Rapport: Så ska övervikt och obesitas hos barn förebyggas

Övervikt och obesitas ökar risken för minst 15 olika cancerformer och andra sjukdomar. 80 procent av barn i 6–7-årsåldern med övervikt eller obesitas har fortfarande kvar det som unga vuxna.  Cancerfonden har, tillsammans med de andra nordiska cancerorganisationerna tagit fram fem evidensbaserade rekommendationer för att förebygga övervikt och obesitas hos barn. Rekommendationerna lanseras på en högnivåkonferens i Köpenhamn den 13 november.

Högnivåkonferens

Var: Köpenhamn eller digitalt

När: 13 november kl 13-15

Anmäl dig här 

Streaming från högnivåkonferensen publiceras här efter eventet.  

Samhällsförändringar främjar obesitas

Övervikt och obesitas hos barn ökar. Orsakerna är många och komplexa. En stor del kan härledas till förändringar i samhället som har lett till en livsmiljö som främjar utvecklingen av obesitas, en så kallad obesinogen miljö.

I alla nordiska länder behöver politiker ta ett större ansvar för att motverka den obesinogena livsmiljön och genom strukturella förändringar förebygga obesitas hos barn och unga. 

Nordisk handlingsplan mot barnobesitas

Projektet CAPOC (Common Actions for the Prevention of Overweight and Obesity among Children) är finansierat av den Nordiska cancerunionen (NCU) och arbetar för att genomföra en nordisk handlingsplan för att förebygga övervikt och obesitas hos barn i Norden.

Det är utgångspunkten till ett treårigt samverkansprojekt som pågått mellan de nordiska cancerorganisationerna under 2021-2024.

Resultatet är en verktygslåda som lyfter de viktigaste politiska och strukturella åtgärderna för att säkerställa att färre barn i Norden drabbas av övervikt och obesitas i framtiden.

Verktygslåda med viktigaste åtgärderna

Verktygslådan innehåller: 

  • En systematisk litteraturgenomgång över de mest effektiva policyåtgärderna för att förebygga övervikt och obesitas hos barn.
  • En policyrapport med fem evidensbaserade rekommendationer för beslutfattare i Norden.
  • En nordisk befolkningsundersökning kopplat till de politiska förslagen.

Verktygslådans olika delar

Vetenskaplig rapport – de mest effektiva policyåtgärderna 

Rapporten innehåller en systematisk översikt och grå litteraturgenomgång som sammanfattar aktuellt kunskapsläge om effekterna av nationella policys från olika delar av världen för att förebygga övervikt och obesitas hos barn.

Rapporten bygger på totalt 70 systematiska översikter och/eller metaanalyser och 54 grå publikationer.

Evidensen inom följande relevanta policyområden berörs: 

  • Ekonomiska styrmedel
  • Marknadsföring av ohälsosam mat
  • Märkning av livsmedel
  • Skolhälsa
  • Tillgänglighet, utbud och pris
  • Insatser vid första levnadsåren

Ladda ner rapporten (på engelska)

I rapporten refereras till tre bilagor som inkluderar

  • metoddokument
  • beskrivande information om studierna och
  • överlappningsscheman.

Här finns bilagorna

Rekommendationer till beslutsfattare

Policydokumentet presenterar fem rekommendationer från de nordiska cancerorganisationerna för att förebygga övervikt och obesitas hos barn.

Rekommendationerna är evidensbaserade och vi uppmanar de nordiska regeringarna att implementera åtgärderna brett för att skapa bäst effekt. Rekommendationerna stödjer och förbättrar alla barns rätt till ett hälsosamt liv och bidrar till minskad ojämlikhet i hälsa. 

Ladda ner rekommendationerna (på engelska)

Nordisk opinionssundersökning

En opinionsundersökning som visar nordiska medborgares attityder till och kunskap om olika förebyggande åtgärder som kan bidra till att förebygga övervikt och obesitas bland barn.

Resultaten baseras på enkätsvar från 5 008 vuxna från Danmark, Norge, Sverige, Island och Finland. Data samlades in 3 juni-24 juni 2024 och är nationellt representativt för kön, ålder, region och utbildning.

Ladda ner opinionsundersökningen

Eller, se resultaten på den här sidan

Rapporten, rekommendationerna och opinionsundersökningen är en del av projektet CAPOC, Common Actions for the Prevention of Overweight and Obesity among Children, finansierat av Nordic Cancer Union (NCU). Projektet är ett samarbete mellan Cancerfonden och de andra cancerorganisationerna i Norden: Danmark, Norge, Island och Finland.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.