Kliniska och prognostiska studier vid colorektalcancer

Bengt Lennart Gottlieb Glimelius
Uppsala universitet
2020
Finansieras med
6 750 000 kr
Forskningsområde: klinisk forskning

Bakgrund

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste tumörformen i Sverige. Prognosen har successivt förbättrats och våra studier under de senaste 35 åren har bidragit till detta. Vi har genomfört ett stort antal behandlingsstudier både vid nydiagnostiserad cancer och vid återfall och kunnat visa bättre behandlingsresultat. Vi har också kunnat visa vilka nackdelar på kort, lång och mycket lång sikt som behandlingarna kan ha. Även om resultaten blivit bättre återstår mycket forskning för att nå ännu bättre överlevnad och kunna minska konsekvenserna genom att välja rätt patient för rätt behandling.

Beskrivning

Att finna rätt behandling för patienterna med de mest avancerade ändtarmscancrarna (randomiserad multicenterstudie). Att optimera strålbehandlingen vid mellanavancerad rektalcancer och bedöma långsiktiga konsekvenser av strålbehandlingen (analys av randomiserade studier). Att kunna bedöma vilka som svarar på strålbehandling med eller utan cytostatika så att fler kan behandlas utan att opereration. Att finna bättre markörer för risk för återfall efter operation av tjocktarmscancer och förbättra tilläggsbehandlingen (register- och randomiserade studier). Att förbättra resultaten vid spridd cancer (randomiserade studier och markörstudier).

Mål

Vi har visat stora förbättringar avseende livslängd och livskvalitet för patienterna. Ett mycket besvärande problem, lokalrecidiv av rektalcancer har genom våra studier mer eller mindre försvunnit. Vi hoppas i pågående studier kunna förbättra långtidsöverlevnaden samtidigt som biverkningarna minskar. Vi hoppas också att överlevnaden kan förlängas vid spridd sjukdom och att en del av dessa patienter kan 'botas'. Vidare att möjligheten avgöra vilka patienter som är lämpliga för viss behandling ökar. Genom att förstå omfattningen av sena komplikationer efter strålbehandling kan vi bättre avgöra när nyttan överväger nackdelarna.