Om du har symtom, eller söker vård av andra skäl, är oftast den första kontakten med vården ett läkarbesök på vårdcentralen. Läkarbesöket börjar med att läkaren frågar om dina symtom och din sjukdomshistoria. Det första samtalet mellan dig och läkaren bestämmer vilka undersökningar som sedan ska göras.
Om du har haft något av de här symtom i mer än två-tre veckor bör du söka vård och träffa en läkare:
Kontakta din vårdcentral eller logga in på 1177.se för att boka tid med läkare.
Skriv ner det du vill informera läkaren om och vilka frågor du har. Det är lätt att glömma bort saker man vill säga och få svar på.
Ha med info om dina symtom och hur länge du haft dem, om du har sökt vård för symtomen förut, om du har andra sjukdomar och om det finns sjukdomar i familjen som kan vara ärftliga.
Vid läkarbesöket får du börja med att berätta om dina symtom. Läkaren ställer frågor för att få en bra bild av din hälsa.
Sedan görs en läkarundersökning. Vad läkaren undersöker kan skilja sig beroende på vilket symtom du söker för. Ofta tas blodprover på en gång som sen analyseras.
En del symtom kan göra att läkaren rekommenderar en röntgenundersökning. Då skrivs en remiss, och undersökningen bokas in vid ett senare tillfälle.
Ta gärna med en närstående till läkarbesöket. Då är ni två som kan ställa frågor och hör läkarens information.
Ta reda på hur du får svar på dina prover eller din röntgen. Fråga om ni ska ses igen eller om du får svar via post.
Om det inte görs några fler undersökningar efter läkarbesöket – se till att få svar på när du bör söka vård igen om symtomen inte går över och om det är något symtom du behöver ha extra koll på.