Immunterapi har på många sätt revolutionerat cancerbehandlingen och CAR-T celler är idag godkända för behandling av blodcancer. När det gäller den allvarliga hjärntumörer glioblastoma så har vi tyvärr ännu inte sett några framgångar. Det beror på att blod-hjärnbarriärens blodkärl stänger ute T celler vilket även inkluderar CAR-T celler från att ta sig in i tumörer, att mikromiljön i hjärntumörer är immunhämmande vilken leder till försämrad aktivitet för CAR-T cellerna och att de ytstrukturer hos tumörcellerna som CAR-T cellerna känner igen är ojämnt fördelade i tumörer vilket leder till att vissa tumörceller undkommer CAR-T cellernas attack.
Vi utvecklar CAR-T celler som kan 1) binda till tumörens blodkärl och ta sig in i tumören; 2) öka rekryteringen av immunceller in i tumören; 3) skapa lokala områden i tumören där immunceller kan utbildas att känna igen de specifika förändringar som finns i en enskild tumör. På så sätt kan vi utbilda patientens egna T celler känna igen och döda tumörceller som CAR-T cellerna inte rår på. Det gör att vi kan komma åt problemet med heterogent uttryck av de strukturer (antigen) hos solida tumörer vilket är nödvändigt för att förhindra återfall.
Forskningen rör prekliniska modeller av obotlig cancer i hjärnan. Min forskargrupp har dock lång erfarenhet av att avancera grundforskning och brygga samman den med kliniska studier. Forskningsprogrammet utnyttjar därför dels kunskaper från våra pågående kliniska prövningar samt att det beaktar nya rön kring tumörimmunologi och immunterapi för att ytterligare förbättra framtida behandlingar. Jag har därför stor tillförsikt till att lovande resultat som vi hoppas uppnå med detta forskningsprogram ska kunna omsättas till kliniska prövningar som förhoppningsvis kan hjälpa patienter med hjärntumörer.