För att din kropp ska kunna bevara muskler och bygga nya räcker det inte bara att se till att maten innehåller tillräckligt med energi och protein.
Du behöver också röra på dig och vara så aktiv som du förmår.
Tänk på att aktiviteter i vardagen som att till exempel gå i trappor, gå ut med hunden och städa också hjälper till att bevara kroppens styrka.
Fysisk aktivitet under behandling minskar också den cancerrelaterade tröttheten, fatigue, som många drabbas av. Man kan få individuella råd av en fysioterapeut.
Ofrivillig viktuppgång
Ibland medför behandling att vikten ökar. Ofrivillig viktuppgång kan också uppstå i samband med trötthet och ökad inaktivitet.
Eftersom inaktivitet är förknippat med minskad muskelmassa, försämrad funktion och ork är det viktigt att hjälpen fokuserar på att bryta inaktiviteten samtidigt som matvanor kan ses över.
Det finns ett samband mellan ofrivillig viktuppgång och ökad risk för återfall vid exempelvis bröstcancer.
Diffust illamående kan förekomma och bli ett problem om illamåendet lindras av småätande i form av näringsfattiga livsmedel som snacks och sötsaker.
Förutom ofrivillig viktuppgång finna även risk för nedsatt tandhälsa och karies.
Kostråd vid ofrivillig viktuppgång
- Välj mellanmål rika på näringsämnen som fibrer och proteiner. Exempel på bra mellanmål är frukt, cocktailtomater, morotsstavar, keso, kvarg, ägg eller fröknäcke.
- Välj livsmedel märkt med grönt nyckelhål.
- Ät långsamt och hitta din mättnadskänsla. Mättnad kommer i regel först efter 20 minuter. Om du äter snabbt hinner du lätt stoppa i dig för mycket.
- Ät mindre portioner och låt hälften på tallriken vara grönsaker.
- Välj vatten eller smaksatt vatten som dryck till måltiderna och mellan måltiderna.
Personer med ofrivillig viktuppgång kan behöva hjälp med motiverande samtal. Efterfråga och ta emot den hjälp och stöd som finns där du bor. Läs även avsnittet om hälsosam mat.
Mat och måltidsmiljö
Har du tyckt om att laga mat och lagt ner mycket tid och kraft på att laga och äta gott? Eller har matlagning varit ett nödvändigt ont som du stökat undan så snabbt som möjligt?
Oavsett hur det har varit tidigare kan situationen förändras om du har en cancersjukdom som gör att du har sämre aptit och ingen lust för matlagning.
Här är några råd:
- Om du har svårt för matos bör du undvika matlagning i möjligaste mån. Har du närstående, vänner eller bekanta som kan hjälpa dig med matlagningen så ta emot den hjälpen. Vädra ut matos innan måltid.
- Många med en cancersjukdom kan berätta om situationer då de längtat efter en viss maträtt, men när maten väl står på bordet kan de bara äta några tuggor. Uppmuntran till att äta kan vara ett stort stöd, men kan också upplevas som tjat och väcka ilska. Ibland kan närståendes oro och omsorg bli kvävande för den sjuke. Var öppen med dina närstående och berätta om du inte känner dig hungrig eller kanske mår illa och inte är sugen på mat. Det kan vara svårt för närstående att förstå den situation som du befinner dig i om du inte berättar hur det ligger till.
- Färdiglagad mat är ett bra alternativ. Det finns mycket att välja mellan i kyl- och frysdiskarna. Ett alternativ är att äta ute på kafé eller restaurang eller att köpa hämtmat. Om ditt immunförsvar är sänkt, var försiktig med bufféer för att minska risken att få i dig någon bakterie.
- Aptit kan stimuleras av att maten är vackert upplag och att bordet är trevligt dukat. Även en liten förrätt kan vara aptitretande.
Smak- och luktförändringar
Vid cancersjukdom och behandlingar kan man få ett förändrat smak- och luktsinne. Favoriträtter kan smaka annorlunda. Somliga vill krydda, sockra och salta sin mat mer, andra mindre.
Kaffe, kött och vin kanske inte smakar som förr. Det kan vara svårt för närstående att förstå, men försök ändå att förklara för att undvika missförstånd.
En idé kan vara att prova nya rätter, som du inte tidigare har ätit. Kanske passar de dig nu om din smak har förändrats.
Mat på sjukhus
På sjukhus finns många olika kosttyper för att passa olika behov. Om du skrivs in på sjukhus är det viktigt att du berättar för vårdpersonalen om vilka behov och önskemål du har så att de kan beställa rätt sorts mat till dig.
Förutom de vanliga måltiderna har avdelningen mellanmålsmat och enkla maträtter som kan serveras dygnet runt. Fråga personalen vad de har att erbjuda.
Det är viktigt att du inte hoppar över måltiden om du blir serverad mat som du inte tycker om eller av annan anledning har svårt att äta upp.
Be att få en annan rätt, ofta finns frysta smårätter som snabbt kan värmas. Många vårdavdelningar har en matsal där måltiderna serveras.
Utnyttja matsalen om du kan. Att äta sittandes på sängkanten är inte särskilt bekvämt och kan vara tröttsamt eftersom du inte har något ryggstöd.
Det kan också vara skönt att slippa få in matdoft på rummet. På dagvårds-/behandlingsavdelningar serveras det inte alltid något att äta, trots att behandlingarna kan ta många timmar.
För att må bra och inte missa måltider kan det därför vara bra att ta med sig en liten matsäck med något att äta och dricka.
Mat och näring i livets slut
Ibland vet vi att cancersjukdomen inte går att bota och att tiden kvar i livet är kort. Behovet av näring avtar successivt och det är naturligt att den som snart ska dö slutar att äta och dricka.
Att tvinga sig att äta mer eller få konstgjord näring ger då mer obehag än gör nytta. Många av de kostråden i den här broschyren går inte längre att tillämpa.
För närstående till den sjuke kan det vara svårt att acceptera situationen eftersom mat och dryck är en förutsättning för liv.
Den som är sjuk ska erbjudas och tillåtas att äta och dricka det som tolereras bäst i den mängd hen klarar av.
När intaget av mat och dryck upphört kan det vara värdefullt att ändå fukta munnen och hålla en god munhygien.