Prostatacancer och ärftlighet

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Ju vanligare en cancersjukdom är, desto fler ärftliga varianter finns det av den. För prostatacancer är 5-10 procent av fallen starkt kopplade till ärftlighet.

Är prostatacancer ärftligt?

Orsaken till många fall av ärftlig prostatacancer tror man kan vara förekomsten av flera ärftliga riskfaktorer hos en person. Varje enskild förändring i generna påverkar bara lite, men om någon har många genförändringar kan de tillsammans öka risken att få prostatacancer. 

Genom att undersöka en persons specifika kombination av genetiska förändringar går det att förutsäga risken för prostatacancer.

Förändringar i en gen som heter BRCA2 kan leda till ökad risk för prostatacancer. De män som bär på en mutation i BRCA2 har fyra gånger högre risk att utveckla prostatacancer än andra. 

Det finns också en förändring bland europeiska män i en gen som heter HOXB13 som ger 3-5 gånger ökad risk för prostatacancer. Men den formen av prostatacancer behöver ofta inte någon behandling.

Förändringen finns hos drygt en procent av alla män i Sverige. Det finns oklarheter om vilken roll HOXB13 har i utvecklingen av prostatacancer. Därför finns det inget test för HOXB13 inom sjukvården.

Trots intensiv forskning har man inte hittat några andra gener som ger hög risk för att insjukna i aggressiv prostatacancer, så kallade högriskgener.

Olika tester

Män som har två eller flera nära släktingar med prostatacancer där minst en har blivit sjuk före 75 års ålder rekommenderas att testa sig med PSA-prov från 40 års ålder eller ungefär fem år före den ålder yngsta släktingen var i när han drabbades. 

Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har, tillsammans med andra forskargrupper, upptäckt att vissa olika gener i en specifik kombination leder till ökad risk för prostatacancer.

Det här har lett till att det numera finns ett test för att undersöka genkombinationerna av specifika genvariationer. När man gör den undersökningen och adderar ett PSA-prov kan man få bättre vägledning om ett förhöjt PSA-prov är kopplat till prostatacancer. Det här testet heter Stockholm3. 

Förebyggande åtgärder

I familjer som har en bevisad genförändring kan friska släktingar få göra ett gentest, ett så kallad presymptomatiskt gentest.

Om det finns en mutation i BRCA2 kan man gå på regelbundna kontroller där man tar PSA-prov. Kontrollerna börjar från 40-årsåldern eller fem år före den ålder den yngsta släktingen var när han insjuknade.

I flera regioner genomförs organiserad prostatacancertestning. Där erbjuds män som fyllt 50 år ett Stockholm3-test.

Läs mer om cancer och ärftlighet


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.