Stötta någon som är sjuk

Ett cancerbesked förändrar livet för både den som är sjuk och de som står nära. För många närstående kan det vara svårt att veta hur de kan stötta. Här ger vi råd och tips på saker du kan säga och göra.

Två män kramar om varandra
Det kan vara svårt att veta hur man kan bemöta någon som har drabbats av en allvarlig sjukdom, som cancer.

Det kan vara svårt att veta hur man kan bemöta någon som har drabbats av en allvarlig sjukdom, som cancer.

En undersökning vi har genomfört visade att fyra av tio tycker det är jobbigt och svårt att bemöta någon på jobbet eller i sociala sammanhang som har fått ett sjukdomsbesked.

Många vill vara stöttande och tycker i stor utsträckning att de är det. Men nästan hälften av de som är drabbade upplever att de har mindre kontakt med omgivningen efter sjukdomsbeskedet.

Så stöttar du i en svår tid

Kom ihåg att alla människor sörjer på olika sätt, så det är viktigt att visa respekt och tänka på vad den sörjandes behov kan vara. Det viktigaste är att visa omtanke, lyssna och vara där för personen under deras sorgprocess.

Om du nyss fått veta att en vän eller bekant fått ett svårt besked kan det vara svårt att veta vad man ska säga. Vad är rätt, vad är fel? Här är några saker man kan skriva eller säga till en vän.

Saker du kan säga och skriva till någon som är sjuk

Saker du kan säga

Här är några saker man kan skriva eller säga till en vän:

"Jag är så ledsen att höra om din förlust. Du är i mina tankar och jag finns här för dig om du behöver någon att prata med."


“Jag kan inte föreställa mig hur du känner dig just nu. Ta hand om dig.”


"Tänker på dig och din familj. Om jag kan göra något för att underlätta på något sätt, låt mig veta."


"Sorg kan vara överväldigande och det är naturligt att känna sig vilsen eller förvirrad. Kom ihåg att du inte är ensam. Jag är här."


"Hon kommer att bli så saknad. Om du någonsin vill dela några minnen eller prata om henne, vet du att jag finns här för dig."


"Sorg kan kännas ensamt, men du behöver inte vara ensam. Jag är här för att stötta dig på alla sätt jag kan, vare sig det är att bara lyssna eller att hjälpa till praktiskt."


"Det är normalt att känna massor av olika känslor just nu. Jag finns här för dig, om du vill.”


"Jag vet att inga ord kan lindra smärtan du känner just nu, men jag hoppas att du finner tröst i vetskapen om att du har människor runt omkring dig som älskar och bryr sig om dig. Jag finns här för dig närhelst du behöver."

Saker du kan skriva

Unga människor kan känna osäkerhet när de står inför att bemöta någon som har fått ett tufft besked. Att visa empati och stöd behöver inte vara svårt.

Här är några meningar du kan skriva i ett sms eller whatsappmeddelande eller prata in som ett för att visa omtanke:


"Hej! Jag hörde om det som hände och jag ville bara säga att jag är här för dig. Om du någonsin vill prata eller ses, hör av dig!


"Jag förstår att det här är jättesvårt för dig. Jag tänker på dig och jag finns här om du vill prata eller behöver något."


"Jag kan inte föreställa mig hur du känner just nu, men jag vill att du ska veta att jag bryr mig om dig. Du är inte ensam och jag finns här för dig."


"Jag vet att ord inte kan ändra det som har hänt, jag tänker på dig. Jag är här för dig när du behöver."


"Jag ville bara skicka ett sms och säga att du är viktig för mig. Om det finns något jag kan göra för att underlätta på något sätt, hör av dig.”


"Det är okej att känna sig förvirrad eller vilsen i en sådan här situation. Ta den tid du behöver och kom ihåg att du har människor runt omkring dig som älskar och bryr sig om dig.”


"Jag är ledsen för det som har hänt. Du är en fantastisk person och jag är här för dig, oavsett vad du behöver. Vi kan ta det i din egen takt."


"Jag ville bara påminna dig om att du inte är ensam i detta. Jag är här, vare sig det är för att prata eller bara för att sitta tyst bredvid dig."

Saker du kan göra

Här är några sätt du kan uttrycka sympati och empati till en vän med som varit med om något jobbigt eller förlorat någon.

Visa din närvaro

Var där för din vän genom att lyssna, vara tillgänglig och visa att du bryr dig.

Uttryck medkänsla

Säg till din vän att du förstår att denne går igenom en svår tid och att du känner med hen.

Var lyhörd

Låt din vän prata om sina känslor och tankar utan att avbryta eller döma. Ge hen utrymme att ventilera sina känslor.

Använd icke-verbala tecken på empati

Ge din vän en kram, håll hen i handen eller ge en tröstande beröring om hen är bekväm med det.

Erbjud praktisk hjälp

Fråga om det finns något du kan göra för att underlätta, som att laga mat, göra ärenden eller hjälpa till med vardagssysslor.

Skicka ett omtänksamt meddelande

Skriv ett personligt meddelande där du uttrycker ditt stöd och att du finns där för din vän.

Erbjud att lyssna

Ge din vän möjlighet att prata om sin sorg när hen behöver det, även om det är samma sak om och om igen.

Visa respekt för deras sätt att sörja

Alla bearbetar sorg på olika sätt, så var respektfull och accepterande gentemot din väns sätt att hantera det.

Var tålmodig

Sorgprocessen tar tid, så var tålmodig med din vän och ge henne den tid som behövs för att läka.

Fortsätt att vara där

Visa att du finns där för din vän även efter de första dagarna och veckorna. Sorgen kan vara långvarig, och din fortsatta närvaro kommer att uppskattas.

Cancerlinjen

Vill du komma i kontakt med någon för att få stöd i vad du kan göra mer eller har du frågor om cancer? Du är varmt välkommen att kontakta oss!

Till Cancerlinjen

Vill du komma i kontakt med någon för att få stöd i vad du kan göra mer eller har du frågor om cancer? Du är varmt välkommen att kontakta oss!

Till Cancerlinjen

Att bemöta någon som är svårt sjuk

Fanny Pontán är sjuksköterska och sakkunnig på Cancerfonden. Här svarar hon på vanliga frågor om att bemöta någon som är svårt sjuk.

Porträtt Fanny Pontán
Fanny Pontán, Cancerlinjen

Vad kan man göra när man känner någon som är sjuk?

Det är vanligt att vara rädd för att göra eller säga någonting fel till en person som är sjuk. Det resulterar ofta i att inte göra någonting alls.

Det kan kännas ensamt att drabbas av en cancersjukdom och då blir det extra viktigt för familj och vänner att visa att de finns där. Kommunikationen sinsemellan blir central.

Berätta att du finns där. Påminn om hur mycket personen betyder för dig och vilka egenskaper du uppskattar. Låt personen fortsätta få vara sig själv, inte bara en del av sjukdomen cancer.

Det är viktigt att komma ihåg att varje person och situation är unik. Anpassa ditt bemötande efter den specifika personens personlighet och relationen ni har.

Hur ska man bete sig om man känner sig orolig för att göra fel eller är rädd för att säga fel?

Det viktigaste är att inte göra någonting alls. Känn efter vad som känns rätt i er relation. Fråga om personen vill prata om det känns rätt för er båda. Ibland kan en kram eller en strykande hand på armen vara läkande. Om du känner dig rädd för att göra fel, berätta det.

Hur kan man tänka när någon på jobbet får cancer?

I en professionell relation bör man vara respektfull och lyhörd för situationen. Tänk på att det är din kollegas beslut om hur mycket hen vill dela med sig av.

Erbjud dig att prata om situationen. I ett sådant samtal, lyssna mer än du pratar. Fråga regelbundet hur din kollega mår för att visa att du finns där och att du bryr dig.

Hur kan man bemöta en bekant på sociala medier som lagt ut ett inlägg om att den är sjuk?

Om en bekant publicerar ett inlägg om att den drabbats av cancer är det ett tecken på att personen vill att omgivningen ska veta om det.

Du bör då visa att du läst inlägget genom att reagera eller svara. Var empatisk och omtänksam i ditt svar. Skriv att du finns där, att du tänker på personen, att du gärna ses eller reagera med en passande emoji.

Om du inte vet vad du ska skriva kan du höra av dig via telefon för att prata. Undvik att ställa privata frågor i forum som är synliga för andra

Råd från Cancerlinjen

Att göra och att undvika

Det här kan du göra som vän:

  • Glöm inte att den som är sjuk ofta vill att vardagen ska fortsätta i så stor utsträckning som möjligt. Fortsätt ha den relation ni hade innan och prata inte bara om sjukdomen.
  • Undvik att skriva/säga kommentarer som "krya på dig", "kämpa" eller "det blir nog bra", särskilt när du vet att det inte kommer att gå bra.
  • Skicka gärna ett sms och stäm av om och när den drabbade orkar prata eller ses.
  • Säg att du finns här för den drabbade och att du hoppas att det ska bli så bra som möjligt, trots det som hänt. Och stanna kvar som stöd- även om det kan kännas läskigt.
  • Om du inte vet vad du ska säga så säg det och fråga om den som är drabbad vill prata om det.
  • Praktisk hjälp som matlådor, handling eller annan avlastning är ofta ovärderligt.

Undvik att:

  • Sluta höra av dig, även om det kan kännas tungt även för dig
  • Undvika personen i vardagen, när ni möts vid kaffeautomaten eller i
    affären
  • Vara överdrivet empatisk, var dig själv
  • Släta över eller bagatellisera det som har hänt. Bekräfta istället att din vän
    är med om någonting jobbigt
  • Vara tondöv och inte känna av om din vän vill prata eller behöver vara i
    fred
  • Skicka meddelanden som kräver ett svar. Ibland orkar inte den som är
    drabbad svara.

Cancerlinjen ger stöd och svar

Du som är drabbad, närstående eller har frågor om cancer är varmt välkommen att vända dig till oss. Vi ger dig stöd och svar på telefon, mejl eller chatt. Kostnadsfritt och anonymt.

Läs mer om Cancerlinjen


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.