Över 10 000 unga kvinnor i Östergötland riskerar gå miste om gratis HPV-vaccin – och därmed skyddet mot livmoderhalscancer

Sverige kan bli först i världen att utrota livmoderhalscancer genom vaccination. För att lyckas erbjuds kvinnor födda 1994-1999 gratis HPV-vaccin under hela 2024. Fortfarande har dock alltför få vaccinerat sig och i region Östergötland ligger deltagandet på endast 36 procent. En majoritet tror dessutom - felaktigt - att de redan är vaccinerade med fullgott skydd, visar en undersökning från Cancerfonden.

Foto: Sanna Percivall, Cancerfonden
Foto: Sanna Percivall, Cancerfonden

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år. Tack vare forskningen går det idag att vaccinera mot HPV, det virus som orsakar sjukdomen. Nu siktar därför Sverige, som första land i världen, på att utrota livmoderhalscancer redan till år 2027.  

– Det här är en historisk satsning som innebär att en av våra allvarligaste kvinnosjukdomar kan vara utrotad inom bara tre år. Hundratals liv kan räddas och enormt mycket lidande kan besparas. Därför kan det inte nog understrykas hur viktigt det är att alla unga kvinnor som nu har chansen att ta vaccinet kostnadsfritt faktiskt gör det innan utgången av 2024, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden. 

Kvinnor mellan 25 och 30 år (födda 1994-1999) bedöms löpa särskilt hög risk att smittas av viruset, som sprids genom sexuella kontakter. Vaccinet, som i vanliga fall kostar cirka 6 000 kronor, är därför gratis för den här målgruppen under hela 2024. Om 70 procent av de här kvinnorna vaccinerar sig innan årets slut bedömer forskarna att flockimmunitet kan uppnås och livmoderhalscancer kan vara utrotat redan år 2027. 
 
Många ovaccinerade i Östergötland – med betydande kommunala skillnader 
På riksnivå har närmare 40 procent av kvinnorna födda 1994-99 hittills vaccinerat sig. I Östergötland ligger andelen på knappt 36 procent, dock med betydande skillnader mellan olika kommuner. I till exempel Linköping har närmare 40 procent vaccinerats medan motsvarande andel i Valdemarsvik och Boxholm är 24 respektive 23 procent.  

– Region Östergötland har en bra bit kvar till målet, särskilt i vissa kommuner. Samtidigt finns goda chanser att öka vaccinationsgraden om rätt insatser sätts in. Jag är övertygad om att mängder av unga kvinnor där ute gärna tar det livsviktiga vaccinet. Men med bara drygt fyra månader kvar av året gäller det att ansvariga på regionen och alla vi som jobbar med frågan gör vårt yttersta för att säkerställa att de nås av informationen och att det är enkelt att boka en tid, säger Ulrika Årehed Kågström.   

Siffror Region Östergötland

  • 16 597 kvinnor födda 1994-1999 är folkbokförda i Östergötland. 

  • Hittills har 5 912 (knappt 36 %) av dessa kvinnor tagit HPV-vaccinet medan 10 685 fortfarande saknar skydd. 

  • För att regionen ska nå målet om 70 procents vaccinationsgrad och därmed nå flockimmunitet behöver ytterligare 5 705 kvinnor i regionen vaccineras innan utgången av 2024.  

Andel vaccinerade i respektive kommun i region Östergötland 
Linköping 40 procent
Vadstena 35 procent
Ydre 33 procent 
Mjölby 33 procent 
Åtvidaberg 32 procent
Motala 31 procent
Norrköping 31 procent 
Kinda 29 procent
Söderköping 29 procent
Finspång 27 procent 
Ödeshög 27 procent
Valdemarsvik 24 procent
Boxholm 23 procent 

Tror sig redan vara vaccinerade         
En undersökning, beställd av Cancerfonden, visar att 75 procent i kvinnorna födda 1994-99 tror att de redan är vaccinerade. En tänkbar förklaring kan vara att målgruppen för många år sedan blivit erbjudna Gardasil 4, en äldre version av vaccinet, som dock inte skyddar mot lika många virusvarianter som den nyare varianten, Gardasil 9. Alternativt tror kvinnorna att de är vaccinerade helt utan att vara det.  

Nu kraftsamlar Cancerfonden och gör riktade regionala insatser för att öka vaccinationsdeltagandet och nu har turen kommit till region Östergötland. Genom samarbeten med företag, regionen och organisationer samt kunskapsspridning är målet att öka vaccinationsdeltagandet till 70 procent vid årets slut.      

Huvudinsikter från Cancerfondens undersökning  

  • 96 procent av målgruppen känner till eller har hört talas om HPV-virus.    

  • 75 procent av målgruppen tror att de redan är vaccinerade mot HPV med fullgott skydd.    

  • 51 procent av målgruppen kan tänka sig ta vaccinet eftersom det är gratis.    

  • Två tredjedelar känner till att livmoderhalscancer kan utrotas. Andelen som känner till ökar med inkomst och utbildningsnivå.         

Undersökning utförd av Xtreme Insight på uppdrag av Cancerfonden. Undersökningen är genomförd bland ett nationellt representativt urval av kvinnor födda 1994-1999.         
    
Om HPV/livmoderhalscancer      

  • Varannan till var tredje dag dör en kvinna i Sverige av livmoderhalscancer.     

  • Sjukdomen orsakas främst av HPV- virus som sprids genom sexuell kontakt.    

  • Idag känner man till mer än 200 olika HPV-stammar, varav ungefär 13 kan orsaka cancer. Vaccinet som nu erbjuds skyddar mot de viktigaste cancerframkallande HPV-varianterna (som orsakar ca 90% av all livmoderhalscancer) . 

  • Innan HPV-vaccinerna kom hade de flesta som haft sex någon gång drabbats av en HPV- infektion. Hos sex av sju personer läker infektionen ut av sig själv, men gör den inte det kan den leda till cellförändringar som på sikt kan utvecklas till cancer.       

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.