Antibiotika och antimikrobiella läkemedel

Antibiotika är ett mycket vanligt läkemedel som används över hela världen. Antibiotika används för att döda bakterier eller att förhindra bakterierna från att föröka sig. Antibiotika ges ofta i samband med cancerbehandling.

Person med vattenglas och antibiotika i handen

Vad är antibiotika?

Antibiotika är läkemedel som används för att behandla infektioner orsakade av bakterier. Det fungerar genom att antingen döda bakterierna eller göra så bakterierna inte kan växa och bli fler.

Antibiotika kan vara naturligt förekommande, som penicillin, som görs av mögelsvampar, eller syntetiskt framställda. 

Varför finns det olika sorters antibiotika?

Det finns olika sorters antibiotika för att kunna behandla olika typer av bakterieinfektioner eller parasiter och svampinfektioner effektivt.

Bakterier kan fungera på många olika sätt  och olika antibiotika är effektiva mot olika typer av bakterier.

Vissa antibiotika är bredspektrum och kan behandla ett brett spektrum av bakterier, medan andra är smalspektrum och riktar sig mot specifika bakterier.

Det gör att läkaren kan välja den bästa behandlingen för just den infektion som behöver behandlas.

Vad kan man behandla med antibiotika?

Antibiotika används för att behandla en mängd olika bakteriella infektioner till exempel lunginflammation, infektioner från sår, halsfluss, öroninflammation men också infektioner från sexuellt överförbara sjukdomar som gonorré eller klamydia.

HPV är ett virus som inte går att behandla med antibiotika.

Antibiotika är inte effektivt mot virus som förkylningar eller influensa.

Vad är antibiotikaresistens, AMR?

Antibiotikaresistens, ABR och Antimikrobiell resistens, AMR, betyder att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. Det gör att de blir mindre effektiva eller helt ineffektiva mot infektioner.

Antibiotikaresistens kan ske när bakterier som överlever antibiotikabehandling förökar sig och sprider resistensgener.

Antibiotikaresistens är ett allvarligt problem eftersom det kan leda till att vanliga infektioner blir svåra eller omöjliga att behandla. 

Vad är det för skillnaden mellan antibiotika och penicillin?

Penicillin är en typ av antibiotika som finns naturligt i till exempel mögelsvampar. Penicillin tillhör en grupp antibiotika som kallas beta-laktamer och är effektiva mot många så kallade grampositiva bakterier.

Grampositiva bakterier fick sitt namn av Hans Christian Gram 1884. Ett exempel på grampositiva bakterier är streptokocker.

Andra grupper av antibiotika är:

  • Cefalosporiner som liknar penicillin men har ett bredare spektrum.
  • Tetracykliner som används mot en mängd olika infektioner.
  • Makrolider som är effektiva mot luftvägs- och hudinfektioner.
  • Kinoloner som används mot urinvägsinfektioner och andra allvarliga infektioner.

Varje grupp antibiotika har sina egna användningsområden och verkningsmekanismer.

Varför får cancerpatienter ofta antibiotika?

Vid cancer ges ofta antibiotika eftersom både cancersjukdomen och behandlingarna försvagar immunförsvaret och gör att man blir mer mottaglig för infektioner.

De behandlingar som ges mot cancer som cytostatika (cellgifter), strålbehandling och operation kan ytterligare försvaga immunförsvaret, vilket ökar risken för infektioner.

Antibiotika används för att förebygga och behandla infektioner. Infektioner kan vara livshotande för cancerpatienter med nedsatt immunförsvar, så antibiotika är ofta en viktig del av vården.

Kan man sluta äta antibiotikan efter halva kuren om man mår bättre?

Nej, man ska inte sluta ta antibiotika i förtid även om man mår bättre.

Det är viktigt att ta hela kuren som läkaren ordinerat för att säkerställa att alla bakterier dödas och för att förhindra att infektionen kommer tillbaka.

Om man slutar med kuren för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig igen.

Det kan leda till att infektionen kommer tillbaka och ökar risken för att bakterierna utvecklar resistens mot antibiotikan. Det gör framtida infektioner svårare att behandla.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.