Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfondens forskningsnämnd lyfter särskilt fram forskning med potential att förbättra diagnostik och behandling av cancer.
Ev av forskarna som tilldelas en tjänst som Junior Investigator Award är Carolina Guibentif. Hennes forskning handlar om att studera uppkomsten av leukemi (blodcancer) under fosterutvecklingen hos en människa.
Hälften av alla typer av barncancer uppstår redan under fosterlivet, vilket gör att forskning på de första stegen som ger upphov till cancer är tekniskt svåra att genomföra. Forskningen förväntas ge värdefulla insikter kring hur leukemi uppstår under fosterutvecklingen, kunskap som kan användas för att utveckla nya läkemedel mot leukemi.
– Vi ser en stor potential i årets forskningsanslag, där både innovation och klinisk tillämpning står i fokus, säger Malin Sund, ordförande i forskningsnämnden.
Denna satsning är en del av Cancerfondens totala anslagsutdelning på 114 miljoner kronor till cancerforskare i Sverige. De 114 miljonerna fördelas på 48 forskare över sju svenska universitet, med syftet att ta viktiga steg framåt i kampen mot cancer. Cancerfonden fortsätter sitt arbete med att finansiera livsviktig forskning, tack vare generösa bidrag från allmänheten.
Fördelning per universitet, (avrundat till tusental):
Göteborgs universitet 19,1 miljoner
Karolinska institutet 45,7 miljoner
Kungliga Tekniska Högskolan 2,3 miljoner
Linköpings universitet 6 miljoner
Lunds universitet 19 miljoner
Umeå universitet 3,1 miljoner
Uppsala universitet 19,1 miljoner
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.