Vanliga frågor & svar bukspottkörtelcancer

Vilka är de vanligaste symtomen på bukspottkörtelcancer? Kan man leva utan bukspottkörtel? Hur känns sjukdomen? Det och mycket annat svarar vi på här.

Illustration av bukspottkörteln i kroppen
Bukspottkörteln har två viktiga uppgifter. Den ena är att tillverka enzymer och bikarbonat som behövs för matsmältningen. Den andra uppgiften är att tillverka hormonerna insulin och glukagon som är viktiga för kroppens ämnesomsättning och styr sockerhalten i blodet.

Frågor & svar om bukspottkörtelcancer

Vilka är symtomen vid bukspottkörtelcancer?

Vanliga symtom vid bukspottkörtelcancer är smärta i magen eller ryggen. Ofrivillig viktnedgång, minskad aptit och problem med matsmältningen är andra symtom. Gulsot, där huden och ögonen blir gula på grund av förstoppning i gallgångarna, kan också vara symtom på bukspottkörtelcancer.

Bukspottkörteln sitter långt inne i buken, delvis dold av andra organ som tarmar och magsäck. Därför ger bukspottkörtelcancer ofta inga symtom alls till en början. 

Det är en av anledningarna till att prognosen är sämre än vid många andra cancerformer. Bukspottkörtelcancer hittas ofta i ett sent stadium.

Läs mer om symtom vid bukspottkörtelcancer

Hur känns bukspottkörtelcancer?

Bukspottkörtelcancer kan ge smärta i den övre delen av magen eller ryggen. Smärtan känns som en ihållande, molande värk som går från magen och strålar ut till ryggen. 

Vid bukspottkörtelcancer kan man också känna sig mindre sugen på mat och känna en mättnad även om man inte ätit mycket. Man kan också må illa och kräkas.

Kan man klara sig utan bukspottkörtel?

Det går bra att leva utan bukspottkörteln. Om den måste tas bort kommer du att behöva ta insulin som sprutor i underhudsfettet och äta enzym som kapslar i samband med måltid.

Bukspottkörteln producerar enzymer och hormonet insulin som behövs för att smälta maten och reglera blodsockernivån.

Kan man ta bort hela bukspottkörteln?

Ja, det går att ta bort hela bukspottkörteln genom en operation. Men om bukspottkörteln opereras bort måste medicin sättas in för att ersätta det bukspottkörteln gör. 

Bukspottkörteln hjälper kroppen med matsmältning och att hålla en stabil blodsockernivå.

Var i ryggen har man ont vid bukspottkörtelcancer?

Vid bukspottkörtelcancer kan man känna smärta i övre delen av ryggen, nära skulderbladen eller ryggkotorna. 

Smärtan kan vara ett tecken på att något inte står rätt till med bukspottkörteln. Det behöver inte vara cancer, men det bör undersökas av en läkare.

Kan man överleva pankreascancer?

Ja, det går att överleva pankreascancer, som också kallas bukspottkörtelcancer. 

Överlevnaden påverkas av flera saker, som vilket stadium sjukdomen är i då den hittas och vilken typ av bukspottkörtelcancer det är.

Prognosen är tyvärr inte lika god som vid många andra cancerformer. Det är för att bukspottkörtelcancer ofta inte ger några symtom och därför sällan upptäcks tidigt.

Vad beror bukspottkörtelcancer på?

Bukspottkörtelcancer utvecklas när celler i bukspottkörteln förändras och bildar en tumör som kan växa och med tiden sprida sig till andra delar av kroppen. 

Oftast kan man inte säga varför en viss person har drabbats av sjukdomen, men det finns några faktorer som kan höja risken för att drabbas.

  • hög ålder
  • ärftliga genetiska förändringar
  • övervikt eller fetma
  • en kost med mycket mättat fett och lite frukt och grönsaker 
  • långvarig diabetes
  • kronisk inflammation i bukspottkörteln
  • exponering för en del kemikalier

Hur länge kan man leva med bukspottkörtelcancer?

Hur länge man kan leva med bukspottkörtelcancer varierar från person till person.

Det beror på många olika saker, som hur tidigt sjukdomen upptäcks, vilket typ av bukspottkörtelcancer det är, hur bra man svarar på behandlingarna, ålder och allmäntillstånd.

Behandlingarna kan ofta göra att man lever längre med en bra livskvalitet. 

Hur upptäcker man bukspottkörtelcancer?

Bukspottkörtelcancer kan upptäckas med hjälp av olika röntgenundersökningar som till exempel ultraljud, datortomografi och magnetkamera.

Ibland tar man även ett vävnadsprov, en så kallad biopsi, för att se hur cellerna ser ut. Det provet skickas till en patolog för undersökning. 

Biopsin tas inte om cancern går att operera bort, utan bara om annan behandling ska ges. 

Har någon överlevt cancer i bukspottkörteln?

Ja, det finns människor som har överlevt bukspottkörtelcancer. Överlevnaden påverkas av flera faktorer som vilket stadium sjukdomen är i då den hittas och vilken typ av bukspottkörtelcancer det är.

Även om bukspottkörtelcancer ofta hittas i ett sent stadium och därför kan vara svår att behandla, finns det hopp. Framsteg inom forskningen kan hjälpa fler att överleva och leva ett bra liv efter diagnos.

Se statistik om bukspottkörtelcancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.