1 335 kvinnor i Västerbotten behöver ta HPV-vaccin innan årets slut

Sverige kan bli först i världen att utrota livmoderhalscancer genom vaccination. För att lyckas erbjuds kvinnor födda 1994-1999 gratis HPV-vaccin under hela 2024. I region Västerbotten har hittills 57 procent av kvinnorna tagit vaccinet men för att nå det nationella målet om 70 procents vaccinationsgrad behöver ytterligare 1 335 kvinnor vaccineras innan årets slut. Om samtliga regioner i Sverige når målet kan livmoderhalscancer vara utrotat redan 2027.

Ulrika Årehed Kågström är generalsekreterare på Cancerfonden. Foto Klas Sjöberg, Cancerfonden
Ulrika Årehed Kågström är generalsekreterare på Cancerfonden. Foto Klas Sjöberg, Cancerfonden

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år. Tack vare forskningen går det idag att vaccinera mot HPV, det virus som orsakar sjukdomen. Kvinnor mellan 25 och 30 år (födda 1994-99) bedöms löpa särskilt hög risk att smittas av viruset, som sprids genom sexuella kontakter. Vaccinet, som i vanliga fall kostar cirka 6 000 kronor, är därför gratis för den här målgruppen under hela 2024.  

– Det här är en historisk satsning som innebär att en av våra allvarligaste kvinnosjukdomar kan vara utrotad inom bara tre år. Hundratals liv kan räddas och enormt mycket lidande kan besparas. Därför kan det inte nog understrykas hur viktigt det är att alla unga kvinnor som nu har chansen att ta vaccinet kostnadsfritt faktiskt gör det innan utgången av 2024, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Positiv utveckling i Västerbotten 
I Västerbotten ligger andelen vaccinerade kvinnor födda 1994-99 på 57 procent, vilket är nästan fem procentenheter högre än innan sommaren och betydligt mer än rikssnittet på cirka 40 procent.  

– Region Västerbotten har verkligen gjort framsteg med betydligt fler vaccinerade under de senaste månaderna. Det visar att det går att öka vaccinationsgraden om rätt insatser sätts in i tid. Jag är övertygad om att ännu fler unga kvinnor där ute gärna tar det livsviktiga vaccinet och med bara drygt fyra månader kvar av året gäller det att ansvariga på regionen och alla vi som jobbar med frågan gör vårt yttersta för att säkerställa att de nås av informationen och enkelt kan boka en tid, säger Ulrika Årehed Kågström.   

 Fakta Region Västerbotten :

  • 10 075  kvinnor födda 1994-1999 är folkbokförda i Västerbotten.  

  • Hittills har 5 717  (57 procent) av dessa kvinnor tagit HPV-vaccinet medan 4 358 fortfarande saknar skydd.  

  • För att regionen ska nå målet om 70 procents vaccinationsgrad behöver ytterligare 1 335  kvinnor i regionen vaccineras innan utgången av 2024.   

  • Region Västerbotten erbjuder gratis HPV-vaccin även till kvinnor födda 2000 och 2001 under hela 2024 (även om kvinnor i den åldern inte ingår i den nationella studien). 

Tror sig redan vara vaccinerade          
En undersökning, beställd av Cancerfonden, visar att 75 procent i kvinnorna födda 1994-99 tror att de redan är vaccinerade. En tänkbar förklaring kan vara att målgruppen för många år sedan blivit erbjudna Gardasil 4, en äldre version av vaccinet, som dock inte skyddar mot lika många virusvarianter som den nyare varianten, Gardasil 9. Alternativt tror kvinnorna att de är vaccinerade helt utan att vara det.         

Nu kraftsamlar Cancerfonden och gör riktade regionala insatser för att öka vaccinationsdeltagandet och nu har turen kommit till region Västerbotten. Genom samarbeten med företag, regionen och organisationer samt kunskapsspridning är målet att öka vaccinationsdeltagandet till 70 procent vid årets slut.       

Huvudinsikter från Cancerfondens undersökning   

  • 96 procent av målgruppen känner till eller har hört talas om HPV-virus.     

  • 75 procent av målgruppen tror att de redan är vaccinerade mot HPV med fullgott skydd.     

  • 51 procent av målgruppen kan tänka sig ta vaccinet eftersom det är gratis.     

  • Två tredjedelar känner till att livmoderhalscancer kan utrotas. Andelen som känner till ökar med inkomst och utbildningsnivå.          

Undersökning utförd av Xtreme Insight på uppdrag av Cancerfonden. Undersökningen är genomförd bland ett nationellt representativt urval av kvinnor födda 1994-1999.          
     
Om HPV/livmoderhalscancer  

  • Varannan till var tredje dag dör en kvinna i Sverige av livmoderhalscancer.      

  • Sjukdomen orsakas främst av HPV- virus som sprids genom sexuell kontakt.     

  • Idag känner man till mer än 200 olika HPV-stammar, varav ungefär 13 kan orsaka cancer. Vaccinet som nu erbjuds skyddar mot de viktigaste cancerframkallande HPV-varianterna (som orsakar ca 90 procent av all livmoderhalscancer) .  

  • Innan HPV-vaccinerna kom hade de flesta som haft sex någon gång drabbats av en HPV- infektion. Hos sex av sju personer läker infektionen ut av sig själv, men gör den inte det kan den leda till cellförändringar som på sikt kan utvecklas till cancer.        

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.