Tidig upptäckt

Hitta rätt direkt

Nu finns en ny möjlighet att söka anslag för forskning inom tidig upptäckt, både för utveckling av nya metoder och för att förfina befintliga metoder.

Cancerfonden, organisationsnummer 802005–3370, 101 55 Stockholm är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter som samlas in i samband med ansökan om anslag.

Ansök i Fenix

Du ansöker i vårt ansökningssystem Fenix. Läs mer om hur Fenix fungerar

Riktlinjer kring AI

Du som söker medel hos Cancerfonden kan använda generativa AI-verktyg eller andra verktyg när du skriver din ansökan. Du behöver inte ange att du har använt det.

Oavsett om du skriver själv eller tar hjälp av ett AI-verktyg gäller samma regler:

  • Du ansvarar för att allt i ansökan är korrekt.
  • Du ansvarar för att allt är ifyllt enligt vår ansökningsprocess.
  • Du ska följa god forskningssed. Det är förbjudet att plagiera, förfalska och fabricera innehåll i din ansökan.

När du skriver under och skickar in din ansökan intygar du att du har följt ovan.

Ansökan

Syfte

All forskning som stöds av Cancerfonden siktar mot att uppnå Cancerfondens vision: färre ska drabbas, fler ska botas, och de som inte kan botas ska kunna leva länge med god livskvalitet.

Att identifiera cancersjukdom med nya diagnostiska verktyg i en betydligt tidigare fas ökar chansen till överlevnad. Cancerfondens mål för 2030 är att en tredjedel av all cancer hittas i ett tidigare stadium.

I dag genomförs rutinmässig diagnostik och screening för tidig upptäckt hos större grupper av befolkningen för att söka efter förstadier till cancer för bröstcancer, livmoderhalscancer, prostatacancer och tjocktarmscancer. Det räddar flera hundra liv varje år.

Utvecklingen går fort framåt och hoppet är stort att vi också ska få verktyg att tidigare upptäcka fler cancerformer som till exempel lungcancer, bukspottkörtelcancer och äggstockscancer. För detta krävs nya analyser av biologiska prov, avbildningsmetoder och andra diagnostiska verktyg, samt mer avancerad bearbetning av patientdata med potential för en mer individanpassad diagnostik med fokus på den enskildes hälsa.

Med syfte att stimulera forskning inom området utlyser Cancerfonden forskningsmedel för Diagnostik och tidig upptäckt. 

Utlysningen omfattar två olika kategorier.

Utlysningen kan omfatta både explorativa studier för utvecklande av nya metoder för tidig upptäckt samt att förfina befintliga metoder inför klinisk implementering.

A) Ansökningar med fokus på utveckling av nya metoder för tidig upptäckt av cancer vilket kan omfatta nya analyser av biologiska prov, avbildningsmetoder och andra diagnostiska verktyg, samt mer avancerad bearbetning av patientdata vid misstänkt cancer t ex. via AI/machine learning metoder.

Målet med dessa forskningsprojekt bör vara att kunna identifiera en cancersjukdom med nya diagnostiska verktyg i en betydligt tidigare fas och med potential för en mer individualiserad diagnostik, och sannolik klinisk relevans.

Det kan även vara metoder som tas fram i prekliniska modeller, men som har potential och en tydliggjord plan för translation till klinisk tillämpning. Utlysningen omfattar inte prognostiska eller prediktiva biomarkörer.

B) Ansökningar som syftar till att validera en ny metod för tidig detektion där det redan finns proof-of-concept data/studier men där man före klinisk tillämpning eller skapande av en produkt behöver göra bekräftande studier för att uppnå hög evidens.

I sådana ansökningar behöver det centrala inte vara att forskaren tagit fram det som ska testas själv (även om det kan vara fallet), men kanske att sökande har en kohort där man kan skapa evidens med hög vetenskaplig kvalitet (RCT:n, prospektiv testning i klinik eller dylikt) vilket kan ligga som grund för införande i klinik och/eller skapande av en produkt som sedan kan användas i klinik.

Metoden bör befinna sig minst på teknologimognadsgrad (technology readiness level) nivå 4 där observationen är styrkt med experimentellt proof-of-concept samt är redo att testas i relevant klinisk miljö.

Formella behörighetskrav

Ansökan ska göras av enskild forskare (principal investigator, PI). Sökande ska vara en erfaren forskningsledare, disputerad senast 2020-12-31 och uppvisa dokumenterad självständighet och kompetens att leda vetenskapliga projekt.

För sökande i grupp B kommer Forskningsnämnden särskilt att beakta att sökande har relevanta kliniska nätverk för framtida implementeringar av forskningsresultat.

För att söka och erhålla anslag för utlysningen krävs anställning vid svenskt lärosäte/sjukvårdshuvudman med lön motsvarande minst 20 % tjänstgöring. Denna anställning ska vara påbörjad vid ansökningstillfället.

Har du endast en anställning hos en sjukvårdshuvudman krävs det att du har en anknytning till ett svenskt lärosäte som måste godkännas genom prefektens signering av ansökan.

Om forskningen ska bedrivas inom klinisk verksamhet krävs även sjukvårdshuvudmannens godkännande, till exempel av verksamhetschef.

Sökande som har pensionerats efter verksamhet vid svenskt universitet omfattas inte av kravet på 20 % anställning, men anknytning till svenskt lärosäte måste godkännas genom prefektens signering av ansökan.

Utlysningen är öppen både för forskare som inte tidigare har stötts av Cancerfonden och för sådana som innehar ordinarie projektanslag från Cancerfonden och planerar att någon gång under perioden 2025–2027 sända in ansökan om fortsättningsanslag för detta.

Forskare med pågående anslag från Cancerfonden måste tydligt beskriva hur det äskade stödet i den särskilda satsningen relaterar till och eventuellt överlappar med det pågående eller det sökta ordinarie projektet, vetenskapligt och budgetmässigt.

Forskningsprogrammet ska då inkludera en sektion som beskriver hur ansökan i denna särskilda utlysning skiljer sig från forskningsprogram i den ordinarie ansökningsomgången (exempelvis helt ny frågeställning/patientgrupp/ behandlingsmodalitet, eller distinkt utvidgning av projektet som söks för i den ordinarie ansökningsomgången).

Anslagets period och storlek

Anslagsperioden är 1 januari-31 december och kan beviljas för tre till fem år. Dispositionstiden är anslagstiden plus ytterligare 12 månader.

Anslaget kan sökas för mellan 2-10 miljoner kronor för tre till fem år, max 30 miljoner kronor per anslag. 

Anslaget ges som ramanslag för personal- och driftskostnader. Anslaget får användas som bidrag till stipendium, doktorandtjänst m.m. enligt lokala föreskrifter vid varje lärosäte.

Observera att anslaget ej får användas för egen lön eller för avlöning av tillsvidareanställd lektor eller professor.

Samtliga belopp i ansökan ska anges i kronor, dvs ej tusentalsförkortade.

Cancerfonden godkänner avdrag för indirekta kostnader med maximalt 15,25 procent av anslaget. Medel får inte användas till lön för tillsvidareanställd lektor eller professor.

Bedömningsunderlag

Ansökningarna kommer att bedömas utifrån vetenskaplig kvalitet, nyskapande och originalitet, sökandes meriter, studiens genomförbarhet samt betydelse för cancerpatienter.

Forskningsprogrammet ska författas på engelska och får omfatta högst tio sidor inklusive referenser (teckensnitt 12 punkter, enkelt radavstånd, 2,5 cm marginal).

Följande disposition rekommenderas:

  • Specifik målsättning
    Kortfattad redogörelse för syfte och specifika mål med det föreslagna forskningsarbetet. Tydliggör huvudfrågeställningen och hur resultaten kan främja tidig upptäckt av cancer.
  • Bakgrund
    Sammanfattningen ska spegla rådande kliniskt kunskapsläge och diagnostisk praxis för forskningsfältet, identifierade kunskapsluckor och förbättringsbehov av rådande diagnostisk praxis. Sammanfattning av egna och andras resultat inom forskningsområdet. Det ska framgå på vilket sätt den planerade studien bygger på redan existerande kunskap och forskning för att främja en tidigare upptäckt av cancer. Om det sökta projektet är nära knutet till ett projekt som redan stöds av Cancerfonden ska det i projektbeskrivningen framgå på vilket sätt projektet vetenskapligt överlappar med, eller utgör en utvidgning av, redan finansierat projekt.
  • Arbetsplan och preliminära resultat
    Detaljerad beskrivning av hypotes(er) och planerat arbete. Beskriv designen för varje delstudie/frågeställning och motivera varför den föreslagna studiedesignen är den mest lämpliga för att besvara frågeställningen. Arbetsplanen ska även omfatta metodbeskrivning där patientgruppernas sammansättning, inklusions- och exklusionskriterier etc framgår.
    Primära och sekundära utfallsmått ska i förekommande fall anges. Translationella delar av projektet bör beskrivas och motiveras så att det tydligt framgår på vilket sätt de stärker projektet och utlysningens särskilda fokus. Beskriv den basutrustning som du och din grupp kan disponera för projektet. Eventuella preliminära resultat är av stor vikt. Ange tydligt hur de i projektet medverkande forskarna/forskargrupperna ska verka tillsammans för att nå önskat resultat och hur ledningen av projektet är organiserad. Forskningsprogrammet ska innehålla en tidsplan med milstolpar.
  • Betydelse
    Kort redogörelse för den väntade betydelsen i form av tidigare detektion gällande behandling av cancerpatienter. Ange på vilket sätt projektet kan bidra till att utveckla samarbete mellan discipliner, grupper och/eller forskare som kan leda till korsbefruktning mellan olika terapeutiska områden.
  • Statistiska överväganden
    Här redogörs för exempelvis patientgruppernas och eventuella kontrollgruppers storlek, powerberäkningar, statistiska analysmetoder etc.
  • Litteraturreferenser
    Författare, arbetets titel, publikationens namn, volym, sida, årgång. Ta bara med de absolut väsentligaste referenserna.

Om det finns ett studieprotokoll bör även detta bifogas ansökan, men ersätter inte forskningsprogrammet. 

Samarbetspartners och forskningsgruppens sammansättning

Vid ansökan om medel i den särskilda satsningen för tidig upptäckt är en beskrivning av nyckelpersoner med kompetens för projektet och relevanta samarbetspartners obligatorisk.

Beskrivningen, som bör omfatta namn, affiliering, expertis och roll i projektet, har som syfte att ge en överblick över alla medarbetare i projektet och deras kompetens och särskilda ansvarsområden.

Vid stora multicenterstudier behöver inte samtliga deltagares namn anges utan enbart vilka centra och vilka nyckelpersoner som deltar.

Notera att utlysningen riktas mot tidig upptäckt som genomförs i Sverige.

Svenskt deltagande i internationella studier kan dock beaktas. Ifall studien genomförs inom ramen av eller stöttas av en nationell planeringsgrupp inom cancerområdet eller vårdprogramgrupp bör detta nämnas i ansökan.

Om sökande har nära relationer med företag som är av väsentlig karaktär för denna ansökan bör information om detta framgå tydligt i ansökan. Det går bra att företag sponsrar forskningen med till exempel medicin och dylikt. Men studien får inte vara initierad av företag, utan ska vara akademiskt initierad.

Etiskt tillstånd samt etiska överväganden, biobankstillstånd, godkännande av Läkemedelsverket och liknande

Här anges huruvida projektet har erhållit etiskt godkännande, eller om sådan ansökan är inlämnad. Om så inte är fallet, ska plan för ansökan om etiskt tillstånd beskrivas.

Motsvarande ska i förekommande fall anges även för tillstånd för biobank, och från Läkemedelsverket, Strålsäkerhetsmyndigheten etc. Redogör kortfattat för vilka etiska överväganden som kan komma i fråga.

Riskhantering

Beskriv eventuella risker för projektets genomförbarhet eller andra hinder, t ex tillstånd, rekrytering av patienter eller annat som kan påverka projektet. Beskriv en plan för att hantera riskerna.

Datahanteringsplan

Redogör kortfattat för hantering av data och hur detta har förankrats eller ska förankras hos forskningshuvudmannen.

Implementeringsplan

Redogör kortfattat för din implementeringsplan.

Porträtt Annina Grahn

Har du frågor?

Hör gärna av dig till oss om du har frågor. Du når oss via e-post på forskning@cancerfonden.se

Frågor och svar om att ansöka