Cancerfonden träffar Västmanlands sjukvårdspolitiker för att prata om hur cancervården kan förbättras

Om färre ska dö måste fler screenas för cancer. Trots att de flesta vet om att cancerscreening räddar liv så är det många som inte går på sin screening. I Arboga kommun uteblir en av fem kvinnor på sin screening för bröstcancer vilket är det lägsta deltagandet i Region Västmanland.

Intressepolitisk expert
Intressepolitisk expert

Utvecklingen på cancerområdet är både hoppfull och oroande på samma gång. Allt fler diagnosticeras med cancer, och dödligheten inom många cancerdiagnoser fortsätter att minska. Men möjligheten för att upptäcka och överleva cancer ser väldigt olika ut beroende på vart i Sverige man bor. Därför träffar nu Cancerfonden politiker i Region Västmanland för att prata om vad som kan göras för att få fler att gå på sin cancerscreening. 

– Syftet med dagens möte är att prata om dom skillnader som finns i deltagandet och se vad som kan göras för att öka det. Att jämlikheten är en utmaning är förstås något som Västmanlands regionpolitiker är väl medvetna om och vi hoppas på att kunna vara en stöttande part till politikerna, säger Amanda Borg, intressepolitisk expert på Cancerfonden. 

Surahammar kommun bäst - har högst deltagande i screening för bröstcancer 

Alla regioner ska erbjuda avgiftsfri screening för bröstcancer till kvinnor mellan 40 och 74 år. I  region Västmanland deltar 85 procent i screening för bröstcancer vilket kan jämföras med 77 procent nationellt. Surahammar kommun har högst deltagande i mammografi, 87 procent kommer på sina kallelser, medan i  Arboga kommun är deltagandet i mammografi som lägst, med ett deltagande på 77 procent, enligt Cancerfondsrapporten 2021.  

Region Västmanland har kraftsamlat och lyckats med att höja deltagandet i screeningprogrammet för  livmoderhalscancer.

– Vi vet att Västmanland har arbetat aktivt med att få upp deltagandet i screening av livmoderhalscancer vilket vi verkligen vill applådera regionpolitikerna för. Det ska bli spännande att få höra vad de har gjort och om det finns något som andra regioner kan lära sig av, säger Amanda Borg, intressepolitisk expert på Cancerfonden 

Möjlighet för intervju finns. Se kontaktuppgifter nedanför 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.