Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
De tilldelade medlen möjliggör viktiga framsteg inom både grundforskning och klinisk tillämpning.
En av forskarna som tilldelas en internationell postdoktor tjänst är Maria Creignou. Hon forskar på en typ av blodcancer som uppstår i följd av skador i arvsmassa (DNA) i blodceller efter behandling med cellgift/strålning för annan cancer. Kunskapen om detta är begränsad. Nya metoder behövs för att tidigt upptäcka och förebygga sjukdomen.
– Karolinska Institutet är en ledande aktör inom cancerforskning, och detta anslag ger forskarna möjlighet att fortsätta sina viktiga projekt, säger Malin Sund, ordförande i forskningsnämnden.
Anslagen till KI är en del av Cancerfondens totala utdelning på 114 miljoner kronor till cancerforskare i Sverige. De 114 miljonerna fördelas på 48 forskare över sju svenska universitet, med syftet att ta viktiga steg framåt i kampen mot cancer. Cancerfonden fortsätter sitt arbete med att finansiera livsviktig forskning, tack vare generösa bidrag från allmänheten.
Fördelning per universitet, (avrundat till tusental):
Göteborgs universitet 19,1 miljoner
Karolinska Institutet 45,7 miljoner
Kungliga Tekniska Högskolan 2,3 miljoner
Linköpings universitet 6 miljoner
Lunds universitet 19 miljoner
Umeå universitet 3,1 miljoner
Uppsala universitet 19,1 miljoner
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.