Lehtiö, Janne – Proteogenomics for improved cancer immune therapy combinations and predictive biomarkers

Janne Lehtiö
Karolinska institutet
2024
Finansieras med
6 000 000 kr
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Varje malignant tumör som upptäcks har lyckats undvika kroppens immunförsvar. Immunsystemet ansvarar för att upptäcka och eliminera cancerceller. Det görs via främmande proteiner, kallade cancerantigener, som skapas av cancercellens förändrade DNA. Vi vet väldigt lite om vilka typer av cancerantigener som kan kännas igen av vårt immunsystem och ny forskning tyder på att det finns betydligt fler antigentyper än vad vi känner till idag, t.ex. sådana som är gjorda av gamla virala gener i genomet. För att förstå detta bättre behöver vi studera de proteiner som uttrycks av cancerceller och som representerar deras "molekylära fingeravtryck".

Beskrivning

Det finns stora kunskapsluckor kring proteinnivåreglering inom cancerimmunologi. Vi har utvecklat en ny metod för att upptäcka cancerantigener, där proteiner från cancerceller identifieras och jämförs med patientens DNA. Det ger oss en mer heltäckande bild av de cancerantigener som känns igen av vårt immunsystem. Syftet är att använda denna kunskap för att förstå hur cancerceller undviker immunförsvaret, och utveckla biomarkörer som kan förutsäga hur cancerceller gör sig osynliga. Vi kommer att börja med att studera patientprover, sedan använda modellsystem för att testa våra fynd, och slutligen validera resultat igen på patientprover.

Mål

Vårt mål är att denna forskning ska leda till ny kunskap om mekanismer hur cancerceller gömmer sig för immunförsvaret. Denna nya kunskap ska möjliggöra nya sätt att behandla cancer genom att hjälpa vårt immunförsvar att känna igen cancerceller med precision, till exempel via utveckling av cancervacciner, och hitta bättre biomarkörer för att välja effektiv behandlingskombination.