Vi på Cancerlinjen svarar på frågor om cancer. Frågor som vi tycker har ett allmänt intresse lyfter vi ibland här på webben. Helt anonymt såklart. På den här sidan har vi samlat frågor om cancer som ni där ute har ställt till oss. Du kan ställa din egen fråga under respektive diagnos.
Blod i avföringen kan bero på olika orsaker. Det vanligaste är att det beror på hemorrojder eller en spricka i ändtarmsöppningen. Blödning från tarmen utan konstaterad orsak behöver bedömas av vården.
Årligen diagnostiseras ca 4150 maligna melanom på ca 4000 personer.
HPV 16 är en så kallad högrisk-HPV-typ som ökar risken för cellförändringar på livmoderhalsen. Cellförändringar är inte cancer, men kan leda till cancer.
Det är därför viktigt att gå på sina gynekologiska cellprovstagningar för att upptäcka eventuella cellförändringar.
Det är viktigt att få individuell rådgivning av en barnmorska eller läkare om man funderar på att börja med hormonella preventivmedel.
Kombinerade hormonella preventivmedel minskar risken för äggstockscancer, livmodercancer och tarmcancer. Det finns en liten ökad risk för bröstcancer.
Rekommendationen vid cytostatikabehandling är att skydda huden mot solen med kläder och hög solskyddsfaktor.
Huden är mer känslig för solen under cytostatikabehandling och ungefär ett år efter avslutad behandling.
Personer med blå ögon, rött eller blont hår, ljus hudtyp (ofta med fräknar) har en högre risk att drabbas av hudcancer.
Det är många som upplever samma sak. Under behandlingen hinner man ofta inte känna efter vilket gör att känslor bubblar upp efteråt.
Det kan vara en hjälp att tänka att det är ok att vara ledsen och frustrerad efter att man gått igenom något svårt. Det är också viktigt att prata med sin läkare.
Det kan vara så. Men det betyder inte att det måste vara så eller ska vara så. På många sätt kan det vara en helt normal reaktion. Men om du själv känner att det påverkar din vardag negativt finns det hjälp att få. Det är viktigt att du berättar för din läkare eller sjuksköterska hur du känner.
Screening av brösten med mammografi erbjuds alla kvinnor från 40 års ålder. Om man upplever ev förändring i bröstet i en ålder under 40 avgör vården om en mammografi ska genomföras.
Bröstcancer orsakas av ett komplicerat samspel mellan många olika riskfaktorer som genetik, hormonor och miljö. Hur stor din risk att drabbas är går inte att veta. Om din mamma och din mormor drabbades av bröstcancer i ung ålder kan misstankar om ärftlig bröstcancer stärkas.
Det finns inget svar som passar alla. Men de flesta önskar att få vara med vid dödsbädden, kanske för att hålla den döendes hand, smeka kinden eller läsa något.
En medvetslös människa kan förnimma tal och beröring, något som kan tänkas skänka den döende trygghet. När man talar i samma rum som en döende person bör man tänka på att hen kanske uppfattar det man säger.
Att inte vara närvarande vid dödsfallet ger ibland skuldkänslor. Många efterlevande berättar att den döende tycktes passa på att sluta sina dagar ensam. Kanske vill man bespara de närstående själva avskedets trauma?
Många som inte varit med funderar över hur slutet var. Att få detaljerad information om tiden före och vid dödsögonblicket är viktigt för dem som inte kunnat vara närvarande. Ofta kan vårdpersonalen berätta hur det gick till när den sjuka avled.
I allmänhet är det bra att se den avlidna och få möjlighet att ta farväl. Om man önskar kan man få vara med och göra i ordning kroppen.
Det kan kännas viktigt att den dödes anletsdrag är naturliga, håret i ordning och att omtyckta plagg ersätter sjukhusklädseln.
Det är värdefullt att efteråt få prata med vårdpersonalen för att få svar på frågor. Kommer frågor upp senare kan man ta förnyad kontakt.
Dödsbeviset kan till exempel vara skrivet så att man inte förstår dödsorsaken. Den ansvarige läkare kan då kontaktas för att förklara.
Det bästa sättet att upptäcka tarmcancer är genom att delta i screeningprogrammet.
Nej, det räknas som en blodcancer.
Symtomen kan variera beroende på vilken typ av blodcancer det handlar om. Vanliga symtom är trötthet, viktnedgång, och ibland återkommande infektioner.
Utmaningen med att behandla cancer i hjärnan är den barriär som finns mellan blodet och hjärnan. Blod-hjärnbarriären finns till för att skydda hjärnan mot olika skadande substanser, men gör även att läkemedel har svårt att ta sig till hjärnan.
Leukemi som har spridit sig till hjärnan är ofta svår att bota.
De vanligaste orsakerna till lungcancer är rökning, asbest och joniserande strålning. Det finns inga starka bevis för att starka dofter skulle påverka risken för lungcancer.
Däremot kan starka dofter påverka lungorna hos en del personer genom att ge astma, allergi och inflammation i luftrören.
Det som till stor del påverkar prognosen är att hur tidigt lungcancern upptäcks.
Lungcancer som har vuxit under en längre tid och har hunnit sprida sig till andra organ har betydligt sämre prognos.
Ålder och det allmänna hälsotillståndet hos den som blivit sjuk påverkar också överlevnaden.
Framför allt är det viktigt att äta det som man själv känner för att äta, att prioritera att få i sig energi. Det kan hjälpa att äta mindre måltider ofta. Om man besväras mycket av illamående är det viktigt att berätta det för sin läkare.
Höga doser av antioxidanter som vi får i oss via kosttillskott kan öka risken för cancer. Det finns inget som visar på att antioxidanter som du får i dig via till exempel frukt och bär påverkar cancerrisken.
Vi rekommenderar att äta en näringsrik och varierad kost istället för enskilda näringsämnen och kosttillskott.
Det är viktigt att du får komma i kontakt med vårdpersonal som lyssnar och är kunniga kring hur kvinnans hormonella funktioner påverkas av behandlingen eftersom det finns hjälp att få.
Det finns också mottagningar för cancerrehabilitering som är duktiga på att vägleda och stötta kring kvinnors hälsa i samband med cancerbehandling. Du kan be din läkare eller kontaktsjuksköterska om en remiss dit.
Det finns hjälp att få! Vi har ett bra poddavsnitt i ämnet som finns här: Sex och cancer - hur funkar det? | Cancerfondens podd – GLÖD on Acast
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.