Leukemier är en cancerform som uppstår från benmärgen och blod. De är den vanligaste typen av cancer hos barn men de flesta leukemifall förekommer hos vuxna där prognosen försämras med stigande ålder. Även om en del av patienter tillfrisknar med standardbehandling så finns det ett behov av nya terapeutiska markörer och individanpassade läkemedel som kan hjälpa de patienter som inte svarar på behandling, likaså för patienter som utvecklar resistens och får återfall efter initial lyckad behandling. Även om förståelsen av grundläggande biologiska processer i cancer har ökat markant, så speglar inte dessa framsteg den kliniska bilden.
ALL är en heterogen sjukdom där man traditionellt enbart har använt sig utav genetiska studier för att utforska dess biologi. Detta har haft en betydande roll för klassificering av sjukdomen men har tyvärr inte lett till mer individanpassade behandlingar. En stor orsak till denna begränsning är att genetiska studier inte kan avbilda den verkliga fenotypiska miljön i cellerna. Den cellulära miljön i cancercellerna avbildas bättre av proteiner eftersom de utgör den slutliga fenotypen. Genom att nu kombinera masspektrometri-baserad proteomik i kombination med banbrytande termisk proteomik och drogscreening vill vi omdefiniera biologin av ALL.
Ett av målen är att med hjälp av ett nytt unikt perspektiv generera ny kunskap som skapar en bättre förståelse för sjukdomsmekanismerna i ALL hos vuxna. Det slutliga målet är att identifiera nya unika markörer för bättre riskstratifiering samt främja utvecklingen av effektivare individanpassade läkemedel med mindre biverkningar för en framgångsrikare bekämpning av sjukdomen.