Gustav Stålhammar

Docent i oftalmologi, specialistläkare i ögonsjukdomar och klinisk patologi.

Docent i oftalmologi, specialistläkare i ögonsjukdomar och klinisk patologi.

Docent i oftalmologi, specialistläkare i ögonsjukdomar samt klinisk patalogi, vid Karolinska institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.

Gustav Stålhammar, docent
Gustav Stålhammar, docent i oftalmologi. Foto: Jens Sølvberg

Gustav Stålhammar är född 1983 i Malmslätt, Linköping. Gustav är docent i oftalmologi vid Karolinska institutet, och specialistläkare i klinisk patologi och i ögonsjukdomar på S:t Eriks Ögonsjukhus.

Gustav är också publicerad författare och är bosatt i Stockholm.

Gustavs forskning syftar till att förutse och förebygga död av ögontumörer. Malignt melanom som utgår från ögats druvhinna – uvea – är den vanligaste typen av tumör inuti ögat hos vuxna. 

Över tid utvecklar nästan hälften av Gustavs patienter metastaser, även om ögat opererats bort. Detta tros bero på att så kallade mikrometastaser lämnar primärtumören mycket tidigt. 

Mikrometastaser kan ligga vilande i flera år i t.ex. benmärg och lever. När de väl börjar växa är prognosen dyster med en medianöverlevnad på endast 4–15 månader.

Till skillnad från de flesta andra cancersjukdomar har överlevnaden i uvealt melanom heller inte förbättrats på flera decennier. 

Detta vill Gustav Stålhammar råda bot på.

På samma sätt försöker Gustav Stålhammar finna sätt att identifiera högriskgrupper av retinoblastom - den vanligaste ögontumören hos barn. 

I ett internationellt samarbete använder teamet digital bildanalys för att påvisa genetiska och kromosomala förändringar som ökar risken för ett allvarligt förlopp.

Läs mer om Gustav Stålhammar på Karolinska Institutets sida

Läs mer om Gustav Stålhammar på LinkedIn

Gustav Stålhammar källgranskar vår sida om:

Ögoncancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.