Tumörsjukdomar drabbar drygt 50 000 personer i Sverige varje år. Trots förbättringar i cancerbehandling så är det fortfarande många som inte kan botas. En större förståelse för de molekylära mekanismer som ligger bakom bildandet av tumörer kan ge nya biologiskt baserade behandlingsmetoder, som är mer specifika och ger mindre biverkningar än de som används idag. Studier har visat att tumörers tillväxt och spridning inte enbart beror på cancercellernas förmåga att ständigt dela på sig, utan deras samverkan med tumörmiljön har lika stor betydelse för deras framfart.
Vi vill studera den komplexa interaktionen mellan tumörceller och dess miljö, för att undersöka hur tumörcellernas energiproduktion kontrolleras, samt studera mekanismer som styr hur tumörceller känns igen av det egna immunförsvaret. Vi har dessutom etablerat en helt ny typ av cancermodeller genom att använda cellreprogrammeringsteknik. Med cellulär reprogrammering tekniken kan vi ta normala hudceller från individer som diagnostiserats med en sjukdom och / eller har en ärftlig mutation och programmera om dem till iPS-celler. Vi kan sedan styra iPS cellerna att bli den celltyp där sjukdomen uppkommer för att studera hur cancern startar.
Vår forskning kommer ge en bättre inblick i grundläggande mekanismer under tumörutveckling, som kan leda till nya verktyg för diagnos och behandlingsmetoder för cancerpatienter.