37 forskare vid Uppsala universitet som bedöms driva några av de mest lovande projekten inom cancerforskning beviljas nu totalt 107 miljoner kronor från Cancerfonden.
En av dem är Anzhelika Vorobyeva, forskare vid Uppsala universitet som forskar på att öka överlevnaden i äggstockscancer. Hon beviljas nu tre miljoner kronor från Cancerfonden för att undersöka hur målsökande proteiner kan förbättra behandlingen av spridd äggstockscancer.
— Om cancern har spritt sig behöver vi idag behandla hela kroppen med cellgifter. Det har begränsad effekt eftersom vi samtidigt skadar frisk vävnad. Därför behöver vi bli bättre på målsökande behandling som skadar så mycket av cancercellerna som möjligt och skonar resten av kroppen, säger Vorobyeva.
Vorobyeva tittar på hur läkemedel kan ”fästas” på specifika proteiner som i sin tur är bra på att leta upp och binda sig direkt till cancertumörer i kroppen. Proteinerna blir helt enkelt som effektiva leverantörer av cancerläkemedel till tumören och låter frisk vävnad vara i fred i större utsträckning. I sin forskning vill Vorobyeva se hur dessa protein kan modifieras för att bli så effektiva ”läkemedelsleverantörer” som möjligt. Och hon är glad för stödet från Cancerfonden.
— Den här typen av projekt är nydanande och det är tack vare stödet från Cancerfonden vi har möjlighet att utforska området, vilket jag tror har stor potential att kunna erbjuda bättre behandling än det vi har idag. Personligen är jag i början av min forskarkarriär och det här stödet hjälper mig att kunna starta en egen forskargrupp.
740 miljoner kronor totalt
Tack vare generösa donationer från privatpersoner och företag kan Cancerfonden varje år dela ut 100-tals miljoner kronor till forskning. Vid den här anslagsutdelningen, som är årets största, beviljas totalt 740 miljoner kronor för olika forskningsprojekt.
— Jag är otroligt glad att vi kan dela ut hela 740 miljoner kronor. Det här har varit ett år präglat av många svåra omvärldshändelser som drabbat hela samhällen och privatpersoner. Mitt i detta har ändå människor fortsatt ge sitt stöd för att svensk cancerforskning ska kunna fortsätta och det är tack vare deras gåvor vi nu kan stötta de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
Läs mer om forskningen Cancerfonden finansierar här.
Så fördelas pengarna
Karolinska universitetet – 298,7 miljoner
Lunds universitet – 134,7 miljoner
Uppsala universitet – 107,1 miljoner
Göteborgs universitet – 65,5 miljoner
Umeå universitet – 59,5 miljoner
Linköpings universitet – 34,5 miljoner
Stockholms universitet – 22,1 miljoner
Kungliga tekniska högskolan – 4,8 miljoner
Chalmers tekniska högskola – 3 miljoner
Örebro universitet – 2,4 miljoner
Högskolan i Gävle – 2,4 miljoner
Mälardalens högskola – 2,4 miljoner
Högskolan i Skövde – 0,3 miljoner
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.