Sex efter cancerbeskedet

En cancerdiagnos innebär en kaotisk tid, från diagnos till utredningar, från utredningar med en olidlig väntan på besked och därefter eventuella behandlingar som operation, strålning och medicinering.

Äldre par håller om varandra
Foto: Therese Jahnson / SvD / TT

Det kan kännas som om kroppen tillhör sjukvården och att allt fokus ligger på överlevnad och att det gäller att stå ut med eventuella biverkningar och skador som kan uppstå.

Det är en turbulent tid, där hela existensen, alla sociala, fysiska och psykiska aspekter påverkas. Oavsett diagnos och behandlingar påverkas den sexuella hälsan på något sätt.

När cancern tycks ta all kraft och koncentration, kan lusten och sexualiteten kännas långt borta, men det kan även finnas perioder när behovet av att känna beröring och intimitet blir extra viktigt.

Tiden efter

När det värsta kaoset har lagt sig kan tankar kring sexualitet och njutning få ett större utrymme. Det blir en tid för många då det finns en längtan efter lusten, en längtan tillbaka till det som var innan cancern.

Det finns ofta samtidigt en förståelse för att det inte kommer att bli som förr.

Omfattningen och långtidseffekterna av behandlingarna, men även relationen till den egna sexualiteten eller till eventuell partner, påverkar de sexuella problem som kan komma tidigt eller senare i livet.

Sexuell rehabilitering

Varje person reagerar på sitt eget sätt och det finns ingen mall som passar alla, när det handlar som sexuell rehabilitering.

För någon kanske samtal passar bäst, någon annan föredrar stöd från närstående och för ytterligare någon annan är det konkreta tips på sextekniker, medicinering eller sexhjälpmedel som är viktigast.

Ingenting är helt enkelt eller okomplicerat, men genom att söka och få hjälp ökar möjligheten att kunna nå sexuell hälsa.

På många sjukhus finns personal utbildade inom sexologi som arbetar med cancerrehabilitering, fråga din kontaktsjuksköterska.

Du har rätt till information

Det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering betonar vikten av information om hur sexualiteten kan påverkas och vilket stöd som kan erbjudas under och efter alla behandlingar.

Om personalen ändå inte ger information, så tveka inte att fråga själv.

Fem frågor när din partner har cancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.