De flesta vet att det är bra att träna, men hur ser egentligen de vetenskapliga bevisen ut när det gäller träning och cancer? Det reder vi ut i två webbinarium som handlar om träning före, under och efter en cancerbehandling.
Man kan träna precis som vanligt om man får lite stöd, säger Yvonne Wengström, professor på Karolinska institutet och ansvarig för OptiTrain-studien. Att träna under en pågående cellgiftsbehandling är något vården absolut bör rekommendera, menar hon.
Kan man minska sin risk för återfall genom att röra på sig? Helene Rundqvist, forskare vid Karolinska institutet, förklarar en rad positiva effekter kopplade till träning och ger oss inblick i det aktuella forskningsläget kring frågan.
Träning är inte en given del av cancerbehandling i dag, men ett intensivt lobbyarbete pågår för att det ska bli tillgängligt för alla i framtiden.
På det flesta sjukhus finns fysioterapeuter som kan hjälpa till med fysisk aktivitet under pågående behandling. Be om att få en remiss av din läkare eller kontaktsjuksköterska.
Alla vuxna som är 18 år eller äldre rekommenderas att röra på sig i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig.
Fysisk aktivitet är allt ifrån friluftsliv, styrketräning, trädgårdsarbete, aktivitet i arbetet eller i hemmet samt aktiv transport i vardagslivet i form av exempelvis promenader eller cykling.
Du kan även få fysisk aktivitet på recept som du kan använda vid olika träningscentra som stöd för att komma igång med din träning.
Dels kan det bero på att man är mindre fysiskt aktiv efter att behandlingen har satt igång. Men det kan också beror de på mediciner man får mot illamående, dessa kan i många fall öka aptiten.
Det är viktigt att utgå från dina egna förutsättningar och din dagsform. En början kan vara att dagligen ta kortare promenader utomhus och sakta men säkert sätta mål för att öka aktiviteten.
En fysioterapeut eller en personlig tränare kan hjälpa dig med enklare övningar som du kan göra hemma. Tröttheten kommer sakta att minska när du börja röra på dig.
Högintensiv träning innebär att du tränar på över cirka 75-85 procent av din maximala syreupptagning. Träningen görs oftast under kortare intervaller.
Den högintensiva intervallträningen har sedan länge visat sig vara effektiv vid klassiska konditionssporter som till exempel cykling, löpning och simning.
Det finns många vetenskapliga bevis för att träning medför flera positiva effekter, men det är viktigt att diskutera med behandlande läkare om det är lämpligt för just dig.
Det är inte ovanligt att man har flera diagnoser och därför behöver ta ställning till vilken typ av träning som kan vara lämplig.
I de flesta träningsstudier för patienter med cancer har man av säkerhetsskäl valt att avstå från träning 48 timmer efter en cellgiftsbehandling.
Både vila och återhämtning är viktigt. Promenader i lugnare takt är att rekommendera under de kommande två dagarna efter en cellgiftsbehandling.
I OptiTrain-studien valde många deltagare att träna på förmiddagen innan cellgiftsbehandlingen, vilket av de flesta upplevdes som väldigt positivt.
Jo, så är det. Genom att vara fysiskt aktiv minst 30 minuter, de flesta av livets dagar, minskar du din risk för cancer, men tyvärr innebär det inte att risken försvinner helt.
Cancer är en sjukdom som börjar med att en enda liten cell samlar på sig ett antal skador. Skadorna kan uppkomma av en slump eller av yttre faktorer, till exempel rökning, som påverkar cellerna.
De generella rekommendationerna varierar något mellan barn (6-17 år), vuxna (18-64 år) och äldre (>65år).
Dessutom varierar de mer sjukdomsspecifika rekommendationerna lite. Detta finns bra summerat på fyss.se (kapitel 1 för generella rekommendationer, och kapitel 2 för sjukdomsspecifika rekommendationer, bl.a. cancer).
Nej, inte över lag. En del sorters cytostatika kan påverka hjärtmuskeln negativt.
Doseringen är anpassad för att ge så lite skada som möjligt och man kan bara få en bestämd maxdos av just den sortens cellgift under sitt liv.
Det som gör att många cancersjuka tappar muskelmassa under sin behandling är för att det är vanligt att man tränar mindre och är mer stillasittande.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.