Cancercellers DNA syntes och skydd mot oxidativ stress

Karl Arne Holmgren
Karolinska institutet
2020
Finansieras med
4 500 000 kr
Diagnos: alla cancerformer, leukemi
Forskningsområde: preklinisk forskning

Bakgrund

I projektet beskrivs hur olika former av redoxiner verkar i tumörceller och kan skydda mot celldöd. Cancerfonden har stött mitt projekt sedan 1976 då jag upptäckte glutaredoxin. För att elektroner skall överföras från cellens batteri NADPH behövs t.ex seleninnehållande thioredoxin reduktas, och tripeptiden glutathione (GSH). Vi vill förstå hur läkemedel, som används i cancerbehandling, ökar oxidativ stress. En tyngdpunktet rör hur syntesen av byggstenar till DNA via ribonulkleotid reduktas påverkas av cancercellens förändrade metabolism, och hur kunskap om dessa reaktioner kan användas i behandling.

Beskrivning

Forskningsprojektet fokuseras på cancercell mekanismer som påskyndar tillväxt och skyddar mot celldöd. Hur den relativt högre oxidativa stressen i cancerceller gör att dessa därför blir känsliga för ytterligare reaktiva syrespecies (ROS). Vi karaktäriserar ribonukleotid reduktas, som svarar för byggstenar till DNA-syntes och DNA reparation. Effekterna av oxidativ stress på enzymer inblandade i kontroll av DNA byggstenar skall kartläggas. En mild form av adjuvant therapi med vitaminC och Vitamin K dödar selektivt cancer celler och dess mekanism utreds samt kommer att prövas vid terapiresistent Ara-C behandling av Acute Myeloid Leukemi (AML).

Mål

Vår forskning skall kartlägga grundläggande mekanismer vid uppkomst av cancer, särskilt vad gäller elektronöverförande system.. Genom ökad kunskap om dessa system kan man inrikta utvecklingen mot selektiva mediciner. Många mediciner, som används i kliniska prövningar har verkningsmekanismer, som rör de system för syntes av byggstenar till DNA och elektrontransport vi studerar. Även nya läkemedel hoppas vi kunna utveckla som ger specifika effekter på tumörer som att förstå hur reaktivering av p53 via APR-246 påverkar redoxin systemen. Vi arbetar med Vitamin C och Vitamin K3 som adjuvant terapi för att förbättra klinisk effekt vid t.ex. AML.