I början av sommaren 2018 avrådde Strålsäkerhetsmyndigheten personer med hudcancerformen malignt melanom från att använda kosttillskott och hudkrämer med antioxidanter, eftersom de kan få cancerceller att sprida sig. Men är inte antioxidanter nyttigt?
Texten är uppdaterad med förtydligande från Strålsäkerhetsmyndigheten juni 2022.
Vi bad cancerforskaren Martin Bergö, som har anslag från Cancerfonden bland annat för sin forskning om antioxidanter, att förklara:
– I snart ett århundrade har man vetat att fria radikaler, som bildas i alla celler, kan skada arvsmassan och att detta kan leda till cancer. Cellerna skyddar sig mot fria radikaler med hjälp av antioxidanter, kroppsegna och från kosten.
Det finns inga bevis för att antioxidanter i kosttillskott skyddar och starka bevis för att det påskyndar spridningen. Så det är läge att varna.
Det stämmer än i dag. Då har man tänkt att om man tar extra antioxidanter kommer man kunna skydda sig ännu mer mot cancer, och även åldrande. Det har blivit en djupt rotad trossats, som driver industrin som säljer alla möjliga kosttillskott och krämer, säger Martin Bergö.
– Nej. Under 1980 och 90-talen gjordes stora studier men man kunde inte visa att de skyddar. Tvärtom fick flera studier avbrytas för att det verkade som om de som åt kosttillskott oftare fick cancer.
2014 var vi först med att visa att antioxidanter skyddar både friska celler och cancerceller, vilket innebär att om man har cancer kan de påskynda utvecklingen och spridningen. Det har visats både för lungcancer och melanom.
– Vi har visat det på möss – när de får extra antioxidanter, sprider sig cancern dubbelt så fort. Vi kan inte göra dessa studier på människa, det skulle vara oetiskt. Men vi har odlat melanom-celler från människor, och när vi ger dem antioxidanter börjar de direkt att röra sig snabbare.
När det gäller hudkräm har vi inte sett tydlig effekt, det måste vi fortsätta studera. Men Strålsäkerhetsmyndigheten varnar ändå personer som har, har haft eller har ökad risk för malignt melanom ska undvika både kosttillskott och hudkrämer med höga halter antioxidanter.
– I kosttillskott är det framförallt E-, A- och C-vitamin, och betakaroten. Däremot är B- och D-vitamin inte antioxidanter. I krämer är det ofta retinylpalmitat, retinoler, betakaroten, A- och E-vitamin.
– Det vi har tittat på är när man tar extra tillskott och de doser man kan få i sig då. Gillar man blåbär eller broccoli ska man äta det, och andra frukter och grönsaker. Det är ju bra av andra anledningar. Men inte ta extra tillskott. Det finns heller ingen anledning att äta en liter blåbär om dagen och tänka att nu gör jag något bra. Det är en dosfråga.
– Det kan vara så att kosttillskotten skyddar en helt frisk person. Men så fort man har en tumör så kan antioxidanterna hjälpa den tumören. Och en liten lungtumör kan finnas i tio år innan den märks och diagnostiseras. Jag tycker inte att kosttillskott ska användas alls om det inte finns en kliniskt påvisbar brist.
– Vi har fått sådan kritik. Men effekten vi ser är ganska kraftig, och då vill vi förmedla det. Jag tror att detta är en allvarlig sak, därför yttrar jag mig på det sättet. Och det är bättre att ta det säkra för det osäkra.
Det finns inga bevis för att antioxidanter i kosttillskott skyddar men starka bevis för att det påskyndar spridningen. Så det är läge att varna.
Resultat från studier av melanomceller i möss antyder risk för påverkan av antioxidanter, men det kan inte översättas till effekter av hudvårdsprodukter och kosttillskott med antioxidanter.
Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor har tidigare uttryckt att den som har eller har haft malignt melanom bör undvika hudvårdsprodukter och kosttillskott som innehåller antioxidanter, tills det finns mer fakta, men man vill inte riskera att patienter som behöver tillskott av medicinska skäl undviker att ta dessa när det är påkallat utifrån nutritionsstatus.
Huruvida hudvårdsprodukter som innehåller antioxidanter bör undvikas av melanompatienter är i nuläget inte klarlagt.
Flera patienter har dessutom uppmärksammat att det är svårt att hitta produkter som inte innehåller antioxidanter. I de studier som gjorts har man i laboratoriet givit möss antioxidanttillskott och sett att melanom tillväxer fortare hos dem än hos möss med melanom som inte fått tillskotten.
Denna studie har dock inte en tillräckligt stark evidensgrad för att motivera rekommendationer om hudvårdsprodukter och kosttillskott. Det finns en farhåga från UV-rådets ledamöter att en sådan rekommendation kan skapa omotiverad osäkerhet och oro.
Var det här en intressant nyhet?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.