Britta Marakatt-Labba designar årets rosa band

Den samiska textilkonstnären Britta Marakatt-Labba designar Cancerfondens rosa band. Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under hela oktober och samlar in pengar till svensk cancerforskning.

Britta Marakatt-Labba designar rosa bandet 2024
Britta Marakatt-Labba designar rosa bandet 2024

Britta Marakatt-Labba har varit verksam i 40 år med broderi och motiv från samernas historia, samtid och mytologi. Hon hade en dröm om att få designa Cancerfondens rosa band, så när hon fick frågan hade tankeprocessen pågått länge och hon visste redan hur det skulle se ut.  

— Min första tanke var att livet är skört. Vi vet ju aldrig när vår livstråd brister. Jag ville göra en röd tråd, blodet som flyter inom oss. Ibland kan ju den här tråden brista, för tidigt. Ändå fortsätter linjen, så som livet kan göra tack vare nya behandlingsmetoder, säger Britta Marakatt-Labba.  

Det går tydligt att urskilja den tunna röda tråden som löper längs med årets rosa band. På ett ställe brister linjen för att sedan återupptas. Budskapet är att livet är skört men forskningen ger hopp. 

Varje år får ungefär 8 500 kvinnor i Sverige ett bröstcancerbesked, och i genomsnitt dör 1 400 kvinnor i bröstcancer varje år till följd av sjukdomen. Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor och den näst vanligaste cancerdödsorsaken, efter lungcancer.   

— Livet är inte alltid givet, det kan förändras i morgon. I dag kan vi vara friska, men plötsligt blir vi drabbade. Om det inte är du själv, kanske det är någon närstående eller vän. Ta vara på den tid du får och stötta cancerforskningen så att livet kan fortsätta för den som är drabbad. För vi kan ju faktiskt göra något, tillsammans. Köp rosa bandet och bär det med stolthet, säger Britta Marakatt-Labba. 

Britta Marakatt-Labba vill påminna om hur skört livet är men också väcka hopp. De gula flikarna på bandet står för hoppet och forskningen. Forskningen går framåt och nya behandlingsmetoder har möjliggjort att nära 9 av 10 som drabbas av bröstcancer i dag, överlever. På 90-talet var det 7 av 10 som överlevde diagnosen. 

Det finns mer kvar att göra. Överlevnaden varierar kraftigt beroende på när cancern upptäcks. När en bröstcancer hittas tidigt överlever 99 procent, men om den upptäcks sent, när den har spridit sig, sjunker överlevnaden till 29 procent.  

— Det blir en säregen och livsviktig kampanj. Vi är oerhört tacksamma över att Britta Markatt-Labba med sitt genuina konstnärskap och exceptionella kraft vill vara med och bidra i årets Rosa Bandet-kampanj. Pengarna som samlas in utgör en viktig del av finansieringen av framtidens cancerforskning, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström. 

Britta Marakatt-Labba slog igenom 2017 på konstutställningen Documenta i Tyskland med det 24 meter långa broderiet Historjá och har därefter gjort succé både på hemmaplan och internationellt. Hennes samlade verk ”Sylvassa stygn” ställs ut i Kiruna under oktober. Utställningen på Nationalmuseet i Oslo har blivit en årets största publikframgångar. 

Köp årets rosa band och armband! 
Rosa bandet och armbandet säljs hos Cancerfondens parters  ICA, Apotek Hjärtat, Lindex, Interflora, Nordic Wellness, Hemtex, Ellos.se och Filmstaden. Det går också bra att köpa ett band från Cancerfondens gåvoshop www.cancerfonden.se Cancerfondens rosa band kostar 50 kronor och armbandet kostar 100 kronor. 

Pressbilder på Britta Marakatt –Labba och på rosa bandet 2024: 

https://mediebank.tt.se/p/en-GB/cancerfonden/album/w0KwO7JTNRqkTEe 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.