Här kan du boka föreläsningar om cancer som företag eller vårdpersonal. Vi utbildar även stödpersoner. Föreläsningarna hålls av legitimerad vårdpersonal som jobbar på Cancerfonden.
Cancerlinjen kan erbjuda föreläsningar för vården, företag och ideella föreningar inom ämnena:
Cancerlinjen håller också i stödpersonsutbildningar för patientföreningar. Vi kan också berätta om ekonomiskt stöd för vårdpersonal och för patientföreningar.
Patientorganisationer kan söka ekonomiskt verksamhetsstöd från oss samt etableringsstöd
Vill ni lära er mer om cancer? Då kommer vi och berättar om vad cancer är. Ni får undervisning om olika symtom, hur man hittar cancer och om de vanligaste behandlingarna. Cancerlinjen kan informera om cancerstatistik i Sverige, hur överlevnaden ser ut och hur forskningen har förbättrat för den som drabbats av cancer.
Cancer är inte en sjukdom. Det är samlingsnamnet på cirka 200 olika sjukdomar. Cancer kan uppstå i nästan alla de cirka 200 olika celltyper som vi har i kroppen. Här berättar Helena Torsler Andersson, leg. sjuksköterska och sakkunnig onkologi, i en kortversion om vad cancer är, hur det uppstår och tips på vad man kan göra för att minska risken för cancer.
Vill ni veta hur ni kan minska er risk för att drabbas av cancer? Omkring en tredjedel av all cancer i Sverige kan förebyggas med hälsosamma levnadsvanor. Vi berättar om hur kost, fysisk aktivitet, rökning, alkohol och solande kan påverka risken för att insjukna i cancer.
Är ni intresserade av att fördjupa er i en speciell cancerdiagnos? Vi berättar gärna om en enskild cancersjukdom. Vad som orsakar sjukdomen, symtom, hur den hittas och hur den behandlas. Cancerlinjen berättar också om vilka personer som drabbas av sjukdomen, hur många som insjuknar varje år i Sverige och hur många som överlever.
Screening är att undersöka många personer utan symtom för att hitta cancer tidigt. Om många personer deltar i screening räddas många liv, varje år. Vill ni lära er mer om vilka screeningprogram som finns i Sverige och vem som får delta? Vi berättar gärna om hur det fungerar och även om tidiga tecken som kan vara kopplade till en cancersjukdom.
Vaccin mot HPV-virus är det bästa sättet att skydda sig mot livmoderhalscancer. Vad är HPV? Kan HPV orsaka även andra cancerformer och vem erbjuds vaccin? Vi kan berätta om det och svara på andra frågor om HPV-virus och vaccination mot HPV.
Det bästa sättet att upptäcka bröstcancer är att gå på sin mammografi. Mellan mammografiundersökningarna är det bra att regelbundet känna igenom sina bröst. Cancerlinjen kan komma till er och berätta om bröst, hur man lär känna sina bröst och även om bröstcancer och mammografi. Vi har modeller på bröst med knölar i som vi tar med oss till föreläsningen.
En av tre drabbas någon gång under livet av cancer. Därför kommer alla att möta en person med cancer eller personens närstående. Vad säger man? Hur kan man stötta? Cancerlinjen kan föreläsa om hur man kan stötta någon som är sjuk och de som finns runt omkring den sjuka.
Att leva med cancer påverkar livet oavsett om man lever med sjukdomen en kort- eller lång tid. Vi kan berätta om hur det påverkar sexlivet, aptiten, orken och andra delar av livet. Rehabilitering är också en viktig del för att få så bra livskvalitet som möjligt.
Hela arbetsgruppen kan påverkas om någon på jobbet blir sjuk i cancer. Medarbetarna kan reagera på olika sätt med till exempel oro och rädsla. En del kan känna sig obekväma och ha svårt att veta hur de ska bemöta den som är sjuk. Vi kan prata med er i arbetsgruppen och ge råd och stöd.
När någon på en arbetsplats blir sjuk i cancer väcks ofta många frågor hos kollegorna. Här berättar Karin Corbishley, leg. sjuksköterska och sakkunnig onkologi på Cancerfonden, om vanliga reaktioner och tankar samt ger tips och råd.
Vad händer om sjukdomen inte går att bota? Vi kommer och berättar om vad palliativ vård är; både i ett tidigt- och i ett sent skede. Hur stöttar man någon som vet att hen ska dö av sin sjukdom? Och hur hanterar man sorg och ger stöd till någon som är i sorg?
Har ni funderingar kring andra frågor än de som nämns här. Kontakta oss, så ska vi se vad vi kan hjälpa till med.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.