrning och bättre samordning skapa en tryggare och mer jämlik cancervård i Sverige. Med rätt insatser, i rätt tid, kan fler liv räddas.

Ulrika Årehed Kågström

Generalsekreterare Cancerfonden

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.