Nordin, Karin Maria – Promoting physical activity during and after cancer treatment. Long-term follow-up of an exercise intervention (The Phys-Can study) and co-creation of an innovative physical activity app for cancer survivors

Karin Maria Nordin
Uppsala universitet
2023
Finansieras med
2 400 000 kr
Forskningsområde: vårdforskning

Bakgrund

Fysisk aktivitet och träning är säkert och hälsofrämjande under och efter cancerbehandling. Endast ca 20% av canceröverlevare når upp till de rekommenderade nivåerna. Det är viktigt att hitta metoder för att stötta och motivera de som inte klarar detta. Att studera i detalj hur fysisk aktivitet varierar över tid, speciellt under pågående behandling, är viktigt för att kunna stödja på bästa sätt. Hälso- och sjukvårdens resurser är begränsade och det finns behov av digitala verktyg för att stödja fysisk aktivitet, t.ex. appar, som är anpassade efter canceröverlevares speciella behov.

Beskrivning

Vi kommer studera de långsiktiga effekterna (upp till 5 år) på fysisk aktivitet och hälsa av en träningsintervention med specifikt beteendestöd under cancerbehandling, Phys-Can studien. Uppföljningsdata från nästan 600 deltagare med bröst-, mag-tarm- eller prostatacancer kommer att användas. Vi ska också undersöka användbarheten av en ny mobil-app som ska stödja personer att vara fysiskt aktiva under och efter avslutad behandling. En första version av en app har tagits fram i samverkan med personer som har haft cancer och appen kommer att utvärderas med avseende på relevans, användbarhet mm.

Mål

Projektet kommer att bidra med viktig kunskap för att kunna stödja fysisk aktivitet hos canceröverlevare, både under aktiv behandling och på längre sikt. Vi kommer att studera långtidseffekter efter en träningsintervention med beteendestöd för att klara att vara fysisk aktiv under och efter cancerbehandling. Vi kommer också att utvärdera en digital träningsapp som innehåller evidensbaserade strategier för beteendeförändring och är utformad i samarbete med canceröverlevare. Resultaten kommer att vara till nytta för enskilda patienter, deras familjer, vården och samhället i stort.