– Nu efteråt tänker jag: varför gick jag med på det? Jag visste ju att utan dränaget kunde det svullna upp och göra ont och jag kunde få feber. Men jag har alltid fått lära mig att inte fråga när en myndighet bestämmer något, säger Mali.
Anledningen till att dränaget togs bort på sjukhuset var att ett det ofta tas bort kort efter operation av brösten. Att ha kvar dränaget kan göra att man blir sjuk av det. Det är bättre att ha dränaget så kort tid som möjligt.
Men samtidigt ökar risken för serom. Serom är att sårvätska samlas på en plats när man tar bort dränaget. Serom är vanligt och drabbar ungefär var fjärde patient som gör bröstoperation.
Fler besök hos läkare
På den tredje dagen efter operationen hade Mali mycket ont, trots det morfin hon fick ta. Det kändes som om bröstet vägde 20 kilo. Hon fick komma till sjukhuset där de tog ut vätska från bröstet.
Sen fick hon åka hem och vila och äta antibiotika. Två dagar senare var det likadant igen. Mali åkte till sjukhusets akut. Efter att ha väntat sju timmar fick hon bandage över bröstet som gjorde ont, mer antibiotika och medicin för att ta bort smärtan.
Jag kommer mitt i natten, bara ni hjälper mig.
De undersökningar som gjordes för att hitta cancern gjorde ont men behövde göras.
Tiden efter operationen var också jobbig, men det var tänkt att smärtan skulle försvinna när såret läkte. Så blev det inte för Mali.
Smärtan och det som var svullet försvann inte. Det tog fem månader och över 40 samtal till läkarna innan hon fick hjälp. Först den 19 oktober fick hon träffa en fysioterapeut (en person inom vården som kan hjälpa till med hur man kan röra sig och övningar för att kroppen ska må bättre, kallas ibland för sjukgymnast) som såg att Mali hade lymfödem.
Lymfödem innebär att en kroppsdel blir svullen för att det samlas vätska där. Det är vanligt att få lymfödem efter en canceroperation av brösten.
–Fysioterapeuten var jättebra. Hon ordnade en kompressions-bh (en bh som minskar svullnaden) och stödstrumpor till armarna och såg till att jag kom till en smärtklinik. När de förstod hur ont jag hade fick jag komma direkt. Jag sa till dem: jag kommer mitt i natten om ni vill, bara ni hjälper mig.
Skador i nerverna
På en smärtklinik får människor som har haft ont länge, till exempel efter cancer, hjälp med det som gör ont.
På smärtkliniken såg de att Mali hade fått stora skador på nerverna fån sin operation. Hon fick med sprutor som stoppade de nervbanor som vara skadade. Hon fick också tips om vad hon skulle göra efteråt.
Det tryck hon hade haft runt axeln började äntligen släppa. Den tunga känslan i bröstet blev lättare.