För att bryta den ojämställda utvecklingen på cancerområdet måste vi bli fler som arbetar för att fler män ska söka vård i tid. Det räddar liv, skriver Ulrika Årehed Kågström, Cancerfonden.
Cancerområdet står inför en växande jämställdhetsutmaning där fler män än kvinnor både drabbas av och dör i cancer.
En ny kartläggning från Cancerfonden visar att skillnaderna är särskilt stora bland vissa grupper av män, till exempel män som lever utan partner och män med lägre utbildning.
För att bryta utvecklingen måste vi bli fler som arbetar för att nå ut till män så att fler män söker vård för misstänkta cancersymptom i tid – det räddar liv.
2023 fick nästan 5 000 fler män än kvinnor en cancerdiagnos och nästan 900 fler män dog i olika cancerformer.
Män löper även högre risk att insjukna i hela 34 av de 39 cancerformer som drabbar båda könen. Den biologiska förklaringen till skillnaderna är betydande, men det är inte hela sanningen.
Män är generellt sämre på att uppmärksamma och söka vård vid tidiga cancersymptom, vilket leder till att cancern upptäcks i ett senare skede och därmed blir svårare att behandla och bota.
Mönstret återspeglas även i deltagandet i de nationella screeningprogrammen för cancer. I dagsläget finns bara ett nationellt screeningprogram som omfattar både män och kvinnor, tarmcancerscreening, och där deltar män i lägre utsträckning än kvinnor.
2022 deltog 67 procent av kvinnorna i tarmcancerscreening medan motsvarande siffra bland männen var 60 procent.
Den granskning som Cancerfonden låtit göra visar att skillnaderna är särskilt stora bland vissa grupper av män.
Till exempel löper ensamstående män över 30 procent högre risk att dö i malignt melanom, jämfört med män som lever med partner.
Granskningen visar också att bland män med låg utbildning ses en 20 procent högre risk att avlida i lungcancer, jämfört med män med hög utbildning. Detta trots att cancern upptäcks tidigt.
När det gäller påverkbara hälsofaktorer ser vi också en oroande trend. Drygt hälften av landets vuxna befolkning beräknas i dag ha övervikt eller obesitas, vilket enligt forskningen kan kopplas till 13 olika cancerformer.
Cancerfall kopplade till övervikt och obesitas ökar mest av alla påverkbara cancerfall både i Sverige och globalt. I dag beräknas hela 57 procent av männen lida av övervikt eller obesitas, att jämföra med 45 procent av kvinnorna.
Från Cancerfondens sida ser vi att kvinnor i betydligt högre utsträckning än män hör av sig och interagerar med oss. Det vill vi ändra på.
Med start 2025 växlar vi upp arbetet för att nå ut till fler män och öka kunskapen om vanliga tecken på cancer och betydelsen av tidig cancerupptäckt. Men ska vi lyckas behöver vi bli fler som gör mer.
Till Sveriges 21 sjukvårdsregioner, som ansvarar för implementeringen av de nationella screeningprogrammen för cancer: Screening räddar liv och fler behöver delta i screening för tarmcancer – i synnerhet män. För att nå dit behöver insatserna växlas upp för att nå ut till dem som inte deltar.
Till Sveriges män: Vänta inte med att söka vård för dina symptom. Ett läkarbesök kan vara skillnaden mellan tidig och sen cancerupptäckt – och tidig upptäckt räddar liv.
Till alla: Sök vård om du har något av följande möjliga tidiga tecken på cancer; nya oförklarliga knölar eller fläckar, blod i avföring eller urin, långvarig hosta utan förklaring.
Cancerfondens mål är att 80 procent av alla som drabbas av cancer ska överleva sin diagnos och att en tredjedel av all cancer ska upptäckas i ett tidigare stadium till år 2030.
Det är högt uppsatta mål som förutsätter att fler människor i allmänhet – och män i synnerhet – söker vård i tid och får ökad kunskap om tidiga symptom på cancer. Arbetet måste börja nu – vi har ingen tid att förlora.
Ulrika Årehed Kågström
Generalsekreterare Cancerfonden
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.